Reinigen dakkapel

Reinigen dakkapel

Hoe moet u een dakkapel reinigen? Dat is een vraag die wij vaak krijgen en waar we hier een antwoord opgeven. Het reinigen van uw mooie dakkapel is belangrijk om deze mooi te houden en te beschermen tegen alle weersinvloeden.
Niet iedereen klimt even gemakkelijk op het dak want het is een riskante onderneming waarbij u moet denken om uw veiligheid.

Onderhoudsarme dakkapel

Alle dakkapellen van Hollandia Dakkapellen zijn onderhoudsarm. Dat betekent niet dat er helemaal geen onderhoud moet worden gepleegd. Het betekent dat onze dakkapellen van hoge kwaliteit zijn en maar weinig onderhoud vergen in vergelijking met bijvoorbeeld een houten dakkapel. Een houten dakkapel moet u elke paar jaar schilderen om te voorkomen dat het hout wordt aangetast.

Een kunststoffen dakkapel moet u elk jaar controleren op beschadigingen door bijvoorbeeld afgewaaide takken. Iedere eigenaar van een woning controleert elk jaar wel zijn of haar woning, meestal in het voorjaar wanneer het warmer wordt. Dan is het verstandig om direct de dakkapel mee te nemen.

Ga voor meer informatie naar onderhoud dakkapel.

reinigen dakkapel reinigen aanslag

Vervuiling dakkapel

De bekleding van een dakkapel kan vervuild raken door allerlei zaken:
 • Vogelpoep
 • Groene aanslag
 • Insecten
 • Bladeren
 • Takken
 • Zand
 • Mos

Vooral vogelpoep kan op den duur het materiaal aantasten door bepaalde stoffen in deze uitwerpselen. Hetzelfde geldt voor vervuiling door insecten maar de groene aanslag kan ook heel goed in het materiaal trekken als het maar lang genoeg blijft zitten.

Waarmee moet u een dakkapel reinigen?

Voor het reinigen van een dakkapel heeft u nodig:
 • Borstel
 • Spons
 • Warm water
 • Groene zeep
 • Droogdoeken

reinigen dakkapel reinigen groene zeep

Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen die het materiaal kunnen aantasten. Groene zeep is meestal voldoende. Sterk vervuilde delen laat u eerst even weken door deze nat te maken.

De meeste dakbedekking is redelijk sterk maar kan niet overal tegen. Stap daarom niet zomaar op het dak van de dakkapel om te voorkomen dat u takjes of een steentje door de dakbedekking trapt. Kijk vooraf goed waar u uw voeten neerzet en maak eerste een plekje vrij met de borstel. Daarna kunt u de rest van het dak schoonmaken. Vergeet hierbij niet de afvoer van het hemelwater te controleren op verstoppingen.

De boeien en de wangen kunt met een sopje van groene zeep eenvoudig schoonmaken, net als de kozijnen en de ramen. Droog alles, maar vooral de ramen goed na zodat strepen worden voorkomen. Het kan heel frustrerend zijn dat u later nog strepen ziet terwijl u er niet meer bij kunt.

reinigen dakkapel reinigen veiligheid

Veiligheid: reinigen dakkapel doet u zelf of u laat het doen.

Gaat u zelf de dakkapel reinigen, dan moet u zorgen voor de nodige veiligheidsvoorzieningen. Zo moet u zorgen voor goed klimmateriaal. Een dakkapel bevindt zich altijd op enige meters tot een tiental meters of meer boven de grond. Wellicht kunt u een (rol)steiger huren samen met de buren zodat u deze kosten kunt delen.
U moet zich altijd zekeren met een valharnas die goed is gezekerd aan een vast punt. Mocht u onverhoopt vallen dan kunt dat naderhand waarschijnlijk navertellen, wat bij een vrije val niet het geval hoeft te zijn. Laat u goed voorlichten door een professional en zorg voor het juiste materiaal.

Er zijn echter genoeg bedrijven die de dakkapel voor u kunnen schoonmaken. Dan weet u zeker dat het goed gebeurt en loopt u verder geen risico. Wellicht kunt u ook hier kosten besparen door het samen met de buren te laten doen.

Meer weten over het reinigen van uw dakkapel?

Neem gewoon contact op met ons en vraag naar de adviezen over het reinigen. We staan u graag te woord en hebben een antwoord op al uw vragen.

Lees de volgende artikelen voor meer informatie


Offerte aanvragen

Wilt u direct een offerte aanvragen?

Offerte dakkapel aanvragen

of bel direct 023 540 61 51
Reactie plaatsen