Klemmende ramen in dakkapel 

Klemmende ramen in dakkapel

Is er sprake van klemmende ramen in de dakkapel op uw woning. Dit zou zeker niet het geval moeten zijn.

U heeft vorig jaar de beslissing genomen de zolder te verbouwen tot een slaapkamer voor de oudste, omdat u ook wel inzag dat deze een eigen plek nodig had. Daarom is een dakkapel plaatsen een goede oplossing om meer ruimte te creëren. Een lokale aannemer heeft volgens u puik werk geleverd en uw oudste is zeer tevreden met het resultaat.

Maar nu een jaar later komt u erachter dat het raam klemt en moeilijk is te openen. Het blijkt al een tijdje zo te zijn maar uw kind heeft er niet bij nagedacht en u niet direct verteld dat er een probleem was. 

Het is maar goed dat u bij de aanschaf van de dakkapel goede garantieafspraken met de aannemer heeft gemaakt. Hij lost het probleem met veel moeite voor u op maar u vraagt zich af of de oorzaak ook is weggenomen en of het voorkomen had kunnen worden. 

Klemmende ramen dakkapel

Mogelijke oorzaken klemmend raam in dakkapel

De oorzaak achterhalen van een klemmend raam in een dakkapel is niet altijd eenvoudig. Vaak is het een gevolg is van een constructiefout, materiaalkeuze of een combinatie van beide. Bij een constructiefout kan men denken aan het niet goed opvangen van de oorspronkelijke dakconstructie of het te licht uitvoeren van het dak van de dakkapel waardoor deze gaat doorzakken. 


Wanneer dan de kozijnen dit niet goed kunnen opvangen gaat het daar wringen. Ook wanneer men de dakkapel slecht heeft geïsoleerd (b.v. ‘koud dak’) en/of dampwerende folie is vergeten/onjuist geplaatst, geeft dit vaak condensproblemen waardoor vocht in de constructie kan dringen. 

Materiaalkeuze kan ook een oorzaak zijn, bijvoorbeeld een houten kozijn/raam van mindere kwaliteit en/of slecht behandeld. Hierdoor krijgt vocht een kans in het hout te dringen met alle mogelijke gevolgen. Daarnaast kunnen klemmende ramen gevolg zijn van gebrek aan stijfheid en matige kwaliteit van het beslag of het ontbreken van staal in het profiel. 

Oplossingen voor klemmend raam in dakkapel

Zoals hiervoor al aangegeven, het één kan niet zonder het ander, u moet de achterliggende oorzaak ook wegnemen. Het houten raam alleen (laten) bijschaven tot deze weer netjes sluit, is niet voldoende. U zult zien dat probleem terugkomt na verloop van tijd. 

Het is niet eenvoudig een panklare oplossing te geven voor een klemmend dakkapelraam. Wanneer u echt de oorzaak wilt weten zult u er iets meer voor over moeten hebben. Dat betekent dat u misschien ook de aftimmering moet verwijderen om de constructie of isolatielagen te kunnen bekijken. Maar dan nog kan het zijn dat u het zelf niet ‘ziet’. Daarom is het misschien verstandig een expert er naar te laten kijken. 

Klemmende ramen dakkapel

Goedkoop is duurkoop maar kwaliteit hoeft niet echt duur te zijn

Wanneer een raam begint te klemmen is het onderliggende probleem vaak al veel langer aanwezig. Vochtproblemen in de constructie of te lichte uitvoering hiervan enz. kunnen al langer aanwezig zijn, maar pas aan het licht komen wanneer het te laat is. Het kan zelfs zo zijn dat de hele constructie of kozijn moet worden vervangen wat een kostbare zaak is.

Maar wanneer de dakkapel 30 jaar geleden is geplaatst, en u al vaker problemen heeft gehad is het de juist tijd om te denken aan het vervangen van de dakkapel. 

Ga dan voor goede kwaliteit, niet alleen gebruikte materialen maar ook goede vakmannen weten waar ze het over hebben. Echt kwaliteit geleverd krijgen is meestal duurder, maar verdient zich altijd terug door minder noodzakelijk onderhoud, geen problemen met vocht enz. 

Gerelateerd


Offerte aanvragen

Wilt u direct een offerte aanvragen?


Offerte dakkapel aanvragen


of bel direct 023 540 61 51

Reactie plaatsen