Dakpannen leggen

Stappenplan voor dakpannen leggen

Een goede dakbedekking is essentieel voor het verkleinen van de kans op vochtproblemen of lekkage. Door houtrot of dakleer dat aan vervanging toe is, ontstaat er vrij snel schade aan uw woning. Op welke wijze kunt u bijvoorbeeld nieuwe dakpannen leggen of het dak vernieuwen? Hollandia Dakkapellen geeft u professioneel advies over dakbedekking. Ons familiebedrijf beschikt over een jarenlange ervaring in dakkapellen plaatsen. Wij plaatsen dakkapellen in heel Nederland, van dakkapellen in Capelle aan den IJssel tot dakkapellen in Tilburg. Benieuwd naar de kosten van een dakkapel bij het laten leggen van dakpannen? Neem vrijblijvend contact met ons op voor een offerte op maat. 


Een reparatie uitvoeren of het volledige dak vervangen?

Zit er een enkele dakpan los of gaat het om een volledige dakrenovatie? Of een volledige serie nieuwe dakpannen leggen noodzakelijk is, hangt af van de situatie. Heeft u bijvoorbeeld een oude, platte dakkapel op de woning die is voorzien van dakleer? Dan is dit vaak met een aantal kleine ingrepen te repareren. Wanneer uw dak echter op meerdere plekken aan vervanging toe is, is het verstandig om het dak compleet te transformeren met nieuwe dakpannen leggen. Onze specialisten komen graag bij u langs om het dak te inspecteren, zodat wij een zorgvuldig plan van aanpak kunnen opstellen. 


Stap 1: Voorbereiding voor dakpannen leggen

Voordat er daadwerkelijk nieuwe dakpannen op het dak gelegd kunnen worden, is het eerst van belang om informatie in te winnen over de lokale regelgeving. Moet u bijvoorbeeld volgens de gemeente bepaalde voorschriften opvolgen als het gaat om materiaalsoorten, bevestiging en ventilatie? Heeft u daarnaast gezorgd voor professionele valbescherming? Veiligheid gaat immers boven alles bij het uitvoeren van een project op grote hoogte. Beklim het dak door middel van een steiger of een ladder. Belangrijk hierbij is dat de ladder nooit op de dakgoot rust, en dan de ladder stevig is verankerd aan een vast voorwerp op de begane grond. Verder zijn antislip werkschoenen en een beschermende uitrusting een must. Onze specialisten zijn ervaren met het leggen van dakpannen, zodat zij de juiste veiligheidsvoorschriften en scholing volgen. Zo is concentratie bij de veelvuldig herhalende handelingen van belang. Door voldoende pauze te nemen, blijft de focus bij het plaatsen van de dakpannen. Een pannenlift helpt bovendien om de dakpannen naar boven te tillen. Dit scheelt tijd, moeite en gevaarlijke inspanningen. 


Stap 2: Het onderdak aanbrengen

Het leggen van nieuwe dakpannen begint met een schoon en stabiel dakoppervlak. Met een onderdak verbetert u de regendichtheid van het dak. U maakt het dakoppervlak schoon en controleert of alle scherpe voorwerpen verwijderd zijn. Daarna rollen onze monteurs een speciaal folie uit over de dakconstructie. Meestal gebruikt men damp-open folie. Bij deze folie begint men te rollen vanaf de onderzijde van het dak omhoog. De specialisten trekken het folie strak en bevestigen het materiaal met een nietpistool. Er moet daarbij voldoende overlapping zijn tussen twee banen, zodat de thermische isolatie en stormvastheid wordt versterkt. Daarna brengen de monteurs de tengels aan op maximaal zestig centimeter afstand van elkaar. 


