Dak ophogen

Dak ophogen

Wil je graag meer woonruimte in jouw woning, of een extra kamer creëren op je zolder die nu net iets te laag is? Dan kun je ervoor kiezen om je dak op te hogen, wat ook wel een dakopbouw genoemd wordt. Dit is mogelijk voor zowel platte als schuine daken, waarbij je diverse mogelijkheden hebt. In dit artikel gaan we in op de voordelen van een dakopbouw, wat erbij komt kijken, en wat de kosten zijn. Hierdoor kun jij de beste keuze maken voor de verhoging van jouw dak.

Waarom zou je je dak ophogen?

Je kunt kiezen voor je dak ophogen om diverse redenen. In de meeste gevallen is het een interessante keuze om meer leefruimte te creëren in huis, bijvoorbeeld door een zolder of vliering te vergroten of verhogen. Al met al kun je genieten van de volgende voordelen bij de keuze voor een dakverhoging:

    Meer oppervlakte: Allereerst creëer je meer beloopbare vloeroppervlakte in jouw woning door een dakophoging, bijvoorbeeld door middel van een dakkapel of extra verdieping.

    Extra kamer: Je kunt ook een extra woonruimte creëren op deze manier, zoals een extra badkamer of slaapkamer, waardoor je wellicht niet meer hoeft te verhuizen bij een gezinsuitbreiding. Tevens kun je zo een studieruimte creëren om lekker thuis te kunnen werken, of maak er juist een sportkamer van, de mogelijkheden zijn eindeloos.

    Meer lichtinval: Een dakverhoging betekent tevens meer natuurlijk daglicht dat in je woning kan vallen, wat een ruimtelijk gevoel geeft in huis. Ook heb je op deze manier een beter zicht op de omgeving rondom jouw woning.

    Groter ruimtegevoel: Als gevolg van de extra lichtinval en gecreëerde ruimte voelt je huis ook ruimer aan met een dakverhoging, wat een aanzienlijk verschil kan zijn.

    Hogere woonwaarde: Door het creëren van extra oppervlakte en woonruimte gaat ook de waarde van je huis omhoog. Dit komt van pas bij de eventuele verkoop van je huis, waardoor je je initiële investering goed kunt terugverdienen.

    Stijlvolle uitstraling: Met een dakophoging kun je daarnaast de uitstraling en buitenkant van jouw huis stijlvoller maken. Zo oogt je huis groter en eleganter, zeker aangezien je het verhoogde dak helemaal zelf kunt indelen en aanpassen.

Ben je benieuwd naar alle opties voor een dakophoging voor jouw woning? Dan kun je bij Hollandia Dakkapellen terecht, waar onze experts je graag te woord staan en je helpen bij het maken van de ideale keuze op basis van jouw wensen en situatie. Je kunt bij ons ook een vrijblijvende offerte aanvragen voor een dakkapel om de details op papier te krijgen en te weten waar je bij ons aan toe bent.

Plat dak verhogen: Wat komt hierbij kijken?

Er zijn verschillende opties voor een dakophoging, waarbij een onderscheid wordt gemaakt tussen een plat en schuin dak. Als jouw woning een plat dak heeft, kun je een extra verdieping laten plaatsen op je dak, wat ook wel bekend staat als "optopping". Hier moet wel een architect aan te pas komen, die nagaat of de muren en fundering van je huis stevig genoeg zijn voor het dragen van de nieuwe verdieping. Daarnaast kun je kiezen voor het ombouwen van jouw platte dak in een hellend dak, waarbij je verschillende opties hebt. Wat zijn de verschillen, uit welke materialen kun je kiezen, en wat zijn de kosten?

Een extra verdieping vs. een hellend dak maken

Er zijn grofweg twee opties bij het ophogen van een plat dak. De eerste optie is een extra verdieping creëren op je bestaande dak, wat een moderne uitstraling geeft aan je huis. Je kunt zelf kiezen wat de functie van deze extra verdieping is, waardoor er veel mogelijkheden zijn. Hierbij kun je ervoor kiezen om een volledige extra verdieping te laten plaatsen, wat dus over de hele oppervlakte van je dak is. Echter, je kunt ook kiezen voor een gedeeltelijke verhoging, waarbij alleen op een bepaald gedeelte van het dak een extra verdieping gebouwd wordt.

