Doorzakkend dak

Een doorzakkend dak kan verschillende oorzaken hebben.
  • Inferieure raveling (link) of draagconstructie van uw dak.
  • Ouderdom en vochtinwerking
  • Weeromstandigheden: hevige en langdurige regenval en sneeuw- en ijsdruk.

De oorzaken bespreken wie hieronder.

Inferieure raveling (link) of draagconstructie van uw dak.

Veel huizen in Nederland zijn snel en relatief goedkoop gebouwd omdat bouwers vaak aan het kortste eind trekken: alles moet snel en goedkoop omdat de grond al zo duur is. Bij oudere woningen, vooral na de jaren 30, zie je vrij veel ‘ondermaatse’ draagbalken.

Gordingen (balken die van links naar rechts in de muurplaten verankerd zijn ) en spanten (balken van de nok naar de vloer toe) maar ook het dakbeschot zelf zijn soms eenvoudigweg niet stevig genoeg.

Er zijn dan balken gebruikt die te licht zijn om langdurig alle spatkrachten die erop inwerken te kunnen weerstaan. Denk hierbij aan wind- en sneeuwdruk en in toenemende mate ook extreme regenval die een zware belasting kunnen zijn voor uw dak.

Ouderdom en vochtinwerking

Wij halen regelmatig balken weg die gewoonweg verrot zijn. Dit komt door vochtinwerking: kapotte dakpannen, thermische bruggen, lekkages. En ook een houten balk heeft nu eenmaal een bepaalde levensduur. Alhoewel die erg lang is komt er toch een einde aan, vooral als er andere negatieve invloeden zijn.

Weersomstandigheden: hevige en langdurige regenval en sneeuw- en ijsdruk.

U staat er wellicht niet bij stil maar een dak krijgt enorm veel te verduren. Het is immers het hoogste punt en zware windstoten vormen een enorme bedreiging voor het dak dat toch al niet helemaal meer in topconditie is. En het is al weer lang geleden dat we echt een dik pak sneeuw gezien hebben maar vergeet niet dat 1 meter sneeuw ontzettend veel kan wegen.

Zelfs 10 cm natte sneeuw kan al snel 50 tot 60 kg per m2 wegen!! Daarnaast kennen we steeds vaker langdurige en hevige regenval die weliswaar vooral voor platte daken en bedreiging vormen maar indirect een negatieve invloed hebben op de conditie van uw dak.

Gerelateerde informatie


Offerte aanvragen

Wilt u direct een offerte aanvragen?


Offerte dakkapel aanvragen


of bel direct 023 540 61 51

Reactie plaatsen