Een dakkapel op een rietendak

Een dakkapel op een rietendak

Rieten daken zijn natuurlijk prachtig en een dakkapel achteraf laten bouwen op een rietendak is een hele klus. Doordat riet in allerlei vormen te buigen is kunnen de dakkapellen rechthoekig, rond of met een hellend dak gemaakt worden.

De meeste rieten dakkapellen hebben een schuin omhooglopend dak om op die manier zoveel mogelijk ruimte te winnen. De wangen (zijkanten) zijn natuurlijk ook van riet (althans, dat is wel het mooiste) en het kozijn kan hout zijn of kunststof- meestal dan wel met een echte houtlook, bijvoorbeeld een HVL kozijn.

Dakkapel en een rietendak

Voordelen en nadelen rietendakkapel

Het grote voordeel van de rieten dakkapel is natuurlijk dat dit heel erg mooi is en het beste past bij een huis met een rieten dak.

Je ziet ook wel eens dakkapellen van andere materialen op een rieten dak maar of dat nu mooi is? Het is wel begrijpelijk want rieten dakkapellen hebben echt wel een paar hele grote nadelen:
  • Omdat het echt specialistenwerk is en rietdekkers schaars zijn, zijn deze dakkapellen veel duurder dan andere soorten dakkapellen.
  • Omdat ze ter plekke gebouwd moeten worden gaat er veel tijd inzitten, prefab zijn ze niet te plaatsen uiteraard.
  • De schuine daken van rieten dakkapellen hebben een veel flauwere hellingshoek. Daardoor blijft regenwater er langer op liggen wat het riet aantast. Ook onder het kozijn waar het regenwater altijd neerkomt zal het riet veel sterker aangetast worden. Het dak en het riet onder het kozijn van de dakkapel moeten daarom sneller vervangen worden.
  • De wangen van riet en het dak zijn erg dik- al snel minimaal 30 cm. Dit neemt veel ruimte weg van de maximale breedte die een dakkapel breed mag worden.
  • U hebt (vrijwel altijd) een vergunning nodig. Hier kunnen hele specifieke eisen aan gesteld worden- zie ook punt 4. Als u bijvoorbeeld 50 cm ruimte moet vrijhouden van de schuine kanten van uw dak blijft er binnen niet veel over gezien de breedte van de wangen

Detaillering van dakkapel

  • Elke rietdekker bouwt op zijn eigen manier. We noemen dat ‘detaillering van de dakkapel’. Het is zeg maar hun stempel op de dakkapel. Daardoor is het lastiger goed in te schatten wat je precies krijgt- ook omdat elke dak toch vaak anders is. Een voorbeeld hiervan is de afwerking aan de onderzijde van het kozijn die op veel verschillende manier kan gebeuren. Bijvoorbeeld met koper, lood, keramische pannen of halve ronde vorsten. Verdiep u daar dus goed in want sommige details vallen u wellicht tegen.
  • De montage van details- bijvoorbeeld half ronde vorsten die gemetseld worden en de juiste (afstand van de ) onderconstructie van de dakkapel - vereist veel kennis en vakmanschap. Dit is niet aan iedereen gegeven waardoor er helaas toch regelmatig problemen ontstaan na de montage.

Dakkapel en een rietendak

Ervaring in rieten dakkapellen

De bouw en plaatsing van een dakkapel met rieten dak en wangen is dus niet zo eenvoudig. Het is iets totaal anders dan het plaatsen van voornamelijk prefab kunststof dakkapellen waarbij er maar een paar verschillende opties en soorten daken zijn.

Door het haast ‘lopende band’ werk heeft Hollandia dakkapellen enorm veel ervaring opgedaan en het kunstje geperfectioneerd. Wij bouwen dan zelf ook geen dakkapellen met rieten daken- ook omdat dit veel tijd vergt en personeel schaars is in deze tijd.

Laat u goed adviseren!

Bent u wel op zoek naar een dakkapel met rieten dak? Dan kunnen wij niet anders doen dan u te adviseren goed te zoeken op internet en zorgen dat u precies te weten komt hoe er gebouwd wordt inclusief alle details.

Stel u ook op de hoogte van de onderhoudskosten voor de toekomst want vergeet niet: over 15 jaar is alles weer veel en veel duurder!

Gerelateerd


Offerte aanvragen

Wilt u direct een offerte aanvragen?


Offerte dakkapel aanvragen


of bel direct 023 540 61 51

Reactie plaatsen