Dakkapel in een nieuwbouwwoning

Dakkapel in een nieuwbouwwoning

Het plaatsen van een dakkapel op een nieuwbouwwoning is op zich precies hetzelfde als op bestaande bouw. Soms is er dus geen enkel probleem en kunnen we snel- zowel aan de voor- en de achterzijde-  een Hollandia dakkapel plaatsen. Er zijn wel wat verschillen te noemen die soms wat extra werk geven omdat nieuwbouw in Nederland eigenlijk altijd woningen zijn met een sporenkap, dat is een klapdak dat in 1 keer in zijn geheel op de muurplaten gezet wordt.

Waar moet je opletten bij een nieuwbouwwoning?

Er zijn een aantal aandachtspunten waar je op moet letten als je een dakkapel op een nieuwbouwwoning wilt plaatsen.

Dakkapel op een sporenkap

Een dakkapel op een nieuwbouwwoning betekent voor ons dus een dakkapel plaatsen op een sporenkap. Dat heeft gevolgen voor de constructieve aanpassingen die gedaan moeten worden, er moeten namelijk onderslagbalken geplaatst worden. Dit is een belangrijk punt want onderslagbalken moeten van muur tot muur (van links naar rechts tegen het dakbeschot aan) geplaatst worden.

Vaak zitten er obstakels in de weg zoals dakuitvoeren van de CV, ontluchting of ventilatiesystemen. Deze moeten verlegd worden. Zit er een koof op het dak waar alle pijpen uitkomen dan is dat een extra punt van aandacht want die kunnen wij niet zelf eraf halen. Dat moet een installateur doen omdat deze koven op allerlei verschillende manieren vastgezet kunnen zijn en het vaak niet mogelijk is deze zonder schade weer terug te zetten.

Standaard dakuitvoeringen kunnen wij bijvoorbeeld wel verwijderen maar de aansluiting ervan na de plaatsing van de dakkapel moet altijd een installateur weer doen. Mocht dit allemaal teveel werk worden dan kunt u er altijd voor kiezen een dakkapel te laten plaatsen van maximaal 3 meter. Deze kan ‘tussen de sporen’ geplaatst worden. Er zijn dan geen onderslagen nodig.

[caption id="attachment_11984" align="aligncenter" width="1623"]Dakkapel in nieuwbouwwoning In de rechterafbeelding is te zien dat de sporenkap wordt open gezaagd[/caption]

Knieschot die niet verplaatst mag worden

Ook heeft een sporenkap altijd een knieschot wat eigenlijk niet verplaatst mag worden. Soms staat dit knieschot echter vrij hoog en plaatsing van de dakkapel op dat knieschot wordt dan erg onpraktisch: u krijgt dan een hoge vensterbank en een hoog plafond maar weinig extra vloeroppervlakte.

Hollandia dakkapellen kan dit constructieve knieschot voor u verlagen op een goede manier waardoor u veel meer plezier hebt van uw dakkapel. U krijgt dan meer vloeroppervlakte en een normale hoogte van de ramen waardoor de lichtinval ook optimaal is.

Hoekwoningen

Heeft u een hoekwoning? Let dan op of uw huis een ‘overstek’ heeft. In dit geval bedoelen we een dakvlak dat over de buitenmuur heen steekt. Vooral als dit een breed overstek is (bijvoorbeeld 1 m) moet u rekening houden met hoe dit overstek vastzit.

Simpel gezegd: de dakkapel kan van binnenuit gezien niet starten op meen afstand die kleiner is dan het overstek breed is. In ons voorbeeld moet u dan 1 meter vrijhouden tot de muur. Dit komt omdat grote overstekken vastzitten met een dikke balk die niet doorgezaagd mag worden.

Woningen met schuine kanten

Heeft u een woning met schuine kanten? Dan is de maximale breedte van de dakkapel 3 meter. De dakkapel wordt dan ‘tussen de sporen’ geplaatst. Het plaatsen van een onderslagbalk heeft namelijk geen zin omdat de schuine kanten (kepers) deze niet kunnen dragen.

Dakkapel in nieuwbouwwoning

Vergunning

Een ander belangrijk aandachtspunt is het wel of niet vergunningsplichtig zijn van de dakkapel. Wat dat betreft zijn er 3 zaken die van belang zijn:

1 - Dakkappelen vanuit de bouw geplaatst

Vaak zijn er al dakkapellen vanuit de bouw geplaatst. Dit zijn dakkapellen die door de architect getekend zijn en hebben al goedkeuring van de gemeente.

