Kunststof dakkapel

Kunststof dakkapel

Bij de plaatsing van een dakkapel op het schuine dak van je woning kun je kiezen voor het breed toegepaste materiaal kunststof. Een kunststof dakkapel kan al in één dag geplaatst worden en vereist weinig onderhoud. Daarnaast zitten er nog andere voordelen aan de keuze voor dit materiaal en een kunststof dakkapel plaatsen volgt een aantal stappen. Daarnaast is het goed om even het volgende te realiseren als u op zoek bent naar een kunststof dakkapel:

 • Elke dakkapel is gemaakt van hout (constructieve elementen).
 • De buitenzijde en het kozijn kan dan van kunststof gemaakt worden.
 • Een kunststof dakkapel heeft veel meer belangrijke onderdelen dan alleen de buitenzijde.


Meestal noemt men dus een dakkapel een ‘kunststof dakkapel’ als de buitenzijde bijvoorbeeld van HPL is of Keralit en er een kunststof kozijn in zit. Maar het kan heel goed zijn dat de isolatie of de dakopbouw nog steeds ‘traditioneel’ is of dat u toch nog een ‘koud’ dak krijgt. Dan heeft u wel een kunststof buitenzijde maar nog steeds geen goede dakkapel. Een beetje technische kennis is dus handig als u de juiste keuze wilt maken.


kunststof dakkapel - dakkapel op aanhanger - kunststof-dakkapel.jpg

(Hierboven een voorbeeld van een volledig kunststof dakkapel)


Wat zijn de voordelen van een kunststof dakkapel?


 Er zijn allerlei soorten dakkapellen te verkrijgen, zoals een kunststof dakkapel. De populariteit van dit materiaal komt door de volgende voordelen:

 • Goede warmte-isolatie: Kunststof heeft een hoge isolatiewaarde, waardoor een aangename binnentemperatuur gecreëerd wordt. Dit zorgt er ook voor dat je energierekening minder hoog oploopt.
 • Geen schilderwerk: Een kunststof dakkapel hoef je niet te schilderen. Het materiaal is namelijk Uv-bestendig en kan daardoor wel vijftien jaar meegaan zonder te verkleuren.
 • Lange levensduur: Een ander voordeel is de slijtvastheid van kunststof, waardoor het niet gaat rotten. Dit zorgt uiteindelijk voor een lange levensduur van je dakkapel.
 • Weinig onderhoud: Een kunststof dakkapel of kozijn rot niet, is vuilafstotend en makkelijk schoon te houden. Geheel onderhoudsvrij is het niet, maar met een goede onderhoudscheck en schoonmaakbeurt om de zoveel jaar kan je kunststof dakkapel lang meegaan.


kunststof dakkapel - dakkapelramen met roeden - kunststof-dakkapel-roeden.jpg

(hierboven een voorbeeld van een kunststof dakkapel: niet van hout te onderscheiden)


Wat zijn de nadelen van een kunststof dakkapel?

 • Uitstraling: veel kunststof dakkapellen passen niet goed bij de woning zelf en hebben een ‘goedkope’ uitstraling.
 • Kleur niet of nauwelijks te wijzigen: kunststof is lastiger te schilderen.
 • Duurder in aanschaf: t.o.v. van de goedkoopste houten dakkapellen kan kunststof duurder zijn in aanschaf.


Overigens zijn de nadelen van een kunststof dakkapel volledig op te heffen als u de juiste leverancier vindt. Een kunststof dakkapel kan namelijk zeer goed passend bij uw woning gemaakt worden door de juiste materialen en kleuren te gebruiken. Ook met mogelijke kleurwijzigingen kan al bij de aanschaf rekening gehouden worden – sommige onderdelen kunnen namelijk vrij eenvoudig verwisselt worden en u kunt materialen kiezen die makkelijk te schilderen zijn. Wat de prijs betreft: die is eenmalig, bedenk wat het schilderen van een dakkapel nu al kost, laat staan over 10-20 jaar!


kunststof dakkapel - bouw van dakkapel op dak - kunststof-dakkapel-houten-elementen.jpg

(hierboven een voorbeeld van een houten dakkapel: moderne isolatie is niet te verwerken!)

Hoe gaat de plaatsing van een kunststof dakkapel in zijn werk?

 De bouw of plaatsing van een dakkapel van kunststof bij Hollandia Dakkapellen volgt een aantal stappen.

1. Advies en offerte

Het project begint bij een persoonlijk adviesgesprek, waarbij we alle opties met je bespreken en een duidelijke offerte opstellen op basis van je wensen. Deze offerte geeft ook een inzage in de prijs.

2. Inmeten

Zodra je akkoord bent gegaan met de opgestelde offerte wordt een contract opgesteld en komt een van onze specialisten de exacte maten bij je thuis opmeten.

3. Voorbereidingen

Vervolgens worden diverse voorbereidingen getroffen, zoals het versturen van een orderbevestiging met alle details en specificaties en mogelijke prijswijzigingen. Tevens wordt er aandacht besteed aan de regels voor een vergunning, welke mogelijk aangevraagd moet worden. De regels hiervoor zijn verschillend per gemeente.