Stap 3: De panlatten plaatsen

Ook wanneer er nieuwe dakpannen gelegd zijn, geldt dat deze het oppervlak nooit volledig afdichten. Regen, schuifsneeuw of storm kan er toch voor zorgen dat er vocht onder de dakpannen terecht komt. Met verticale panlatten op het dak, gaat dicht vocht verticaal omlaag richting de goot. Met horizontale panlatten zorgt u ervoor dat de nieuwe dakpannen goed opgehangen kunnen worden. De nieuwe dakpannen plaatst u bovenop deze panlatten. De dakbedekkers zetten de tengellatten verticaal aan het dak vast op de kepers. De horizontale panlatten moeten daarbij op de juiste afstand gemonteerd worden, aangezien de dakpannen elkaar correct dienen te overlappen. Welke afstand hiervoor nodig is, hangt onder andere af van het soort dakpan dat u laat plaatsen, de wijze waarop deze wordt opgehangen en de helling van het dak. In de meeste gevallen bevestigen de experts de panlatten aan de verticale tengels. Dit zorgt ervoor dat de dakpannen iets hoger geplaatst worden, waardoor er frisse lucht onder de pannen door kan gaan. Deze luchtcirculatie houdt het dak droog. De eerste panlat schroeft men boven de dakgoot aan de hoge kant vast. Dit maakt dat de dakpan hoger ligt, waardoor deze niet in de dakgoot eindigt. 


Stap 4: De dakpannen leggen

Voor het dakpannen leggen meten de experts het dak nauwkeurig uit, zodat er geen dakpannen in stukken gemaakt moeten worden. Met een gedetailleerde bouwtekening en een breed spectrum aan soorten dakpannen, is er voor vrijwel iedere uitdaging een oplossing te vinden. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor vlakke of gegolfde dakpannen. Ook qua materiaalsoorten kunt u alle kanten op. Zo bestaan er keramische en betonnen dakpannen. Keramische dakpannen leggen zijn iets kostbaarder, maar daar staat wel tegenover dat deze pannen over een langere levensduur beschikken. Vervolgens gaan de experts met het dakpannen leggen aan de slag. Hierbij werken ze altijd van beneden naar boven. Bij sommige dakpannen is het bovendien noodzakelijk om een waaiervorm te maken om het overzicht te behouden. De onderste rij dakpannen maken de experts vast op de panlat. Sommige dakpannensoorten hebben daarbij speciale verankeringen. Vervolgens gaan de monteurs door met het leggen van de dakpannen, totdat ze in de nok zijn beland. De nokpannen bevestigt men stevig in de nok. Hiervoor boort men in het midden een gaatje en schroeft men de pannen vast met roestvrije schroeven. De dakpannen plaatst men met een enkele of dubbele overlap. Voor deze overlap brengt men de volgende dakpan bovenop de vorige. Komt het dak uit tegen een muur? In dat geval maakt men de aanbouwrand volledig waterdicht dankzij bladlood. Voordat het lood wordt toegepast, slijpt men eerst een voeg uit. Daar plaatst men het lood in en zet deze vast met een rolletje lood. Vervolgens smeert men de voeg dicht met specie en hangt men het bladlood over deze voeg. 


Stap 5: De dakpannen verankeren

Afgewaaide dakpannen kunnen voor behoorlijk wat (financiële) schade zorgen. Daarom is het volgens het Nederlands bouwbesluit (BENG) verplicht om de dakpannen te verankeren. Het verankeren en vastzetten van dakpannen gebeurt door middel van panhaken, bij voorkeur van roestvrij staal. Hoe de dakpannen precies worden vastgezet, hangt af van het model van de dakpan en de windbelasting van het dak. Zo heft u de keuze uit enkele Tinpanhaken, dubbele Tinpanhaken, TwinTikkers of Klikpanhaken. U kunt voor de verankering kiezen voor dambordverankering of volledige verankering. Bij dambordverankering worden de dakpannen volgens het systeem van een dambord gehaakt. Deze vorm van verankering is afdoende bij sommige gedeeltes van het dak. De gevel en de nok hebben veelal wel complete verankering nodig. 


