Belangrijke verschillen dakkapellen
Het belangrijkste verschil tussen type Runner van Hollandia dakkapellen en de meeste andere dakkapellen is de constructie (zaken die u niet ziet maar wel erg belangrijk zijn) waardoor een betere isolatiewaarde bereikt wordt. Waarbij aangemerkt dient te worden dat type Runner de beste prijs kwaliteitsverhouding heeft vanwege de sandwichconstructie, de hogere isolatiewaarde (energiebesparing) en de langere garantietermijn. Belangrijke verschillen in dakkapellen worden snel duidelijk als u verder leest...
(welke isolatie krijgt u?)
Wat doorgaans aangeboden wordt:
De meeste zogenaamde ‘onderhoudsvrije (prefab) kunststof’ dakkapellen zijn handwerk ter plaatste of worden ‘geprefabriceerd’ in een lokale werkplaats. Wat koopt een consument dan eigenlijk?
Het zijn dakkapellen vervaardigd uit houten stijl en regelwerk, met daar tussen aangebracht 70 mm steenwol. Feitelijk dus een houten dakkapel, met uitsluitend een kunststof schil aan de buitenzijde. Aan de binnenzijde wordt (meestal, maar helaas zelfs dat niet altijd!) een damp remmende folie, en aan de buitenzijde een damp open folie aangebracht. De wangen worden aan de buitenzijde afgewerkt met HPL-platen of Keralith. Het dak wordt warm of koud geïsoleerd met Vapoplex dakplaten met 60 mm pur schuim.
Van groot belang is dat de dakkapel goed ‘in elkaar zit’ en dat is en blijft toch vaak een zaak van vertrouwen maar kan gelukkig deels door u gecontroleerd of nagevraagd worden.
(wat voor soort dak krijgt u, balkenlaag of sandwich?)
Mogelijke problemen bij een matige (doch onzichtbare) constructie
• Lekkage door condensatievocht wat rot en gele vlekken op termijn veroorzaakt. Dit speelt vooral bij de montage van een zogenaamd ‘koud’ dak. Hierbij speelt ook de ventilatie een grote rol.
• Lekkage door lekkend dak (door slijtage van bitumen of naden in de constructie).
• Doorzakken van het dakvlak door het ontbreken van een goede bovenslagen (aangepaste draagconstructie).
• Klemmende ramen door gebrek aan stijfheid en kwaliteit.
• Loszittende buitenbeplating en vervuiling door overmatige algengroei.
Veel zaken die voor u onzichtbaar zijn en waar u waarschijnlijk nog nooit aan gedacht heeft zijn vooral op de (wat) langere termijn wel van groot belang. Bovenstaande problemen zijn op te lossen door de vakkundige bouw en montage van de dakkapel en door het gebruik van de juiste materialen.
Onze dakkapellen onderscheiden zich door:
Fabricageproces
• Fabricage in een industrieel proces waardoor menselijk fouten tot vrijwel nul gereduceerd worden. Handmatig vervaardigde dakkapellen en bouw ter plekke verhoogt de kans op problemen.
• Door deze optimale fabricage worden vocht- en constructieproblemen voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan het niet of slecht aanbrengen van damp werende folies en eenvoudig houten regelwerk constructies i.p.v. gedegen machinaal werk of sandwichconstructie.
Dakbedekking
• Een dakbedekking van EPDM kunststof met een geschatte levensduur van 40 jaar, en 25 jaar garantie. Veel traditionele dakkapellen zijn bedekt met een bitumen “gum dakbedekking” met een levensduur van maar gemiddeld 10 jaar. U verdient een EPDM dakbedekking dus heel snel terug.
• Het dak is niet alleen volledig van kunststof maar ook uit 1 stuk (dus zonder naden!) gemaakt. Bovendien wordt het dak zo geconstrueerd dat de waterafvoer optimaal is, het dak ligt namelijk ‘op afschot’.
Constructie
• HPL platen worden gelijmd en niet geschroefd volgens voorschriften van de betreffende fabrikant (schroeven gaan op termijn altijd los zitten omdat HPL ‘werkt’).
• De uitvoering van de juiste aanvullende constructieve werkzaamheden bij zowel de gordingenkap als de sporen- / klapdak. Soms zijn optionele werkzaamheden noodzakelijk en kunnen tegen een geringe meerprijs uitgevoerd worden. Soms is het verschil tussen een doorzakkend dak en een goede constructie slechts € 200!
• Gedegen raamconstructie van een Duitse topfabrikant waardoor klemmende ramen worden voorkomen.
Kozijnen
• De dakkapellen zijn voorzien van KOMO keur met Attest op het kozijn gedeelte. Belangrijk omdat u het draaiende deel in de dakkapel vaak gebruikt en dus van zeer goede kwaliteit moet zijn. Ook het constructieve deel van de dakkapel heeft een KOMO keur met attest.
• Standaard HR ++ glas. Vaak wordt er standaard isolatieglas toegepast wat minder isoleert en een hogere energierekening betekend.
Rolluiken
• Rolluiken van een goede kwaliteit die zodanig worden gemonteerd dat vervanging van onderdelen eenvoudig is en het dak niet hoeft te worden open gezaagd zoals vaak wel het geval is.
Isolatie
• Een veel hogere isolatiewaarde. Traditionele dakkapellen liggen op Rc 2,0-2,5 maar kunnen op termijn een sterk dalende isolatiewaarde krijgen door vocht in de lucht die door de minerale wol trekt. Het Runner systeem heeft een isolatiewaarde van minimaal Rc 3,5. Deze fors hogere isolatiewaarde houdt ’s zomers de koelte en ’s winters de warmte binnen. U bespaart zo stookkosten en ervaart een aangenamer leefklimaat!
• Hogere Rc waardes zijn mogelijk tegen geringe meerprijzen. Veel nieuwbouwhuizen hebben daken met Rc waardes tot wel Rc 6.7 en dan is zelfs Rc 3,5 te weinig. Bovendien bent u o.g.v. het nieuwe bouwbesluit verplicht dezelfde rc waarde te gebruiken voor uw dak, doet u dit niet dan bouwt u met een zogenaamd ‘verborgen gebrek’ en dat kan bij verkoop van uw huis een probleem worden.
Afwerking binnen
• Het plafond en de zijwangen zijn standaard al voorzien van een afwerking van watervast spaanplaat of mdf. Hierdoor is de afwerking voor u een eenvoudige en weinig tijdrovende klus. Dus voor een objectieve prijsvergelijking zou u een post afwerking kunnen schrappen in deze prijsopgaaf.
(HVL kozijn in een Hollandia dakkapel)
U kunt meer lezen over isolatiewaarden en materialen. Voor de meest recente data kunt u altijd even contact met ons opnemen. Graag tot ziens!
Gerelateerde informatie
Offerte aanvragen
Wilt u direct een offerte aanvragen?