4. Productie

In het geval van een prefab constructie wordt de dakkapel in een fabriek opgebouwd, waarna deze vervolgens met een hijskraan op je dak gezet kan worden. Bij maatwerk wordt de dakkapel ter plekke gebouwd.

5. Plaatsing

Er wordt een planning gemaakt voor de plaatsing van de dakkapel op een specifieke datum en tijd. Na de plaatsing worden de buiten- en binnenzijde van de dakkapel volledig afgewerkt.

Wat zijn belangrijke onderdelen van een kunststof dakkapel?

Als u een kunststof dakkapel wilt is het belangrijk te weten wat er precies ‘kunststof’ aan uw dakkapel kan zijn. Hieronder een lijstje zodat u ook weet waar u op moet letten:

 • De dakbedekking: wat voor soort materiaal is het?
 • Het boeideel (bovenste brede rand): welke kunststof precies?
 • Het overstek (onderzijde boeideel): welke kunststof precies?
 • De wangen (zijkanten): welke kunststof precies?
 • Het front (stroken naast kozijn): welke kunststof precies?
 • Strook boven het kozijn (is deze er wel?): welke kunststof precies?
 • Afwerking rondom dakkapel: welk materiaal is dit? Dit kan ook kunststof zijn, bijvoorbeeld EPDM of ubiflex.
 • Het kozijn: welk type en merk is dit?


kunststof dakkapel - kunststof kozijnen detail - kunststof-dakkapel-kozijnen.jpg

(Hierboven een voorbeeld van het soort kozijn dat in een kunststof dakkapel kan)


U leest hier meer over de belangrijkste onderdelen van een kunststof dakkapel en waarom het belangrijk is te weten waar u over praat.

Kunststof dakkapel: Prefab of maatwerk?

Bij de bouw van een kunststof dakkapel kun je kiezen voor een prefab model of maatwerk. Een prefab dakkapel van kunststof wordt in een fabriek in elkaar gezet, waarna het als kant-en-klare dakkapel op je dak geplaatst wordt. Prefab wordt vaak als constructiemethode gekozen doordat het goedkoper is dan maatwerk. Daarnaast kan het heel snel geplaatst worden, vaak al binnen een dag.

 Daarentegen duurt de bouw van een kunststof dakkapel op maat een stuk langer. Dit komt doordat een dakkapel bij maatwerk ter plekke op je dak wordt opgebouwd, waardoor de constructie meer tijd vergt en de kosten ook hoger zijn. Daarentegen kun je de dakkapel dan wel meer personaliseren, waardoor het een unieke constructie op jouw dak wordt, volledig afgestemd op jouw smaak en stijl.  U leest hier meer over de prefab dakkapel.


kunststof dakkapel -prefab dakkapel plaatsing - kunststof-dakkapel-prefab.jpg

(hierboven en voorbeeld van een prefab kunststof dakkapel)Kunststof dakkapel en garanties

Welke garantie u krijgt op een kunststof dakkapel verschilt per leverancier. Dat zal met name te maken hebben met de gekozen leverancier van de kunststof materialen, meestal wordt de garantie(periode) gewoon doorgegeven aan de consument. Het is natuurlijk belangrijk u daarin te verdiepen om problemen met aansprakelijkheid uit te sluiten als er iets aan de hand is. Ook zijn er veel goedkopere en inferieure kunststof materialen in omloop. Een dakkapel is gemonteerd op een plek waar deze erg leidt onder weersinvloeden dus bezuinig niet op goede materialen! Lees hier meer over garanties op dakkapellen.

Wat zijn de kunststof dakkapel prijzen?

De kosten van een dakkapel hangen van allerlei factoren af, zoals het materiaal dat gebruikt wordt. Kunststof is financieel gezien een voordelige keuze, aangezien het ongeveer €7.500 kost voor een prefab constructie en €8.500 voor maatwerk. De kosten hangen ook af van de grootte van de dakkapel in meters. Zo betaal je voor twee meter ongeveer €6.000, terwijl je voor zes meter gemiddeld €9.500 betaalt.

De precieze kosten van een kunststof dakkapel hangen nog van meer zaken af en hiervoor kun je een offerte aanvragen bij ons. Overigens is het bij Hollandia Dakkapellen ook mogelijk om een reparatie van een bestaande dakkapel aan te vragen, waarbij we bijvoorbeeld het boeideel of de zinken zijwangen vervangen. Daarnaast zijn wij beschikbaar voor de plaatsing van zonnepanelen, waardoor je je huis nog meer kunt verduurzamen.


kunststof dakkapel - afmetingen voorbeeld - kunststof-dakkapel-prijs.jpg

(hierboven de indeling en prijs van een kunststof dakkapel van 5.0 m breed: € 6.300,=.)Kunststof dakkapellen en kosten

De prijs en de kosten, dat zijn echt twee verschillende dingen. U leest hier veel meer over de echte kosten van een kunststof dakkapel.


Hebt u nog vragen? Wij van Hollandia dakkapellen zijn u graag van dienst, neem contact met ons op of vraag geheel vrijblijvend een gratis offerte op bij ons.

Offerte aanvragen

Wilt u direct een offerte aanvragen?


Offerte dakkapel aanvragen


Reactie plaatsen