Dakvensters

Bent u op zoek naar informatie over dakvensters? Wij geven u hieronder een kort en duidelijk overzicht van alles wat u moet weten over dakvensters (of dakramen en andere daglichtvoorzieningen). De volgende onderwerpen vindt u hier over dakvensters:
  • Mag u altijd zonder vergunning een dakvenster plaatsen?
  • Alles over formaten en prijzen van dakvensters.
  • De plaatsing van dakvensters, wat komt er bij kijken?

dakvenster-vergunning

(dakvensters en andere daglichtvoorzieningen vergunningsvrij plaatsen)Dakvensters en vergunningen

Even beginnen bij een belangrijke overweging: mag ik een dakraam overal plaatsen zonder vergunning? Laten we het zo zeggen: in principe wel maar er zijn een paar belangrijke uitzonderingen. U mag NIET vergunningsvrij plaatsen in deze gevallen:
  • Uw woning is een monument of ligt in een Rijksbeschermd stads- of dorpsgezicht. Informeer in dit geval altijd alsnog bij uw gemeente want er kunnen toch weer afwijkende regelingen zijn!
  • De daglichtvoorziening steekt A. boven het dakvlak uit (is bij normale dakvensters niet het geval!) en B. komt aan een voorzijde of komt op een zijdakvlak dat gericht is op een openbaar toegankelijk gebied en C. er gelden welstandseisen (deze zijn soms afgeschaft en dan dus geen vergunning nodig).

Check onderstaand stroomdiagram als u wilt - klik op het plaatje voor een duidelijke uitvergroting.

dakramen-vergunning-stroomdiagram

 

Zonder vergunning plaatsen?

In alle andere gevallen mag u dus zonder vergunning een dakvenster of ander soort daglichtvoorziening plaatsen MITS u hier rekening mee houdt:
  • Rondom moet 50 cm ruimte vrij zijn (voor, achter en op zijkant).
  • Niet meer dan 60 cm uitsteken op schuin of plat dak aan achterzijde.

Zie verder het bovenste plaatje voor een grafisch beeld hiervan (klik erop om de gehele officiële folder te lezen). Conclusie: voor u als consument mag u dus vrijwel altijd zonder vergunning een 'gewoon' dakraam plaatsen want dit steekt niet uit. Twijfelt u? Neem contact op met uw gemeente.

Soorten, formaten en prijzen dakvensters

Hollandia dakkapellen verkoopt en plaatst dakvensters van Luxtra. Deze dakvensters worden geproduceerd in Europa door RoofLITE, een zusterbedrijf van VELUX en de kwaliteit is uitstekend hebben wij in de praktijk ervaren maar de prijzen zijn een stuk scherper dan die van Velux zelf (wat wil een Hollander nog meer?).

Sommige onderdelen zijn zelfs 100% hetzelfde waaronder  de buitenzonwering MHL, insectenhor ZIL, rolluik SCL, aftimmering LSB, waterkerende manchet BFX en dampremmende folie BBX.

Hieronder een overzicht van het assortiment van Luxtra.

dakvensters-luxtra

(dakvensters van Luxtra: goed en voordelig!)


 

Assortiment dakvensters

dakvensters-assortiment

(houten en kunststof dakramen met en zonder ventilatierooster) 


dakvensters-gekoppeld

(gekoppelde dakramen)


 

Dakramen, de opties

dakvensters-opties-2

Prijzen van dakramen

Hieronder de meestvoorkomende als voorbeeld voor een snel vergelijk:

dakvenster-prijs-hout

(Houten dakraam in het formaat 78x118 mm -prijs zonder plaatsing)


dakvenster-prijs-kunststof

(De kunststof uitvoering van hetzelfde formaat)


Wilt u alle prijzen, formaten en opties verder bekijken? Ga dan naar de website van Luxtra!

Plaatsen van dakvensters

Zonder al te technisch te worden laten we u hieronder de belangrijkste stappen zien als u zelf een dakraam wilt plaatsen. Let echter wel op, want:
  • Een dakraam dat niet tussen de gordingen past (dwarsbalken die van links naar rechts lopen) moet met een juiste raveling constructief opgevangen worden. Raadpleeg altijd een vakman als u dit nog nooit gedaan hebt.
  • Als u een klapdak (of sporenkap) hebt (gladde binnenzijde zonder balken) probeer dan het dakraam zoveel mogelijk tussen de bestaande sporen te plaatsen. Meestal moet u er minimaal 1 doorzagen, dat is niet zo'n probleem. Zijn het er meer maak dan een goede raveling. Beter: laat het een vakman doen.

dakraam-plaatsen-volgordeJPG

Plaatsen dakraam

Voor de echte klussers onder ons verwijzen we u graag naar een artikel van Karwei over dakraam plaatsen. Klik op het plaatje om naar de uitgebreide omschrijving te gaan en volg de juiste stappen.

dakraam-plaatsen-karwei

Het plaatsen van een dakraam lijkt eenvoudig. Dat is het ook mits u het vaak doet of gewoon heel handig bent. Zo niet dan kan het een goede overweging zijn dit uit te besteden. Ook een vakman is soms een dag bezig om alles in orde te maken en een lekkage is erg vervelend en frustrerend!

Dakramen en dakkapellen

Hollandia dakkapellen plaatst natuurlijk ook dakramen, meestal i.c.m. een dakkapel. Hebt u nog vragen neem dan gerust contact met ons op. Graag tot ziens bij Hollandia dakkapellen!

Offerte aanvragen

Wilt u direct een offerte aanvragen?


Offerte dakkapel aanvragen
Reactie plaatsen