Stap 6: De nokvorsten bij dakpannen leggen

Na het leggen van de dakpannen zijn de nokvorsten aan de beurt. Voordat de nokvorst kan worden geplaatst, leggen de experts ondervorsten neer. Deze ondervorsten beschermen de dakconstructie tegen vuiligheid en ongedierte. De ondervorst knipt men op maat dankzij een schaar, en rolt men vervolgens netjes uit over de ruiter op de nok. De ondervorst zet men vast in de ruitersteunen. Daarna haalt men de folie van de kleefstrook af en drukt men de ondervorst goed aan op de dakpannen. Daarna leggen de experts de eerste nokvorst op de ondervorst. Hierop plaatst men vervolgens de volgende nokvorsten. De nokvorsten zet men vast door middel van klokschroeven. Tot slot eindigt men ook met een begin- of eindvorst. Door een vorst met een dubbele sluiting aan te brengen op de begin- of eindkopplaat, krijgt u een mooi eindresultaat. De nokvorsten verankeren de experts met een vorstbeugel op de vorst en de ruiter. Hierbij verankeren de monteurs de nokvorsten om en om. 


Een dakkapel plaatsen bij nieuwe dakpannen leggen

Een dakrenovatie is een uitstekend moment om voor extra lichtinval op zolder te zorgen door middel van een dakkapel. Bovendien geniet u dankzij de dakkapel van veel meer woonoppervlak op stahoogte, waardoor u de bovenetage omtovert tot een volwaardige kamer. Van een kantoor tot een kinderkamer, van een slaapkamer tot badkamer. Deze extra ruimte zorgt vanzelfsprekend voor een waardevermeerdering van uw woning. U kunt hierbij kiezen voor een prefab dakkapel of een op maat gemaakte dakkapel. Alle dakkapellen van Hollandia Dakkapellen worden in onze eigen werkplaats vervaardigd, zodat wij de hoge kwaliteit van onze dakkapellen kunnen garanderen. De prefab dakkapellen kunnen binnen één dag op uw dak worden geplaatst. Heeft u echter speciale wensen, zoals bijzondere afmetingen? Of wilt u een schuin pannendak op het dakkapel laten leggen? In feite haalt u met een schuin pannendak op de dakkapel geen extra ruimte in huis in vergelijking met een dakkapel met een plat dak. Het zorgt echter wel voor een visuele meerwaarde. Door dakpannen te leggen op de dakkapel in dezelfde stijl als de rest van het dak, lijkt het alsof de dakkapel volledig is geïntegreerd in het dakvlak. Benieuwd naar de mogelijkheden? Kom langs in een van onze showrooms. 


Hollandia Dakkapellen voor eindeloze mogelijkheden op uw dak

Bij een dakrenovatie met een nieuwe dakkapel heeft u eindeloze mogelijkheden om uw dak te verfraaien. In onze showrooms in Cruquius, Bleiswijk en Roosendaal geven onze experts u graag professioneel advies over de opties met betrekking tot de dakkapellen. Kiest u voor een model van kunststof, hout of zink? Heeft u liever een model met of zonder borstwering? En welke ramen zijn het meest geschikt voor de dakkapel die u voor ogen heeft? Ook zijn wij het enige dakkapellen bedrijf dat gespecialiseerd is in het installeren van zonnepanelen. Zo levert de dakrenovatie meteen een flinke energiebesparing op en levert u een belangrijke bijdrage aan het milieu. Ook geven wij advies over de mogelijkheden op het gebied van dakisolatie, zodat u geen onnodige stookkosten maakt. Vaak komt het voor dat klanten opties zien, die zij vooraf niet voor mogelijk hadden gehouden. Zo kunt u een weloverwogen keuze maken voor het renoveren van uw dak. Wij verwelkomen u graag in onze showrooms voor gratis advies. Of vraag direct een offerte op maat aan via ons online contactformulier. 


Reactie plaatsen