X
X

Page content

Dakkapel

Wat is een dakkapel precies?

Een dakkapel is een verticale uitbouw op een schuin dakvlak dat meestal is voorzien van een (raam)kozijn. In de meeste dakkapellen zijn ramen gemonteerd (beweegbare delen). De zijkanten (wangen) zijn dan twee driehoekvormige vlakken en het dak van de meeste dakkapellen is plat maar schuine daken op dakkapellen komen ook voor. De twee driehoekige zijkanten van dakkapellen werden vroeger ook wel uitgevoerd met glas, maar door strengere regelgeving i.v.m. brandoverslag en de hogere kosten komt dit niet veel meer voor. Scrol naar beneden en lees ook over houten, kunststof, velux en andere dakkapellen.

dakkapel - verticale bouw

(hierboven: dakkapel: duidelijk een ‘verticale’ uitbouw van uw dak…)

Dakkapellen historie

Van de historie van de dakkapel is niet zo veel bekend. Dakkapellen werden voornamelijk gebouwd om licht te laten toetreden en niet zozeer om meer ruimte te creëren – de voornaamste reden waarom de consument tegenwoordig een dakkapel kiest. Dit heeft alles te maken met bevolkingsgroei van de laatste tientallen jaren. Een uitbouw op het dak wordt nog steeds wel een koekoek genoemd of akkenailtje (voornamelijk in Groningen).

De laatste jaren zijn er heel veel dakkapellen bijgekomen in Nederland omdat dit een dakkapellenland bij uitstek is. Nergens ter wereld kom je procentueel gezien zoveel dakkapellen op daken tegen als in ons dichtbevolkte landje. Dit heeft alles te maken met het grote aandeel geschikte schuine daken en de beperkte ruimte die wij Nederlanders nu eenmaal hebben. Onze buurman Duitsland heeft veel minder behoefte aan dakkapellen omdat men daar doorgaans veel meer ruimte heeft.

dakkapel - historie

(Dakkapel: historische verschijningsvormen…)

Dakkapel onderdelen

De meeste dakkapellen bestaan uit een kozijn (tenzij deze helemaal dicht gemaakt wordt), een dak met de achterbak (achterzijde van het dak dat tegen het dakbeschot aan staat), de wangen (zijkanten), het boeideel (de brede strook rondom het dak) en een front (panelen naast het kozijn en eventueel een strook boven het kozijn). De interne structuur van een dakkapel is altijd hout. Lees meer over de verschillende onderdelen van een dakkapel.

Dakkapel materialen

Het dak kan worden afgewerkt met verschillende materialen zoals bitumen, EPDM, pannen, zink, lood, koper of singels. De andere delen van een dakkapel kunnen ook worden afgewerkt met veel soorten materialen: kunststof (HPL, Keralit), hout, zink en tal van andere (composiet) materialen. Er zijn ook dakkapellen die een polyester buitenzijde hebben (een soort mal om de interne structuur heen). Aan de wangen en de voorzijde van het kozijn wordt meestal lood gemonteerd. Verholen goten (noodzakelijk bij een platte pan), ubiflex en EPDM zijn ook mogelijk. De daktrim (bovenste randje van het boeideel) is vaak een platte aluminium trim of een zinken kraal.

Voordelen van een dakkapel

De belangrijkste voordelen die een dakkapel heeft zijn natuurlijk:

  1. Ruimtewinst: een zolder wordt opeens een echte extra ruimte i.p.v. een rommelhok.
  2. Veel extra licht en frisse lucht (betere ventilatie).
  3. Hogere verkoopopbrengst van uw huis. Een dakkapel kan echt een hele goede investering zijn die zelfs na verloop van tijd geld kan opleveren!

dakkapel - grote ruimtewinst

(Dakkapel: grote ruimtewinst voor bijvoorbeeld een extra slaapkamer…)

Dakkapel bouwmethoden

  • Een dakkapel kan direct tijdens de nieuwbouw worden geplaatst. Voor u als consument heeft dit het voordeel dat u direct bij het betrekken van uw huis al kunt genieten van uw dakkapel. Echter wanneer u een dakkapel in de nieuwbouw door de aannemer laat maken bent u vaak duizenden euro’s meer kwijt omdat optionele werkzaamheden vallen onder het ruimere verdienmodel van de bouwers: op de bouw van het huis zelf verdient men niet zoveel, wel op allerlei extra zaken. Bovendien is de keuze vaak heel beperkt, alles is van te voren door de architect al bepaald.
  • U kunt ook heel eenvoudig en een stuk voordeliger een prefab dakkapel laten plaatsen als uw huis al opgeleverd is. Het is in 1 dag klaar en de kwaliteit kan zelfs beter zijn (hogere Rc waarden). Bovendien kunt u dan een dakkapel laten bouwen die helemaal afgestemd is op uw wensen i.p.v. dat u vastzit aan een bepaalde indeling en breedte. Wel is het belangrijk te letten op de noodzakelijke constructieve aanpassingen die nodig zijn in uw woning. Hier wordt nog wel eens ondeskundig mee omgegaan dus kies een goede specialist en voorkom veel ellende achteraf!
  • Een prefab dakkapel op een bestaand pand is natuurlijk net zo goed mogelijk als bij nieuwbouw. Wel heeft elk soort dak zijn eigen specifieke aanpassingen nodig maar de voordelen blijven hetzelfde. De voordelen van een prefab dakkapel zijn legio.
  • Traditionele bouw ter plekke: men bouwt op locatie een dakkapel. Dit is handig als er geen kraan bij uw huis in de buurt kan komen. Verder heeft het vrijwel alleen maar nadelen: verschillende materialen zijn niet te verwerken bij slecht weer, men kan niet met moderne isolatieplaten werken, alles wordt snel (meestal ook in 1 dag) opgebouwd met houten stijl- en regelwerk terwijl daar vroeger wel een week werk voor stond.

dakkapel - ter plaatse op dak opbouwen

(Dakkapel bouwen op het dak zelf: houten stijl-en regelwerk…)

dakkapel - prefab dakkapel hijsen

(Prefab dakkapel met de kraan gehesen…)

Veel gestelde vragen over dakkapellen: 

Staat uw vraag er niet bij? Neem dan gerust contact op met Hollandia dakkapellen, we zijn u graag van dienst!

Comment Section

0 reacties op “Dakkapel

Plaats een reactie


*