In dit geval is een waterdichte, kwalitatief hoogwaardige dakbedekking met een lange levensduur belangrijk, zodat de ophoging zo lang mogelijk meegaat. Voor het dak van de dakophoging zijn overigens diverse opties. Je kunt bijvoorbeeld weer een plat dak laten maken, waarop je bijvoorbeeld een daktuin of -terras van kunt maken, maar je kunt ook kiezen voor een schuin dak.

Aan de andere kant is het ook mogelijk om van een plat dak een hellend dak te maken. Hier kunnen verschillende soorten dakbedekking voor gebruikt worden en er zijn ook verschillende soorten hellende daken, waaronder:

    Lessenaarsdak: Deze dakvorm bestaat uit één dakschild met een hellingsgraad van ten minste vijftien graden. Dit geeft een moderne uitstraling en je hebt slechts één dakgoot nodig voor dit constructietype.

    Mansardedak: Een andere optie is het klassieke mansardedak. Deze dakvorm heeft een landelijke uitstraling en het onderste deel is steiler dan het bovenste. Door deze constructie creëer je meer stahoogte en een groter bouwvolume.

    Zadeldak: Ten slotte is het zadeldak een klassiek hellend dak, waarbij twee dakschilden in een omgekeerde V-vorm samenkomen. Dit type dak kan zo steil worden als je zelf wil, maar hoe steiler, hoe meer ruimte je ook creëert onder het dak.

Welke dakverhoging het beste past bij jouw platte dak, ligt aan jouw woning en voorkeuren. Hier kunnen wij als professional op dit gebied ook advies bij geven, waardoor je de juiste keuzes maakt en kunt genieten van het ideale eindresultaat.

Materiaalgebruik

Verschillende materialen kunnen gebruikt worden voor het bouwen van een extra verdieping of het maken van een hellend dak van een plat dak. Wat de beste keuze is, hangt af van de uitstraling die je wil creëren, je beschikbare budget en hoe stevig de constructie van je woning is. Kies bijvoorbeeld voor een verhoging van kunststof, wat een licht materiaal is en waarvoor je je woning meestal niet extra hoeft te verstevigen. Kunststof is ook een goedkoop en onderhoudsarm materiaal dat in veel verschillende structuren en kleuren te verkrijgen is. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een houtnerfstructuur, waardoor jouw dakophoging net van echt hout gemaakt lijkt te zijn.

Je kunt daarnaast ook kiezen voor hout als materiaal voor jouw dakverhoging, wat vaak voorkomt. Ook dit is een licht materiaal en zorgt voor een duurzame en snelle verhoging van je dak. Bovendien kun je een houten verhoging met verschillende soorten gevelbekleding afwerken, waardoor je het kunt personaliseren. Verder is steen ook een mogelijkheid voor je dakophoging, wat de duurste optie is, maar tegelijkertijd ook de duurzaamste. Hierbij zijn er tevens diverse mogelijkheden qua afwerking en stijl, maar het gewicht is wel een belangrijk aandachtspunt. Niet elk dak kan dit namelijk dragen, waardoor je een architect moet inschakelen om te controleren of een stenen verhoging mogelijk is.

Kosten

De dakophoging kosten van een plat dak, zoals bij een hellend dak of extra verdieping, hangen af van diverse zaken. Zo is de prijs gebaseerd op jouw keuzes qua materiaal, uitstraling en afmetingen, maar ook op de situatie van jouw woning. Gemiddeld gezien kun je rekenen op een prijs van 25.000 tot 30.000 euro inclusief btw en plaatsing. Echter, dit is een richtprijs waarvan afgeweken kan worden. Vraag een gratis offerte aan bij een professionele dakdekker of vergelijk zelfs meerdere opties en prijzen. Zo krijg jij een compleet beeld van het proces en kostenplaatje, en kun je de ideale keuze maken.

Schuin dak verhogen: Wat komt hierbij kijken?

Een andere optie is om een schuin dak te laten verhogen, waarbij je verschillende mogelijkheden hebt. Verder zijn er verschillende materiaalkeuzes en verschilt het kostenplaatje per optie.

