Condensatievocht in dakkapel

Condensatievocht in dakkapel

Hebt u condensatievocht in uw dakkapel? Condensatievocht in uw dakkapel is eigenlijk een speciale vorm van lekkage. Dit probleem heeft ook weer alles te maken met de kwaliteit van uw dakkapel: de gebruikte materialen, de isolatiewaarde en montage ervan.

Condensatie

Condensatie is eenvoudigweg vocht in de lucht die van gasvormig (onzichtbaar) naar vloeibaar gaat (zichtbaar in de vorm van druppels of vlekken). Er is altijd vocht aanwezig in de lucht en als deze lucht een oppervlakte bereikt dat kouder is dan de lucht zelf kan deze condenseren op dat oppervlakte mist het dauwpunt van de lucht bereikt is. Het dauwpunt is het punt waarop de lucht (bij een gegeven temperatuur) de hoeveelheid vocht niet langer zelf kan vasthouden. Hoe hoger de temperatuur van de lucht hoe meer vocht de lucht kan vasthouden.

Condensatievocht in uw dakkapel?

U kent het wel: u stapt in de douche en uw spiegel beslaat in no time. De warme lucht bevat enorm veel vocht, het dauwpunt wordt dus snel bereikt, uw spiegel is koud en het vocht in de lucht beslaat uw spiegel (en tegels) vrijwel direct.

Hoe zit dat nu met condensatievocht in uw dakkapel? Deze 3 zaken spelen een hoofdrol:
 • De isolatiewaarde van uw dakkapel.
 • Thermische bruggen, oftewel hoe goed zit uw dakkapel in elkaar?
 • Ventilatie van de ruimte.

 • Juiste montage is belangrijk

  Als uw dakkapel, en de rest van de ruimte waar deze staat, goed geïsoleerd is dan kan de lucht in deze ruimte veel meer vocht bevatten waardoor het dauwpunt hoger komt te liggen. Het vocht in de lucht zal dan minder snel condenseren.

  Als uw dakkapel veel thermische of koudebruggen bevat dan kunt u dat vergelijken met kleine koude spiegels waarop warme lucht veel sneller zijn vocht kan afzetten. De buitenlucht is koud, binnen is het warmer maar de koude bruggen in de constructie vormen zo zwakke plekken in uw dakkapel. Gebruikte materialen en een juiste montage van alle onderdelen is dus belangrijk.

  Condensatievocht in uw dakkapel?

  Ventilatie

  Ventilatie is nog steeds een onderschat fenomeen. Er is veel meer vocht in de ruimte dan u denkt. Dit komt door koken, wassen, planten en dieren, douche en bad en wij mensen zelf die ook vocht afgeven aan de lucht.

  Is uw woning goed geïsoleerd dan moet dit vocht dus op een goede manier afgevoerd worden en dat doe je door ventilatie. Roosters in uw dakkapel zijn dan ook echt van belang. Is uw woning overigens in wat mindere staat dan je eigenlijk wil dan kunt u ook last hebben van optrekkend vocht, regendoorslag door de gevels (bakstenen kunnen maximaal 1 liter vocht opslaan) en het dakbeschot (natte plekken onder de dakpannen). Natte plekken rondom de dakkapel kunnen  overigens ook vaak een andere oorzaak hebben (link naar ‘lekkage dakkapel).

  Om condensatievocht in uw dakkapel te voorkomen moet u dus de volgende maatregelen treffen:
Reactie plaatsen