Inmeting dakkapel

Inmeting dakkapel

Hieronder leest u belangrijke informatie over de inmeting van uw dakkapel.

Zo werkt het ...

Tijdens de inmeting van de dakkapel wordt alles opgemeten en houden we rekening met tal van factoren die voor u als leek op dit gebied misschien niet direct duidelijk zijn. Om mogelijke misverstanden te voorkomen kunt u hieronder lezen hoe e.e.a. werkt.

Alle punten op een rij

1. Tussen de pannen


Het belangrijkste uitgangspunt is dat we een kapel zoveel mogelijk tussen de pannen proberen te plaatsen (dit lukt niet altijd overigens en dan moet de pannen geslepen worden). Dat levert dan uiteindelijke de precieze maten van de dakkapel op.

2. Van binnenuit


De inmeting gebeurt van binnenuit en dat betekent dat het onmogelijk is te zeggen waar een dakkapel precies begint en hoe hoog deze precies geplaatst kan worden (en dus ook de exacte hoogte van het plafond is daarmee niet op te geven). Wel kunnen we een indicatie geven.

3. Tussenwand?


Als er een tussenwand aanwezig is in uw ruimte en er een paneel tegenover moet komen dan maken we het paneel daarom wat breder dan de tussenwand zelf (zie punt 2). Het hart van de tussenwand sluit daarom soms niet aan op het hart van het paneel.

4. Twee Dakkapellen tegenover elkaar


  • Als u twee dakkapellen tegenover elkaar laat plaatsen – ook al zijn deze precies even breed en hoog – hebben we ook te maken met afwijkingen in hoe de dakpannen precies gedekt zijn. Niet alleen in de breedte (kolommen) maar ook in de hoogte (rijen). Het kan daarom zijn dat de twee kapellen niet precies tegenover elkaar liggen en dat er klein verschillen zijn in de plafondhoogtes.
  • Tijdens de montage zullen wij ons altijd inspannen om deze verschillen zoveel mogelijk te minimaliseren, echter, marges blijven altijd mogelijk.
  • Bij een brede kapel achter en een smallere voor (i.v.m. een vergunning bijvoorbeeld) waarbij in de brede kapel een paneel is opgenomen zijn de tegenover elkaar liggende kozijn gedeelten niet precies gelijk. Zie punt 'Tussenwand'.


5. 50 cm regel


De 50 cm regel: er moet 50 cm zitten tussen het hart van de scheidingsmuur met uw buren. Van binnenuit gezien is dat dus minimaal 35 cm. Zie ook punt '2'. Maar let op: dit is slechts de theorie, in de praktijk is deze afstand vrijwel nooit haalbaar en wordt dit meer i.v.m. de juiste pannenmaat of obstakels zoals dakuitvoeren.

inmeting dakkapel 50 cm regel


6. Vergunning en bouwkundige regels


  • Als u een vergunning nodig heeft kunnen er natuurlijk andere regels gelden. Ook bij keperkappen of andere afwijkende daken of posities zijn er andere regels. Wij zullen ook dan rekening houden met de technische mogelijkheden en onmogelijkheden.
  • De uiteindelijk verleende vergunning is gebaseerd op bouwtekeningen die vaak niet precies kloppen met de inmeet-maten en ook andere details zijn op tekening nooit conform de werkelijk. Wij plaatsen de kapel dan ook o.g.v. onze inmeting omdat deze precies is. Ook daar kunnen dus (kleine) afwijkingen zijn met wat op de vergunningstekening staat en onze offerte en tekeningen zijn daarom leidend.


7. Zelf verwijderen


Tijdens de inmeting geven wij aan waar mogelijke obstakels zitten die u zelf voor aanvang werkzaamheden moet verwijderen. Meestal is dit de aftimmering of pijpen e.d. Zie daarvoor ook de specifieke tekst in de offerte.

8. Maximale breedte


De maximale breedte van een dakkapel wordt verder beperkt door bijvoorbeeld schoorstenen. Daar moeten wij altijd minimaal 1 pan breedte afstand van houden om de correcte montage mogelijk te maken en te voorkomen dat er op dat punt lekkages ontstaan. Daarom beter een kapel die iets smaller is dan lekkages achteraf.

9. Verwijderen constructieve onderdelen


Het verwijderen van constructieve wanden, spanten e.d. kan niet zondermeer gedaan worden voor aanvang van onze werkzaamheden. Tijdens de inmeting zullen we dit aangeven en mogelijkerwijs moeten wij dan extra maatregelen nemen om toch een degelijke constructie te maken. Meerprijzen hiervoor geven wij in de offerte aan.

10. Onvoorzien


In uitzonderlijke gevallen blijkt bij montage van de dakkapel dat een dak naar 1 zijde wijkt (scheef loopt). Tijdens de inmeting kan dit niet altijd gezien worden door de aftimmering of andere visuele belemmeringen. De monteurs kiezen dan voor de meest optimale plaatsing: visueel aantrekkelijk en technisch correct maar wellicht niet 100% waterpas (onmogelijk door scheef lopend dak).


dakkapel inmeten laser

Altijd kleine slag om de arm

U ziet dus dat het plaatsen van een dakkapel nooit chirurgisch precisiewerk is. Wie bij u thuis zegt dat uw dakkapel 'precies daar en daar komt' vertelt niet het hele verhaal. Vertrouw daarom op een specialist en schakel ons in als u deskundig advies wilt hebben. Graag tot ziens  bij Hollandia dakkapellen!

Lees ook:


Offerte aanvragen

Wilt u direct een offerte aanvragen?


Offerte dakkapel aanvragen


of bel direct 023 540 61 51

A. Meijer
Door

A. Meijer

op 09 Aug 2020

Is het mogelijk bij een schilddak om een dakkapel te plaatsen op het kleine dakvlak? Hoe kan ik de afmetingen bepalen.

Reactie plaatsen