Soorten dakverhogingen schuin dak

1. Dakkapel

Een eerste mogelijkheid voor de ophoging van schuine daken is het installeren van dakkapellen. Hierdoor kun je een deel van je dak ophogen zonder gelijk de nok te hoeven verhogen. Dit maakt het een eenvoudige en snelle manier om meer leefruimte te creëren, en bijvoorbeeld genoeg stahoogte te bieden in een badkamer, slaapkamer of studieruimte. Als je een dakkapel laat plaatsen op jouw woning, kun je kiezen voor een plat, schuin of puntdak. Daarnaast kun je de afwerking en dakbedekking gemakkelijk afstemmen op de stijl van de rest van je woning, waardoor het een harmonieus geheel wordt.

2. Enkelzijdige nokverhoging

Een andere methode is een enkelzijdige nokverhoging, waarbij de nok en één zijde van je dak verhoogd worden. Zo wordt extra ruimte verkregen tegen een voordelige prijs, maar het effect is wel minder groot dan bij een dubbelzijdige nokverhoging. Bovendien vinden de meeste mensen het minder esthetisch, waardoor het meestal alleen aan de achterkant van een woning gedaan wordt en niet aan de voorkant.

3. Dubbelzijdige nokverhoging

Bij een dubbelzijdige nokverhoging worden de nok en allebei de zijden van het schuine dak verhoogd. Hierdoor is het prijskaartje van de constructie hoger, maar je creëert zo wel aanzienlijk meer leefruimte en het ziet er mooier uit.

4. Plat dak

Net zoals het mogelijk is om van een plat dak een hellend dak te maken, kun je van een schuin dak ook een plat dak maken. Hierdoor moeten de bestaande gevels eveneens opgehoogd worden, wat voor extra kosten zorgt. Aan de andere kant zorgt deze methode er wel voor dat je een dakterras of -tuin kunt aanleggen op je platte dak, of juist een groen dak voor de duurzaamheid van je woning.

5. Mansardedak

Als je een klassiek zadeldak hebt, kun je ervoor kiezen om van dit schuine dak een mansardedak te maken, wat een hellend dak is met twee delen. Hierbij is de onderste helft van het dak steiler dan de bovenste helft, waardoor er eveneens meer leefruimte in huis ontstaat. Dit geeft bovendien een landelijke uitstraling aan je woning.

Welk type dakophoging het beste past bij jouw schuine dak, ligt aan jouw wensen en de situatie van jouw woning. Wij van Hollandia Dakkapellen kunnen hier ook advies over geven, zodat jij de ideale keuze maakt over jouw dakverhoging.

Materiaalgebruik

Ook bij een schuin dak kunnen er verschillende soorten materialen gebruikt worden voor de constructie. De juiste keuze op het gebied van materiaal hangt af van de uitstraling die je wilt creëren, en hoe stevig de constructie van jouw huis is. Kies bijvoorbeeld voor een kunststof dakkapel of een ander type dakverhoging van kunststof. Dit materiaal is namelijk erg licht, wat betekent dat je de constructie van je huis niet extra hoeft te verstevigen. Kunststof is daarnaast een financieel voordelig product dat weinig onderhoud vereist, en het is verkrijgbaar in allerlei kleuren en structuren. Hierdoor kun je een unieke constructie creëren die helemaal past bij de stijl van jouw woning.

Een dakverhoging van hout komt tevens veel voor, omdat het een licht en duurzaam materiaal is, waarmee een dak snel en eenvoudig verhoogd kan worden. Er zijn ook veel opties op het gebied van de afwerking. Wil jij toch liever een verhoging van je dak in metselwerk? Dat is ook mogelijk, maar dit is wel de duurste optie. Echter, het is tegelijkertijd ook de meest duurzame keuze en je kunt het laten afwerken volgens jouw wensen en de stijl van je huis. Overigens is deze constructie alleen mogelijk als jouw huis het gewicht kan dragen. Om dit na te gaan, moet je een architect inschakelen die controleert of een extra versteviging noodzakelijk is voor een uitbouw in metselwerk.

