Zonnepanelen op dakkapel zonder ballast

Zonnepanelen op dakkapel zonder ballast

Wilt u zonnepanelen op een dakkapel zonder ballast laten plaatsen? De zonnepanelen liggen fraai uit het zicht op de dakkapel, zodat u optimaal van de zonne-energie geniet. Welke aandachtspunten zijn er bij het plaatsen van zonnepanelen op een dakkapel? Hollandia Dakkapellen beschikt over 37 jaar ervaring op het gebied van dakkapellen plaatsen. Wij leveren dakkapellen in heel Nederland; van dakkapellen in Den Helder tot dakkapellen in Nijmegen. Heeft u vragen? Hollandia Dakkapellen geeft u graag professioneel advies over dakkapellen en zonnepanelen plaatsen. Neem direct contact op voor meer informatie of vraag vrijblijvend een offerte op maat aan voor de dakkapel kosten via onze website.

Kan ik zonnepanelen plaatsen op een dakkapel?

Zonnepanelen op een dakkapel zonder ballast plaatsen valt bij Hollandia Dakkapellen onder de zogeheten 'Specials'. Onze specialisten gaan voor u aan de slag om een dakkapel op maat te realiseren, dat volledig aan uw persoonlijke voorkeuren voldoet. Belangrijke aspecten bij een zonnepaneel op een dakkapel zijn de bereikbaarheid, de draagconstructie en de belastbaarheid.

De bereikbaarheid van de zonnepanelen

Om zowel onderhouds- als garantiewerkzaamheden uit te voeren is het van belang dat de zonnepanelen goed bereikbaar blijven. Het is bijvoorbeeld noodzakelijk om geregeld te dakgoten leeg te halen of het dak te controleren. Hiervoor dient ten minste 60 centimeter van het omliggende dak vrij te blijven van zonnepanelen of eventuele draagconstructies. Ook bovenop de dakkapel moet een ruimte van minimaal 60 centimeter vrij blijven.

De draagconstructie van de zonnepanelen

Het is niet mogelijk om zonnepanelen op een dakkapel vast te schroeven. Wel zijn er andere mogelijkheden, waaronder:

  • Bevestigen met een contragewicht
     Een van de manieren om ervoor te zorgen dat de dakkapellen bij een stevige windvlaag niet van het dak waaien, is om ze op hun plek te houden met een contragewicht. Hiervoor hoeft er niets aan de dakkapel bevestigd te worden, maar plaatsen de monteurs een gewicht op de dakkapel. Hoeveel ballast toelaatbaar is op de dakkapel, verschilt per situatie.


  • Vastmaken aan het dak
     Door de zonnepanelen te bevestigen aan het dak van de woning hoeft u geen extra ballast te plaatsen op de dakkapel. Ook hierbij geldt dat ten minste 60 centimeter rondom de dakkapel vrij moet blijven.

De belastbaarheid van de dakkapel met zonnepanelen

Voor het plaatsen van zonnepanelen op een dakkapel geldt een maximaal gewicht. Gaat het om een vrije overspanning van minder dan 3 breed en 2 meter diep, dan is de maximale belastbaarheid ongeveer 100 kilogram per vierkante meter, met een totaal gewicht van 250 kilogram. Bij het berekenen van het totaalgewicht is het van belang dat u rekening houdt met de extra belasting die ontstaat door sneeuwval of hevige wind. Laat u daarbij een airconditioning plaatsen op de dakkapel? Dan telt u het gewicht van de airconditioning ook op bij het totaalgewicht. Gemiddeld weegt een airconditioning zo'n 55 kilogram per stuk. Hoe groter de dakkapel, des te meer zonnepanelen u kunt laten plaatsen. Het is daarbij mogelijk om de dakkapel steviger te maken met een stalen constructie. Zo vergroot u de belastbaarheid van de dakkapel. Onze professionals geven u graag betrouwbaar advies over de mogelijkheden bij het verstevigen van uw dakkapel met een draagconstructie.

Is extra gewicht bij de zonnepanelen noodzakelijk?

Is het mogelijk om zonnepanelen op de dakkapel zonder ballast te installeren? Bij verkeerde installatie met teveel belasting, bestaat er namelijk een risico op vervorming van de houten balkconstructie. De dakkapel kan vervolgens gaan doorzakken, waardoor lekkages in het dak kunnen voorkomen. Bovendien bestaat er een risico op klemmende ramen of gescheurd glas. Ook kan er door plassen stilstaand water mosvorming optreden. Het mos tast de oliën en weekmakers in de dakbedekking aan, waardoor het dak sneller aan vervanging toe is. Al met al een reden om het installeren van zonnepanelen op een dakkapel aan professionals over te laten. Voor het installeren van zonnepanelen op een dakkapel bent u op zoek naar een systeem dat zo min mogelijk gewicht heeft. Kiest u voor een dakkapel met een schuin dak? In dat geval kunt u de zonnepanelen zonder ballast op de dakkapel laten plaatsen. Voor dakkapellen met een plat dak maakt men doorgaans wel gebruik van ballast, om ervoor te zorgen dat de zonnepanelen niet van het dak afwaaien. Toch is er ook in dit geval een andere oplossing: het ballastvrije systeem.