Deze dakkapellen kunt u gelijk met de aankoop van uw huis bestellen en worden dan samen met uw woning opgeleverd. Het voordeel is dat u geen vergunning hoeft aan te vragen en dat deze natuurlijk meteen klaar is als u uw huis ingaat.

Nadelen zijn er echter ook: de dakkapellen zijn meestal vreselijk duur (de bouwer probeert op deze manier wat extra’s te verdienen) en helaas vaak ook heel onpraktisch (vaak erg hoog geplaatst dus hoge vensterbank en erg hoog plafond waar u op zich niet zoveel aan hebt). Deze dakkapellen zijn soms ook ‘trendsetter’. En dat betekent dat u precies dezelfde dakkapel moet laten namaken omdat u geen andere mag laten neerzetten.

Dus dezelfde kleur, maatvoeringen en details. Is dit inderdaad verplicht (info bij uw gemeente) dan moeten wij de juiste gegevens van die dakkapel hebben om te bepalen of wij dit kunnen nabouwen. Dit zal in de meeste gevallen extra geld kosten t.o.v. de standaard aanbiedingen.

Dakkapel in nieuwbouwwoning

2 - 'De achterzijde is vergunningsvrij toch?'

We krijgen vaak de vraag of de achterzijde vergunningsvrij is. Helaas is dit met nieuwbouw vaker niet zo dan wel. Dat komt omdat het dakvlak van een nieuwbouwwoning steeds vaker met een zogenaamd ‘overstek’ gebouwd wordt. Dat betekent dat het dakvlak verder doorloopt naar beneden dan de vloer van de zolder.

Het laagste punt van uw dak is dan lager dan de vloer en dan kom je in de knel met een belangrijke regel van vergunningsvrij bouwen: niet meer dan 1 m in verticale zin uit de dakvoet bouwen! Op een doorsnede van uw huis is goed te zien of het einde van het dak lager ligt dan de vloer.

Om het nog wat ingewikkelder te maken: een overstek betekent niet altijd dat u toch vergunning moet aanvragen, sommige gemeenten geven toch de bouw aan de achterzijde vrij omdat ze dit van te voren besproken hebben. Informeer van te voren dus goed bij uw gemeente!

3 - 'Aan de voorzijde moet ik een vergunning aanvragen'

Ja, meestal wel. Soms hoeft u het alleen maar te melden. Dit heeft te maken met het feit dat elke gemeente vrij is haar eigen regels te maken. Voor elke straat of project kan de gemeente andere regels hebben. De diversiteit in regels, vrijstellingen, welstandsvrije gebieden enz. is zo groot dat wij het vaak ook niet meer weten tenzij we daar recent nog gewerkt hebben.

Het is dus altijd van belang dat u zelf bij uw gemeente en/of bouwer navraagt welke regels er voor uw specifieke nieuwbouwproject zijn afgesproken.

Dakkapel in nieuwbouwwoning

Neem contact met ons op

In het kort: u heeft een nieuwbouwwoning gekocht en wilt weten of wij een dakkapel kunnen plaatsen. Mail ons uw gegevens en wat foto’s of plaatjes uit de brochure. We zien dan heel snel wat wel en niet mogelijk is. Tijdens de inmeting kunnen de technische details besproken worden.

Zorg wel dat u zelf informeert bij uw gemeente wat de regels zijn- dan kunnen we snel een goede offerte opstellen voor u en eventueel de vergunning voor u gaan regelen.

Gerelateerd


Offerte aanvragen

Wilt u direct een offerte aanvragen?


Offerte dakkapel aanvragen


of bel direct 023 540 61 51

Vincent Rondwijk
Door

Vincent Rondwijk

op 12 Nov 2019

Bedankt voor de handige informatie over dakkapellen op een nieuwbouwwoning. We zijn bezig met het ontwerpen van ons huis en denken erover na om een dakkapel te nemen omdat we dit er mooi uit vinden zien. Goed om te weten dat we hiervoor geen extra vergunning hoeven aan te vragen wanneer mijn architect dit meeneemt in het ontwerp.

Reactie plaatsen