Isolatiewaarden daken

Bij het plaatsen van een dakkapel speelt de isolatiewaarde van een dak een belangrijke rol.

Hoog isolerende platen

De daken maar ook de wangen (zijkanten) van onze dakkapellen worden gemaakt van zogenaamde sandwich dakplaten/structuren. Dit zijn hoog isolerende structuren die bestaan uit een zelfgemaakte constructie waarin zware balken zijn verwerkt die het mogelijk maken dat bijvoorbeeld zonnepanelen geplaatst kunnen worden. Dit geeft het dak en de wangen in zijn geheel een goede stevigheid.

Isolatiewaarden dakenDe Rc waarde van 6.0 voor het dak en een Rc waarde van 4,5 voor de wangen is verplicht in nieuwbouw en wordt soms ook verplicht gesteld door gemeenten bij verlening van vergunningen

Op de daken wordt dan nog een EPDM rubberlaag gemonteerd en het dak wordt ‘op afschot’ gemonteerd voor een optimale waterafvoer. Tegen de wangen aan wordt de gekozen buitenbekleding gemonteerd (HPL , Keralit of bv. zink).

RC Waarde van de hele dakplaat

Als we praten over de ‘isolatiewaarde’ dan wordt vaak de Rc waarde van (in ons geval) de dakplaat als geheel bedoeld. Deze platen zijn in allerlei Rc waarden te bestellen. Hollandia levert isolatiewaarden tussen de Rc 3.5 en 6.0, afhankelijk van de wens van de klant of afgestemd op de huidige situatie.

De R-waarde (altijd uitgedrukt in x m2 K/W) wordt ook wel ‘warmteweerstand’ genoemd en de letter ’c’ geeft dan de constructie als geheel aan – in ons geval de plaat met al zijn  onderdelen. Elk materiaal heeft een zogenaamde ‘warmtegeleidingscoëfficiënt’. Een goed isolerend dak zorgt er voor dat de warmte binnen beter vastgehouden wordt. Andersom blijft koude of (extreme) warmte van buiten met een hoge Rc waarde beter buiten i.p.v. dat deze snel de binnenruimte doordringt.

Isolatiewaarde dakplaten dakkapellenDe daken en wangen van onze dakkapellen worden gemaakt van unilin dakplaten

De hoogste isolatiewaarde, noodzakelijk?

Het is overigens niet in elk geval noodzakelijk of zinvol is te kiezen voor de hoogste isolatiewaarde (i.v.m. de kosten). Op een bestaand ouder dak (gordingenkap) is een waarde van Rc 3,5 vaak ruim voldoende omdat dit dak toch niet na te isoleren is met een waarde hoger dan die Rc 3,5. Meestal komt men niet hoger dan Rc 2,5 bij na-isolatie van het dak. Een dakkapel met een veel hogere Rc waarde is dan niet echt nodig en heeft zelfs nadelen zoals mindere stahoogte (door de dikkere platen).


Isolatiewaarden dakkapellenEen voorbeeld van een hoog isolerende plaat.

Verplicht in nieuwbouw

De Rc waarde van 6.0 voor het dak en een Rc waarde van 4,5 voor de wangen is verplicht in nieuwbouw en wordt soms ook verplicht gesteld door gemeenten bij verlening van vergunningen. Het meest recente bouwbesluit neemt deze waarden ook als uitgangspunt. Hoe men aan de Rc waarde komt van een bepaald isolatiemateriaal is een vrij ingewikkelde berekening en komt voor de verantwoordelijkheid van de fabrikant die het materiaal aanlevert (Rd waarde, de R waarde die ‘declared’ is).

Over isolatiewaarden wordt nog steeds heel veel verkeerde informatie verspreid en het is daarom zaak alleen zaken te doen met betrouwbare partijen die onafhankelijk gecontroleerd worden.

Gerelateerde informatie


Offerte aanvragen

Wilt u direct een offerte aanvragen?


Offerte dakkapel aanvragen


of bel direct 023 540 61 51

Reactie plaatsen