Kunststof dakkapel

Kunststof dakkapel

Een kunststof dakkapel: wat is dat eigenlijk? Dat lijkt een simpele vraag maar het is goed u even het volgende te realiseren als u op zoek bent naar een kunststof dakkapel:
 • Elke dakkapel is gemaakt van hout (constructieve elementen).
 • De buitenzijde en het kozijn kan dan van kunststof gemaakt worden.
 • Een kunststof dakkapel heeft veel meer belangrijke onderdelen dan alleen de buitenzijde.

Meestal noemt men dus een dakkapel een ‘kunststof dakkapel’ als de buitenzijde bijvoorbeeld van HPL is of Keralit en er een kunststof kozijn in zit. Maar het kan heel goed zijn dat de isolatie of de dakopbouw nog steeds ‘traditioneel’ is of dat u toch nog een ‘koud’ dak krijgt. Dan heeft u wel een kunststof buitenzijde maar nog steeds geen goede dakkapel. Een beetje technische kennis is dus handig als u de juiste keuze wilt maken.

kunststof dakkapel - dakkapel op aanhanger - kunststof-dakkapel.jpg

(Hierboven een voorbeeld van een volledig kunststof dakkapel)De meeste consumenten zijn op zoek naar een kunststof dakkapel vanwege de welbekende voordelen ervan. Hieronder een lijstje:
 • Onderhoudsarm: niet schilderen in ieder geval (!) maar hooguit schoonmaken eens per zoveel jaar en het beslag van de ramen onderhouden.
 • Duurzaam: de juiste kunststof producten zijn gerecyclede grondstoffen en aan het einde van de levensduur van de dakkapel kunnen deze opnieuw hergebruikt worden. Zie HPL en Keralit.
 • Weerbestendig: goede kunststoffen zijn zeer weerbestendig en worden niet of nauwelijks aangetast in de loop der jaren door weersinvloeden.
 • Kleurecht: goede kunststoffen zijn kleurecht en blijven mooi ook na vele jaren.
 • Grote variëteit: Er zijn enorm veel verschillende materialen, elk met hun eigen uitstraling en kleuren. Zo zijn er kunststoffen die nauwelijks van hout te onderscheiden zijn.
 • Lagere kosten: omdat u haast geen onderhoudskosten hebt scheelt dit in de loop van bijvoorbeeld 20 jaar echt heel veel geld t.o.v. elke 5-10 jaar schilderen.

kunststof dakkapel - dakkapelramen met roeden - kunststof-dakkapel-roeden.jpg

(hierboven een voorbeeld van een kunststof dakkapel: niet van hout te onderscheiden) • Uitstraling: veel kunststof dakkapellen passen niet goed bij de woning zelf en hebben een ‘goedkope’ uitstraling.
 • Kleur niet of nauwelijks te wijzigen: kunststof is lastiger te schilderen.
 • Duurder in aanschaf: t.o.v. van de goedkoopste houten dakkapellen kan kunststof duurder zijn in aanschaf.

Overigens zijn de nadelen van een kunststof dakkapel volledig op te heffen als u de juiste leverancier vindt. Een kunststof dakkapel kan namelijk zeer goed passend bij uw woning gemaakt worden door de juiste materialen en kleuren te gebruiken. Ook met mogelijke kleurwijzigingen kan al bij de aanschaf rekening gehouden worden – sommige onderdelen kunnen namelijk vrij eenvoudig verwisselt worden en u kunt materialen kiezen die makkelijk te schilderen zijn. Wat de prijs betreft: die is eenmalig, bedenk wat het schilderen van een dakkapel nu al kost, laat staan over 10-20 jaar!

kunststof dakkapel - bouw van dakkapel op dak - kunststof-dakkapel-houten-elementen.jpg

(hierboven een voorbeeld van een houten dakkapel: moderne isolatie is niet te verwerken!)Als u een kunststof dakkapel wilt is het belangrijk te weten wat er precies ‘kunststof’ aan uw dakkapel kan zijn. Hieronder een lijstje zodat u ook weet waar u op moet letten:
 • De dakbedekking: wat voor soort materiaal is het?
 • Het boeideel (bovenste brede rand): welke kunststof precies?
 • Het overstek (onderzijde boeideel): welke kunststof precies?
 • De wangen (zijkanten): welke kunststof precies?
 • Het front (stroken naast kozijn): welke kunststof precies?
 • Strook boven het kozijn (is deze er wel?): welke kunststof precies?
 • Afwerking rondom dakkapel: welk materiaal is dit? Dit kan ook kunststof zijn, bijvoorbeeld EPDM of ubiflex.
 • Het kozijn: welk type en merk is dit?

kunststof dakkapel - kunststof kozijnen detail - kunststof-dakkapel-kozijnen.jpg

(Hierboven een voorbeeld van het soort kozijn dat in een kunststof dakkapel kan)


U leest hier meer over de belangrijkste onderdelen van een kunststof dakkapel en waarom het belangrijk is te weten waar u over praat.
Een kunststof dakkapel zegt alleen iets over het materiaalgebruik aan de buitenzijde van een dakkapel. Een prefab dakkapel zegt iets over hoe en waar een dakkapel gebouwd is. Deze twee gaan vaak samen maar niet altijd. Een kunststof dakkapel kan ook ter plekke op uw dak gebouwd worden en een houten dakkapel kan prefab gebouwd worden in de fabriek en op uw dak gehesen worden. U leest hier meer over de prefab dakkapel.

kunststof dakkapel -prefab dakkapel plaatsing - kunststof-dakkapel-prefab.jpg

(hierboven en voorbeeld van een prefab kunststof dakkapel)Welke garantie u krijgt op een kunststof dakkapel verschilt per leverancier. Dat zal met name te maken hebben met de gekozen leverancier van de kunststof materialen, meestal wordt de garantie(periode) gewoon doorgegeven aan de consument. Het is natuurlijk belangrijk u daarin te verdiepen om problemen met aansprakelijkheid uit te sluiten als er iets aan de hand is. Ook zijn er veel goedkopere en inferieure kunststof materialen in omloop. Een dakkapel is gemonteerd op een plek waar deze erg leidt onder weersinvloeden dus bezuinig niet op goede materialen! Lees hier meer over garanties op dakkapellen.
Er zijn enorme prijsverschillen te vinden. Gebruik wat dat betreft uw gezonde verstand: de concurrentie is enorm dus goede kunststof dakkapellen voor stuntprijzen is meestal een voorbode van ellende. Verdiep u echt even in wat u nu precies koopt en bij wie u het koopt en besef u dat een kunststof dakkapel een investering voor heel veel jaren is en dat u maar 1 kans krijgt om het gelijk goed te doen. U kunt hier veel meer lezen over prijzen van kunststof dakkapellen.

kunststof dakkapel - afmetingen voorbeeld - kunststof-dakkapel-prijs.jpg

(hierboven de indeling en prijs van een kunststof dakkapel van 5.0 m breed: € 6.300,=.)De prijs en de kosten, dat zijn echt twee verschillende dingen. U leest hier veel meer over de echte kosten van een kunststof dakkapel.

Hebt u nog vragen? Wij van Hollandia dakkapellen zijn u graag van dienst, neem contact met ons op of vraag geheel vrijblijvend een gratis offerte op bij ons.

Wilt u direct een offerte aanvragen?


Offerte dakkapel aanvragen
Reactie plaatsen