Afmeting dakkapel

Afmeting dakkapel

Wanneer u besluit een dakkapel op het dak te laten plaatsen, moet u ook weten wat de afmeting van de dakkapel kan worden. Veel mensen denken dat afmetingen van dakkapellen standaard maten zijn, maar dat is niet zo, want geen dak is gelijk.


Hollandia Dakkapellen levert dakkapel met standaard maten, maar daar wijken we vanaf als dat nodig is. Een dakkapel moet nu eenmaal wel precies op maat zijn, wil het goed passen op uw dak. Standaard, maar wel op maat, met veel keuze.


We gaan in dit artikel de verschillende afmetingen die mogelijk zijn, bespreken en ook waar u rekening mee moet houden bij de keuze voor een bepaalde afmeting dakkapel.

Soorten dakkapellen

Dakkapellen zijn in meerdere soorten en maten verkrijgbaar. Zo zijn er kunststoffen dakkapellen, houten, zinken en andere (composiet) materialen. We hebben het dan over de kozijnen, wangen en de afwerking van de dakkapel. Het dak werken we tegenwoordig altijd af met EPDM, een sterke kunststoffen dakbedekking.


afmeting dakkapel Hollandia Dakkapellen constructie


Onze dakkapellen hebben altijd een stevige houten basis waar alle onderdelen op en aan worden bevestigd. Dat geldt ook voor de kunststoffen, zinken of composiet dakkapellen.

Prefab dakkapellen

Hollandia Dakkapellen levert prefab dakkapellen, wat betekent dat wij deze dakkapellen vooraf in elkaar zetten, en in zijn geheel op uw dak plaatsen.

Prefab heeft onder andere de volgende voordelen:

  • Alle werkzaamheden bij het bouwen van de dakkapel vinden plaats onder dak en weersonafhankelijk.
  • De medewerkers kunnen overal goed bij.
  • Continu controle op de kwaliteit.


Een goede inmeting is belangrijk

Bij het ter plaatse bouwen van een dakkapel op het dak, kunnen de bouwvakkers allerlei aanpassingen maken om de dakkapel passend te maken. Bij prefab dakkapellen is dat beperkt mogelijk, wat betekent dat de inmeting vooraf, goed moet zijn.


Wij komen altijd bij u ter plekke de dakkapel inmeten, waarbij we alles zo exact mogelijk meten en controleren op mogelijke problemen, zodat bij het plaatsen zich geen problemen voordoen. Natuurlijk komt het wel eens voor dat we een balk wat bij moeten schaven, maar grote problemen hebben we nog nooit gehad.


We bespreken dan ook wat de noodzakelijke constructieve aanpassingen zijn, om de plaatsing mogelijk te maken. Uw dak mag tenslotte niet verzwakt raken met alle nare gevolgen van dien, zoals bijvoorbeeld lekkages.


afmeting dakkapel Hollandia Dakkapellen vergunning

Wat is bepalende voor de afmeting van de dakkapel?

Natuurlijk is de gewenste extra ruimte het uitgangspunt van de afmeting, maar of dat ook realiseerbaar is, is een tweede. U moet bijvoorbeeld rekening houden met het volgende:

  • Vergunning of vergunningsvrij: heeft u een vergunning nodig of kan de dakkapel vergunningsvrij worden geplaatst?
  • Constructie dak: Heeft u een sporen dak of is het een gordingen dak. Bij een sporen dak zijn extra ondersteunende constructieve werkzaamheden nodig, wat bij een gordingen dak niet altijd hoeft.
  • Schoorsteen: Een dakkapel moet altijd een bepaalde afstand van een schoorsteen blijven (minimaal 1 pan) in verband met de constructie.
  • Maximale breedte dakkapel: De maximale breedte is, naast eventuele beperkingen door de vergunning, afhankelijk van de breedte van het dak, minus 1 meter: een dakkapel moet altijd 50 cm van de zijkant van de muur blijven.
  • Maximale hoogte dakkapel: De maximale hoogte van een vergunningsvrije dakkapel is 1,75 m. Daar komt bij dat een dakkapel minimaal 50 cm boven het dakvlak (onderste rand van het dak) moet zitten, maar maximaal 1 m, en de bovenkant moet 50 cm of meer onder de nok blijven.
  • Let op: als deze 'centimeter eisen' zijn slechts theorie! In de praktijk wordt dit altijd anders i.v.m. de noodzaak om de juiste pannenmaat aan te houden of omdat er obstakels zijn¬† zoals dakuitvoeren en schoorstenen waar de juiste afstand aangehouden moet worden.


Voor meer informatie: Inmeten dakkapel

Wanneer alle belangrijke informatie bekend is

Wanneer u weet wat de mogelijkheden zijn, kunt u beslissen welke afmeting de dakkapel moet krijgen. Denk er wel aan dat dit niet de uiteindelijke maat hoeft te zijn, rekening houdend met het vorige.

Hollandia Dakkapellen kan dakkapellen leveren van 1 m tot 11 m breed, met een hoogte van maximaal 1,75 m. Bijna alle mogelijke tussenmaten zijn mogelijk, waarbij u rekening moet houden met de gewenste raamindeling en de breedte van deze ramen.

afmeting dakkapel Hollandia Dakkapellen - raamindeling

Raamindeling

Met raamindeling bedoelen we, hoeveel ramen en type ramen wilt u in uw dakkapel? In een dakkapel van 2 m, kunt u twee vaste ramen met een ventilatierooster zetten, maar ook een draai-kiepraam naast een vast raam, of twee draai-kiepramen. Dat is geheel aan u, al moet u soms rekening houden met de maximale breedte van een raam.

Voorbeelden van afmeting dakkapel

Hieronder ziet u een aantal voorbeelden van mogelijk afmetingen van dakkapellen. U ziet ook welke raamindelingen mogelijk zijn. Alle maten zijn in millimeter.

Staat uw gewenste afmeting er niet bij? Geen nood, wij bouwen alles voor u precies op maat. Kom langs of vraag een uitgebreide offerte aan bij Hollandia dakkapellen.


afmeting dakkapel 2 meter


afmeting dakkapel 3 meter


afmeting dakkapel 4 meter


Dit zijn maar een paar mogelijke afmetingen van een dakkapel, want elke tussenliggende maat is mogelijk.


Voor meer informatie over afmetingen en prijzen, Prijzen dakkapel.

Gerelateerde informatie


Offerte aanvragen

Wilt u direct een offerte aanvragen?


Offerte dakkapel aanvragen

Reactie plaatsen