Dakkapel kunststof of hout

Dakkapel van kunststof of hout?

Een dakkapel plaatsen op uw woning brengt verschillende voordelen met zich mee. Zo geniet u van meer woonoppervlak in uw huis en heeft u plotseling extra licht op zolder. Zo maakt u van de bovenverdieping een extra slaap- of badkamer, wat een waardevermeerdering van uw woning oplevert. Bovendien bespaart u op de energiekosten dankzij de goede isolatie van de dakkapel en doordat u minder verlichting hoeft te gebruiken. Bij een dakkapel laten installeren heeft u de keuze uit verschillende materiaalsoorten. Is een dakkapel van kunststof of hout meer geschikt? En wat zijn de dakkapel tarieven? Hollandia Dakkapellen is al tien jaar gespecialiseerd in het plaatsen van dakkapellen in heel Nederland. Zo plaatsen wij onder andere dakkapellen in Utrecht, dakkapellen in Den Helder en dakkapellen in Tilburg. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie over dakkapellen op uw woonhuis.

Een houten dakkapel voor een natuurlijke uitstraling

Op zoek naar de karakteristieke landelijke uitstraling van een houten dakkapel? Hollandia Dakkapellen zet de voor- en nadelen van een houten dakkapel voor u op een rij.

De voordelen van een houten dakkapel

Wanneer u een keuze wilt maken tussen een dakkapel van kunststof of hout, zijn er een aantal redenen om een houten model te laten plaatsen. Dit zijn de voordelen van een houten dakkapel:

 • Het natuurlijke en tijdloze karakter van een houten dakkapel

   Hout geeft een bepaalde warmte en sfeer af. Het materiaal sluit hierdoor aan bij een klassieke woonstijl of geeft juist een twist aan moderne architectuur. Bij monumentale panden is een houten dakkapel in veel gevallen zelfs verplicht.
 • Uiteenlopende maatwerk opties

   Hout is een flexibel product dat u op allerlei manieren kunt laten bewerken. Zo biedt een houten dakkapel meer maatwerkopties dan een kunststof dakkapel. U heeft niet te maken met vaste maten, waardoor u de dakkapel in iedere afmeting kunt realiseren. De dakkapel sluit hierdoor nauw aan op de vorm en stijl van het dak. Hierdoor creëert u een dakkapel die perfect past bij uw persoonlijke wensen.
 • Hout is een duurzame materiaalsoort

   Hout is een duurzame en milieuvriendelijke keuze. Het materiaal is hernieuwbaar en gaat bovendien vele jaren mee. Dit maakt een houten dakkapel niet alleen een fraaie eye catcher op uw dak, maar ook praktisch en duurzaam.
 • Hout is gemakkelijk aan te passen

   Wilt u na een aantal jaar een andere kleur op uw dakkapel aanbrengen? Een houten dakkapel schildert u eenvoudigweg over in een andere, nieuwe tint. Zo laat u uw woonhuis meegaan met de nieuwste trends op kleurgebied.

De nadelen van een houten dakkapel

Naast de vele voordelen van een houten dakkapel, brengt deze materiaalsoort een aantal aandachtspunten met zich mee:

 • Een houten dakkapel vergt meer onderhoud

   Over het algemeen raken houten dakkapellen sneller beschadigd dan een kunststof dakkapel. Dit betekent dat u te maken krijgt met hogere onderhoudskosten bij een houten dakkapel ten opzichte van een model van kunststof. U dient de houten dakkapel in ieder geval geregeld te laten schilderen.
 • Het plaatsen van een houten dakkapel is lastiger

   Vanwege het zware gewicht is het ingewikkelder om een houten dakkapel te laten installeren op uw woning, zeker in vergelijking met een prefab kunststof dakkapel.
 • De isolatie van een houten dakkapel

   Over het algemeen isoleert een houten dakkapel minder sterk dan een kunststof dakkapel. Dit houdt in dat u minder bespaart op de energierekening.
 • Een houten dakkapel is duurder

   In vergelijking met een kunststof dakkapel is een houten dakkapel voordeliger in de aanschafkosten.

Een veelzijdige kunststof dakkapel voor uw woning

Kunststof dakkapellen zijn immens geliefd. Dit heeft niet in de laatste plaats te maken met de handige eigenschappen van deze materiaalsoort. We zetten de voordelen van een kunststof dakkapel op een rij.

