Dakkapel maken
Een dakkapel maken, hoe doen ze dat? Een dakkapel bouwen is geen eenvoudige zaak. Zeker niet als het goed moet gebeuren en er een lange garantie en goede service gegeven moet worden. Zelf een dakkapel bouwen is bovendien lastig omdat je hier waarschijnlijk geen ervaring mee hebt.
Het proces
Een dakkapel bouwen begint met een nauwkeurige inmeting. ‘Meten is weten’! Hierbij is het nauwkeurig bepalen van de juiste hellingshoek het belangrijkste. De maximale breedte moet bepaald worden met inachtneming van obstakels zoals schoorstenen en dakdoorvoeren. Blijf hier altijd minimaal 1 dakpan vandaan om lekkages op die punten te voorkomen.
Houd zoveel mogelijk rekening met de pannenmaat zodat de dakkapel daar goed tussen valt. Ga je zelf een dakkapel bouwen dan is het ook erg belangrijk geen constructieve wanden of spanten te verwijderen. Doe je dan wel dan moet dit correct opgevangen worden. Raadpleeg een constructeur want bij problemen ben je niet langer verzekerd!
Dakkapel bouwen, prefab of ter plekke?
Na de inmeting kun je precies bepalen welke en hoeveel materialen je nodig hebt om de dakkapel te maken. Hollandia dakkapellen bouwt alleen prefab dakkapellen. Dakkapellen die ter plekke gebouwd worden gemaakt van hout (balken) met daaromheen de buitenbekleding en ertussen de isolatie.
Op deze manier een dakkapel bouwen is echt alleen weggelegd voor mensen met ervaring. Er kan veel fout kan gaan en veel manuren kosten voordat alles klaar is. Zie de foto hieronder voor een dakkapel die ter plekke gebouwd wordt.
Prefab maken van een dakkapel
Hollandia dakkapellen bouwt niet alleen slechts prefab dakkapellen maar doet dat ook een wijze dat fouten zoveel mogelijk voorkomen worden en de kwaliteit voortdurend gewaarborgd wordt. We hebben een speciaal softwarepakket waarmee alle zaagmaten van elk onderdeel van de dakkapel precies uitgerekend wordt na de invoer van alle belangrijke maten.
Nogmaals: de inmeting is dus echt van cruciaal belang, gaat het daar fout dan gaat alles daarna ook fout! Wil je de dakkapel zelf maken dan moet je alle maten handmatig uitrekenen en daarmee neemt de kans op fouten dus ook toe.
Een dakkapel bouwen is dan ook niet alleen een kwestie van handigheid, je moet ook goed kunnen rekenen. Je kunt meer lezen over belangrijke verschillen in dakkapellen als je daar interesse in hebt.
Dakkapel bouwen in de fabriek
De software geeft precies aan wat alle maten van elk onderdeel zijn. We beginnen dan ook met het zagen van alle houten onderdelen. Deze worden per klant op een karretje gelegd zodat alles voor die klant compleet bij elkaar ligt. Ook worden alle isolatieplaten precies op maat gezaagd, denk daarbij aan de juiste schuinte van de wangen en de lengte van de platen in het dak.
De wangen worden geprefabriceerd waarna de ventilatielatten, het lood (of ander materiaal) en de buitenbekleding worden aangebracht. Een ander groot voordeel van het bouwen van een dakkapel in een fabriek is de veel betere toegankelijkheid van de dakkapel zelf. We kunnen altijd alle materialen die met slecht weer buiten niet kunnen worden verwerkt, denk aan het verlijmen van EPDM rubber of kit-werkzaamheden. Op deze manier kun je veel beter de gevreesde lekkage problemen voorkomen.
Hieronder een voorbeeld van een in de fabriek gebouwde prefab dakkapel die klaar is om gehesen te worden. Deze bestaat uit hoog isolerende structuren die bestaan uit een zelfgemaakte constructie waarin zware balken zijn verwerkt die het mogelijk maken dat bijvoorbeeld zonnepanelen geplaatst kunnen worden. Dit geeft het dak en de wangen in zijn geheel een goede stevigheid.
Assemblageploeg
Dit alles gaat samen met het karretje naar de assemblageploeg die vervolgens:
- Een stelframe maakt en dit recht op de werkvloer neerzet zodat alles waterpas is.
- De zogenoemde wangen worden tegen dit stelframe geschroefd.
- Vervolgens komt tegen de achterkant van de wang een balk over de gehele breedte van links naar rechts waar de dakplaten op bevestigd kunnen worden.
- Dan maken we een zogenaamde achterbak die op het bestaande dakbeschot komt te rusten en die isoleren we binnen- en buitenzijde.
- Daarna gaat de EPDM dakbedekking erop en worden de ontwateringen (spuwers) aangebracht.
- Als laatste wordt de daktrim aangebracht, aluminium (plat of rond) of zinken kraal.
Op deze manier een dakkapel monteren is dan onderdeel geworden van een uitgekiend en grotendeels geautomatiseerd systeem dat lijkt op de bekende legodozen. Een dakkapel van Hollandia dakkapellen heeft erg veel specifieke kenmerken waardoor je een nog betere indruk krijgt van de verschillen die er zijn en die ontstaan door de verschillende manieren van bouwen.
Hieronder een voorbeeld van een EPDM dak en de geïsoleerde achterbak, een erg belangrijk onderdeel van een dakkapel. Vaak gaat het daar fout: stuifsneeuw die achterlangs naar binnenkomt en condens-vochtproblemen door temperatuurverschillen binnen en buiten.
Zelf een dakkapel plaatsen?
Zelf een dakkapel plaatsen is natuurlijk leuk maar vergis u niet in de tijd die het gaat kosten. De materiaalkosten zijn voor een particulier ook flink hoger dus wie zelf een dakkapel bouwen gaat moet zich eerst even goed bedenken of dit wel een goede keuze is. Daarbij komt nog de plaatsing van de dakkapel zelf: ook weer een verhaal apart want een dakkapel levert flink wat extra belasting op uw dak op. Denk aan wind- en sneeuwdruk en andere spatkrachten die inwerken op de dakkapel naast het extra eigen gewicht van de dakkapel.
Misschien is het toch verstandiger een vrijblijvende en uitgebreide offerte op te vragen bij ons? Wellicht bespaart u zichzelf daarmee een heleboel problemen en kost het uiteindelijk helemaal niet zoveel meer dan u dacht.
Hollandia dakkapellen bouwt snel en efficiënt topkwaliteit dakkapellen. Laat ons uw dakkapel maken!
Gerelateerde informatie
Offerte aanvragen
Wilt u direct een offerte aanvragen?