Kosten

De kosten van het verhogen van een schuin dak kunnen flink variëren en hangen af van jouw situatie en wensen, bijvoorbeeld op het gebied van constructietype en materiaalgebruik. Toch kun je uitgaan van de volgende dakophoging prijzen voor verschillende soorten projecten, inclusief btw en installatie:

    Dakkapel: De dakkapel kosten zijn gemiddeld 6.000 tot 10.000 euro, waarbij de precieze kosten afhangen van het constructietype, de gebruikte materialen, zoals kunststof of hout, de raamindeling, de afmetingen, en de extra opties die je kiest.

    Enkelzijdige nokverhoging: Een verhoging van de nok en één zijde kost tussen de 7.000 en 12.000 euro.

    Dubbelzijdige nokverhoging: Een verhoging van de nok en twee zijden kost gemiddeld 12.000 tot 17.000 euro.

    Plat dak: Om van jouw schuine dak een plat dak te maken, ben je tussen de 15.000 en 25.000 euro kwijt.

    Mansardedak: Voor het maken van een mansardedak van een schuin dak bedragen de kosten gemiddeld 15.000 tot 25.000 euro.

Ben je benieuwd naar de opties bij Hollandia Dakkapellen, en de precieze kosten die wij rekenen voor jouw unieke project? Vraag dan bij ons een gratis offerte op maat aan en krijg inzicht in de prijs, werkwijze en materialen. Ook kun je bij ons terecht voor passend advies. Hierdoor weet jij waar je aan toe bent en kunnen wij je helpen met de ideale dakopbouw voor jouw woning.

Wat bepaalt de dak ophogen prijs?

Er zijn veel opties mogelijk op het gebied van dakverhogingen en door deze mogelijkheden varieert de prijs ook flink. Welke factoren bepalen allemaal de prijs van een ophoging van je dak? Een aantal hiervan worden hieronder beschreven.

Constructietype

Allereerst is een belangrijke, bepalende factor het constructietype, oftewel de opties voor dakophogingen voor platte en schuine daken zoals hierboven beschreven. Sommige constructietypen vereisen namelijk meer werk en materiaal dan andere. Zo is de dakophoging prijs van een extra verdieping of het maken van een mansardedak bijvoorbeeld vaak hoger dan het installeren van een prefab dakkapel, waarbij alle onderdelen van tevoren al zijn gemaakt.

Extra oppervlakte

Over het algemeen geldt, hoe meer extra ruimte je wil creëren met een dakophoging, hoe duurder het project uitpakt. Dit betekent dat je extra betaalt voor meer vloer- en geveloppervlakte door een dakverhoging. Immers kost dit ook meer materiaal en arbeidskracht om te realiseren.

Aanpassingen woningconstructie

Zijn er voor jouw dakophoging aanpassingen nodig aan de dragende dakconstructie? Dan kun je rekenen op extra kosten. Ook zitten er kosten verbonden aan het verbeteren van de fundering om een dakophoging te kunnen dragen. Als er bovendien een trap toegevoegd moet worden, zoals bij het creëren van een nieuwe woonlaag, beïnvloedt dit eveneens de prijs.

Type afwerking

Een andere factor die van invloed is op de kosten van een dakverhoging is het type afwerking, aangezien sommige materialen duurder zijn. Daarnaast zijn er verschillende mogelijkheden op het gebied van dakbedekking, die ieder een ander prijskaartje hebben. Indien jij kiest voor isolatie van je nieuwe dak, vallen de uiteindelijke kosten ook hoger uit.

Vergunning

In veel gevallen moet je een vergunning aanvragen om een dakophoging te mogen realiseren. Voor deze aanvraag moet je ook een bedrag betalen, wat de totale kosten tevens hoger maakt.

Naast deze factoren zijn er nog meer prijsbepalende factoren, zoals extra opties die je kiest. Denk hierbij aan het type raam of ramen voor een dakkapel of extra verdieping, en het installeren van rolluiken of zonwering. Daarnaast kun je nog kiezen voor verduurzaming door ook zonnepanelen op je (nieuwe) dak te laten installeren. Bij Hollandia Dakkapellen is het zelfs mogelijk om zowel een dakkapel als zonnepanelen te laten installeren, waardoor je ook gelijk je eigen energie kunt opwekken en bespaart op je energierekening. Vraag onze experts om advies en wij helpen je verder met jouw project.

Heb je een vergunning nodig om je dak op te hogen?