De voordelen van een kunststof dakkapel

Het assortiment aan kunststof dakkapellen is enorm. Wanneer u langskomt in een van van onze showrooms, staat u waarschijnlijk versteld van de verschillende afmetingen, kleuren en vormen. Een kunststof dakkapel kan geproduceerd worden uit slechts één deel (prefab) of ter plekke worden opgebouwd (traditioneel). Kunststof dakkapellen beschikken over vele voordelen:

 • Weerbestendig en sterk materiaal

   Kunststof is een robuust materiaal dat bestand is tegen allerlei weersomstandigheden. Dit maakt dat de levensduur van kunststof dakkapellen aanzienlijk langer is in vergelijking met andere materiaalsoorten.
 • Weinig onderhoud nodig

   Kunststof dakkapellen zijn gemakkelijk te reinigen en hoeven niet iedere paar jaar beschilderd te worden. Dit maakt deze dakkapellen gebruiksvriendelijk.
 • Kunststof in allerlei kleuren en stijlen

   Kunststof is enorm veelzijdig. Zo is een kunststof dakkapel in allerlei tinten en stijlen verkrijgbaar. Hollandia Dakkapellen biedt bijvoorbeeld kunststof dakkapellen in een houtlook aan, wat ideaal is voor een landelijke woning. Heeft u juist een modern huis? Dan staat een kunststof dakkapel met een metaallook uitstekend bij deze industriële woonstijl. Voor vrijwel ieder type woonhuis is een geschikte kunststof dakkapel te vinden.
 • Uitstekende isolatie bij een kunststof dakkapel

   Kunststof dakkapellen beschikken over uitstekende isolerende eigenschappen. Hierdoor bespaart u maandelijks flink op uw energiekosten.

De nadelen van een kunststof dakkapel

Net als bij iedere materiaalsoort, kent ook kunststof een aantal nadelen:

 • De uitstraling van de kunststof dakkapel

   Als u houdt van de warme uitstraling die hout geeft of daadwerkelijk op zoek bent naar een zinken dakkapel vanwege de strakke eigenschappen, kan kunststof deze kenmerken wellicht niet voldoende nabootsen. Hoe u het ook wendt of keert, kunststof blijft nu eenmaal kunststof. Alhoewel door middel van innovatieve technieken kunststof nauwelijks van echt valt te onderscheiden, blijft het materiaal altijd een nabootsing van het origineel.
 • Kunststof is lastig overschilderbaar

   Heeft u een bepaalde kleur gekozen voor de kunststof dakkapel, dan kunt u deze niet eenvoudig wijzigen. Kunststof laat zich namelijk niet overschilderen. U kunt hier echter bij de aanschaf rekening mee houden, zodat elementen na verloop van tijd gemakkelijk verwisseld kunnen worden.
 • goedkoper in aanschaf

   Kunststof dakkapellen zijn goedkoper dan houten dakkapellen als het gaat om de aanschafkosten. Daar staat tegenover dat deze dakkapellen veel langer meegaan. Bovendien hoeft de dakkapel niet geschilderd te worden, waardoor de onderhoudskosten laag zijn.

Welke dakkapel kan ik nu het beste kiezen: hout of kunststof?

Verreweg de meeste Nederlanders maken een selectie tussen een dakkapel van hout of kunststof. Welke keuze u maakt, is volledig afhankelijk van uw dak, budget en persoonlijke voorkeuren. Wilt u een dakkapel met specifieke maten, waarbij u graag een natuurlijke uitstraling wilt behouden? Heeft u bovendien geen moeite met schilderwerk? Dan is een houten dakkapel een uitstekende keuze. Kiest u liever voor een onderhoudsarme dakkapel die gemakkelijk geplaatst kan worden? Een dakkapel die wellicht duurder in de aanschaf is, maar langer meegaat? Dan is een kunststof dakkapel zeker de moeite waard. Twijfelt u tussen bepaalde materiaalsoorten? Kom dan vooral langs in een van onze showrooms. Onze experts beschikken over een jarenlange ervaring met het plaatsen van dakkapellen, zodat zij u van het juiste advies kunnen voorzien. Bovendien ziet u de verschillende materiaalsoorten van dichtbij, waardoor u een betere keuze kunt maken. Geregeld komt het daarbij voor dat bezoekers op ideeën komen die ze vooraf niet voor mogelijk hadden gehouden.

Werkwijze van een houten of kunststof dakkapel plaatsen

Zodra u uw keuze heeft gemaakt voor een houten of kunststof dakkapel, vraagt u bij ons een offerte op maat aan. Aan de hand van uw gegevens geven wij een persoonlijk offerte. Gaat u hiermee akkoord, dan volgt er een technische inmeting bij u in huis. Onze monteurs nemen hierbij alles met u door, zodat u nogmaals de gelegenheid heeft om uw wensen te bespreken. Vervolgens ontvangt u van de inmeter de uitgebreide opdrachtbevestiging met een gedetailleerde tekening van uw dakkapel. Is er een vergunning nodig? Dan regelt onze inmeter dit voor u. Zodra de vergunning is verleend, of als het om een vergunningsvrije dakkapel gaat, spreken we een datum af voor de plaatsing van de dakkapel. Op de dag van de plaatsing dekken onze monteurs uw zolderruimte af, zagen zij het dakbeschot in en plaatsen zij de dakkapel. Aangezien de materialen buitenshuis via een kraan naar boven worden getild, heeft u geen extra overlast in huis. Nadat het project is afgerond, nemen wij alles met u door. Mochten er onverhoopt kwesties ontstaan, dan spannen wij ons uiteraard in om alles zo spoedig mogelijk op te lossen. Tevreden klanten hebben immers onze prioriteit! Meer weten over onze dakkapellen van kunststof of hout? Vraag dan direct een offerte op maat aan via onze website.

Reactie plaatsen