X
X

Page content

Dakopbouw

Bent u op zoek naar een dakopbouw? We vertellen u in dit artikel graag even kort en bondig de hoofdlijnen met veel foto’s zodat u snel een indruk krijgt van de mogelijkheden. Scrol naar beneden voor een snelle en duidelijke indruk van de mogelijkheden.

dakopbouw - verhoogde nok

(dakopbouw met verhoogde nok)

Wat is een dakopbouw precies?

Een dakopbouw is een gehele of gedeeltelijke verhoging van het dak van een woning. Dit kan een schuin of een plat dak zijn. Meestal kiest men voor een dakopbouw omdat een gewone dakkapel niet genoeg ruimte creëert door bijvoorbeeld een lage nok. De dakopbouw kan allerlei vormen aannemen, leest u door om de meest voorkomende te zien.

dakopbouw - Verschillende soorten dakopbouwen

(verschillende soorten door elkaar)

Hoe lang duurt de bouw van een dakopbouw?

Meestal wordt een dakopbouw ter plekke in elkaar gezet door losse of geprefabriceerde onderdelen en duurt dan vaak enkele dagen tot soms een paar weken. De wanden kunnen compleet met de buitenafwerking in delen worden gemaakt en met de kraan omhoog gehesen worden en op de bouw aan elkaar geschroefd worden. De wanden voor de voor- en achterzijde worden compleet met kozijnen en al gehesen mits deze constructief goed in elkaar zitten en het kozijn het aankan. Dit verschilt per leverancier. Ook het dak kan als een prefab dakdoos worden gemaakt en volledig geïsoleerd en voorzien van dakbedekking worden geprefabriceerd en met de kraan worden gehesen.

dakopbouw - Dakopbouw van steen met verhoogde nok

(stenen opbouw met sterk verhoogde nok)

Zijn er ook volledig prefab dakopbouwen?

Volledig prefab dakopbouwen zijn er wel ook maar niet altijd geschikt voor elk soort dak. Deze opbouwen kunnen wel in 1 -3 dagen wind- en waterdicht opgeleverd worden. Als het kan is de tijdwinst natuurlijk de grootste bonus. Bedenk wel dat er goed weer nodig is, vaak minimaal 2 dagen. Hier is de inmeting zo mogelijk nog meer van belang want eenmaal in de kraan en uw dak opengezaagd is er niets meer aan te veranderen!

dakopbouw - prefab dakopbouw in hijsbanden

dakopbouw - prefab dakopbouw hoog boven de grond

(volledig prefab dus en in 1-3 dagen wind- en waterdicht te maken)

Plaatsing van een dakopbouw is specialistisch werk.

Tal van extra constructieve werkzaamheden zijn noodzakelijk voor een dakopbouw. De inmeting bij u thuis moet echt gedaan worden door een vakman anders kunt u voor grote problemen komen te staan. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat de balklaag van het platte dak waar de dakopbouw op komt verzwaard moet worden. Dat kan soms ook achteraf in de afgesloten ruimte gebeuren. Vaak is het opdikken van de bestaande balklaag voldoende. Meestal zal de gemeente een aanvullende constructief rapport eisen. De dakopbouw is immers vergunningsplichtig.

dakopbouw - dakopbouw-plat-dak (1)

(dakopbouw met plat dak en daarin een dakkapel!)

Dakopbouw binnen-en buitenafwerking: de mogelijkheden

Hier kunnen we kort over zijn: alles is mogelijk. Net als met een gewone dakkapel kiest men meestal voor kunststof kozijnen, HPL of Keralit buitenzijde en afwerking met lood rondom. Er zijn ook stenen opbouwen en opbouwen met pannendaken of platte daken met brandrollen afgewerkt of EPDM. De binnenafwerking is vrijwel altijd optioneel en gaat van volledig casco tot aan stucwerk en spotjes in het plafond aan toe.

dakopbouw - dakopbouw-plat-dak (3)

(Nu eentje voor 2 buren)

Hieronder nog wat andere impressies:

dakopbouw - dakopbouw-plat-dak (5) dakopbouw - prefab-dakopbouw-dakkapel dakopbouw - dakopbouw-verlegde-nok dakopbouw - dakopbouw-verlegde-nok-rood

Meer informatie?

Lees alles over de verschillende soorten dakopbouwen op de overzichtspagina in de dakkapel-tipsAlles over dakopbouwen!

 

Offerte aanvragen

Wilt u direct een offerte aanvragen?

Offerte dakkapel aanvragen

Comment Section

2 reacties op “Dakopbouw


Door Chris op 14 mei 2020

Ik wil een dakopbouw


Door H. van der Hoek op 2 februari 2021

Vraag: is een dakopbouw van gevel tot tussenmuur (buren) zelfdragend geconstrueerd .
Hiermee bedoel ik of het deel (ongeveer 5,5 meter) niet verder met een constructie moet worden ondersteund.

Plaats een reactie


*