Voor een dakverhoging heb je in de meeste gevallen een omgevingsvergunning nodig. Je kunt dus niet zomaar beginnen met een dakopbouw, maar moet vaak eerst naar de gemeente die de vergunning verleent. In sommige gevallen is de expertise van een architect ook noodzakelijk, bijvoorbeeld wanneer je moet controleren of jouw woning het extra gewicht van een verhoging kan dragen. Hiervoor kun je ook advies vragen bij ons, en wij kunnen helpen met de aanvraag van een vergunning. Zo kun je zonder zorgen je dak laten ophogen en weet je zeker dat alles volgens de regels verloopt.

Hoe gaat een dak verhogen in zijn werk?

Bij een dakophoging is er een onderscheid tussen een prefab dakophoging en een verhoging op maat. Als je kiest voor een verhoging op maat, heb je volledige keuzevrijheid op het gebied van afmetingen, materialen en vorm. Kies je voor een prefab ophoging? Dan heb je minder mogelijkheden, maar de prijs is daardoor ook lager en de installatie verloopt sneller, omdat alle onderdelen van tevoren al gemaakt zijn. Bij een dakophoging worden de volgende stappen doorlopen.

1. Constructie controleren

Voor het realiseren van een dakophoging is het belangrijk om te controleren wat er mogelijk is bij jouw woning. Zo moet er gekeken worden of de constructie stabiel genoeg is, en of de muren en fundering van je huis een aanbouw kunnen dragen. Bij deze stap wordt er ook gekeken of het nodig is om een omgevingsvergunning aan te vragen, en een architect kan de woonconstructie controleren. Indien nodig, kunnen er ook nog maatregelen genomen worden om de constructie te verstevigen, bijvoorbeeld met ondersteunende balken.

2. Project voorbereiden

Voordat je dak opgehoogd kan worden, moet er een precieze en uitgebreide meting gedaan worden. Hierbij wordt vastgesteld waar de dakverhoging moet komen en de bestaande dakbedekking en het isolatiemateriaal kunnen verwijderd worden. Vervolgens wordt er een gat in de dakconstructie gemaakt waar de verhoging moet komen, zonder dat hierbij stevigheid van het dak verloren gaat.

3. Dakopbouw plaatsen

In de volgende stap wordt de verhoging daadwerkelijk geïnstalleerd op het dak van je huis. De verschillende onderdelen worden naar boven getakeld en gemonteerd op de bestaande dakconstructie in het geval van een prefab model. Als je kiest voor een verhoging op maat, wordt de uitbouw ter plekke opgebouwd.

4. Opbouw afwerken

Vervolgens wordt er gewerkt aan de afwerking van de verhoging door middel van de juiste dakbedekking en -isolatie, en gevelbekleding. Hierdoor wordt jouw dakophoging goed waterdicht en geïsoleerd. Ook de binnenkant van de verhoging kan afgewerkt worden, maar het is wel goed om van tevoren na te gaan welke werkzaamheden bij de prijs zijn inbegrepen.

Dak ophogen bij Hollandia Dakkapellen

Kies voor een erkend bedrijf voor een professionele dakkapel als dakopbouw met Hollandia Dakkapellen. Wij bieden je een voordelige prijs-kwaliteitverhouding en een persoonlijke aanpak en aandacht voor jouw unieke, persoonlijke project. Door middel van een duurzaam beleid, zoals circulair bouwen, hebben we ook oog voor duurzaamheid en het ontlasten van het milieu. Bovendien zijn we het enige dakkapellenbedrijf dat ook een zonnepaneleninstallatie aanbiedt, waardoor je een dakkapel met zonnepanelen eenvoudig bij ons kunt combineren.

Door onze hoge kwaliteit tegen een scherpe en eerlijke prijs, bieden wij goede en toegankelijke producten. Hierdoor kunnen de kosten zo laag mogelijk blijven, terwijl je wel jaren comfort en plezier ervaart van jouw nieuwe dakkapel en eventueel zonnepanelen. Door het hele land heen bieden wij onze diensten aan. Zo kun je bij ons terecht voor bijvoorbeeld dakkapellen in Dordrecht of een dakkapel in Den Helder. Benieuwd naar de mogelijkheden, prijzen en een persoonlijk advies? Neem contact met ons op of vraag een vrijblijvende offerte aan en wij helpen je verder.


Reactie plaatsen