Wat is een klapdak?

Wat is een klapdak?

Een klapdak is een dak dat letterlijk opgeklapt aangeleverd wordt. Het dak wordt als 1 geheel gehesen en geplaatst op een woning of gebouw. Vaak zijn klapdaken gemaakt van unilin dakplaten of andersoortige sandwichconstructies (Hollandia maakt deze zelf). Het wordt ook wel ‘sporenkap’ genoemd en refereert dan aan het feit dat er ‘sporen’ (houten balken) in de langwerpige platen zitten tussen het isolatiemateriaal.


[caption id="attachment_11831" align="aligncenter" width="652"]Wat is een klapdak? Hier ziet u een klapdak dat geplaatst wordt in een nieuwbouwwijk[/caption]

Voordeel van een klapdak

Klapdaken worden al lang gemaakt (eind jaren 70) en hebben als grote voordeel dat het gehele dak in een fabriek gemaakt kan worden en met de kraan gehesen kan worden.


Dit bespaart tijd en in de bouw is tijd geld natuurlijk. De bouwvakkers hoeven vaak alleen nog de dakpannen en folie erop aan te brengen. De panlatten zitten meestal al op de platen namelijk.


[caption id="attachment_11819" align="aligncenter" width="469"]Warmtelek klapdaken Een klapdak is een dak dat in zijn geheel geplaatst wordt en heeft geen zichtbare balken op zolder en bestaat uit kant en klare platen die vaak geïsoleerd zijn met hardschuim.[/caption]

Vrijwel alle daken zijn klapdaken

Tegenwoordig worden vrijwel alle daken als klapdak geplaatst, alleen de duurdere woningen die onder architectuur gebouwd worden hebben soms nog een ‘gordingenkap’ (houten balken en dakbeschot).


Daarmee heb je namelijk meer vormvrijheid en dus mogelijkheden speciale constructies te bouwen alhoewel sporenkappen of klapdaken ook in veel vormen te maken zijn. Soms moet er dan wel een speciale hoek handmatig bevestigd worden en kan dan nog wel het grootste deel erop geklapt worden.

Gerelateerde informatie


Offerte aanvragen

Wilt u direct een offerte aanvragen?


Offerte dakkapel aanvragen


of bel direct 023 540 61 51

Reactie plaatsen