Het ballastvrije systeem bij zonnepanelen plaatsen op een dakkapel

Bij het zonnepanelen plaatsen volgens het ballastvrije systeem of het onbelaste dak systeem, installeert u bij de zonnepanelen geen extra gewicht. U maakt hierbij gebruik van duw- en trekkracht die aanwezig is bij de zonnepanelen. De zonnepanelen worden hierbij zodanig verankerd, dat het platte dak van de dakconstructie wordt ontzien. Zonnepanelen op een dakkapel zonder ballast installeren vereist precisiewerk. Het gewicht van de installatie moet maximaal gereduceerd worden, zodat er geen onnodige belasting op de dakkapel plaatsvindt. Daarentegen is er wel voldoende kracht nodig om de zonnepanelen onder iedere omstandigheden op zijn plek te houden. Factoren als de hellingshoek, de hoogte en de windzone van het dak, maar ook de positie van de zonnepanelen spelen hierbij een rol. Hoe meer wind aan de zonnepanelen trekt, des te meer gewicht er noodzakelijk is om de installatie stabiel te laten zijn. Hoe meer de zonnepanelen richting de dakrand liggen, des te lastiger meer belasting er is op de dakkapel. Dit maakt het plaatsen van zonnepanelen op de dakkapel een bijzondere uitdaging waar onze experts ervaren in zijn.

De bijzondere constructie van ballastvrije systemen

Om het gewicht van de zonnepanelen niet te negeren, verplaatst het ballastvrije systeem dit weg van het dak. De zonnepanelen worden daarbij niet in een landscape (horizontaal), maar in een portrait-opstelling (verticaal) neergelegd. Vervolgens worden de zonnepanelen verankerd met PV-ankers in plaats van ballastbakken. Ieder anker weegt slechts 2 kilogram, terwijl het over een duw- en trekkracht beschikt van 250 kilogram. Hierdoor is de installatie veel lichter van gewicht. Bij bijvoorbeeld vier zonnepanelen zijn slechts acht PV-ankers nodig, waarmee het totaalgewicht aan ballast slechts 16 kilogram is. Tegelijkertijd kunnen deze ankers een kracht verzorgen van 8 x 250 kilogram = 2000 kilogram. De gewichtsbesparing zorgt er dus voor dat de zonnepanelen alsnog over voldoende ballast beschikken.

PV-ankers die passen bij uw dakbedekking

Bij zonnepanelen op een dakkapel plaatsen zonder ballast staan de PV-ankers centraal. Hoe deze geplaatst moeten worden, hangt af van het soort dakbedekking. Gaat het om een bitumen dak? Dan gebruiken onze experts enkel bitumen ankers van roestvrij staal. Deze ankers worden op het bitumen gebrand, niet geboord en geschroefd. Gaat het om een EPDM dak? Dan vindt schroeven juist wel in de dakkapel plaats. Daarna dekt men de ankers af met een EPDM manchet. Tot slot wordt het geheel behandeld met een EPDM primer om de gewenste stevigheid te creëren. Op PVC daken schroeven onze monteurs ook de ankers op het dakbeschot. Daarna wordt ook het geheel afgedekt met een aangepast manchet dat met een hitteföhn waterdicht wordt vastgemaakt.

Zonnepanelen verplaatsen i.v.m. dakkapel

Heeft u al zonnepanelen op het dak, maar nog geen dakkapel? Zodra u besluit om een dakkapel te laten installeren, is het dan in de meeste gevallen noodzakelijk dat een paar zonnepanelen verplaatst worden. In de meeste gevallen kunnen de bestaande zonnepanelen niet op de oude plek terug geplaatst worden. Meestal lukt het echter om de zonnepanelen naast, boven of onder de nieuwe dakkapel te installeren. Hierbij is het belangrijk om te letten op de schaduw die door de dakkapel kan ontstaan. In dat geval is het handig om een omvormer in het systeem te plaatsen die goed functioneert bij schaduw. Voorbeelden van deze SMA omvormers zijn de SolarEdge of ShadeFix systemen met optimizers. Daarnaast is bij het installeren van de zonnepanelen op hun nieuwe plek vaak extra montagemateriaal noodzakelijk. Het oude montagemateriaal is namelijk niet direct geschikt voor de nieuwe plek.

Hollandia Dakkapellen: uw expert bij zonnepanelen op dakkapellen plaatsen

Als enige dakkapellen bedrijf in Nederland is Hollandia Dakkapellen gespecialiseerd in zowel de installatie van dakkapellen als zonnepanelen. Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw dakkapel? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via het online contactformulier. Of kom langs in een van onze showrooms voor gratis advies.

Reactie plaatsen