Wat is een knieschot?

Wat is een knieschot?

Een knieschot is een bouwkundig element van een hellend dak. Het zijn staande balkjes die van de vloer tot aan het schuine dak gemonteerd zijn, al of niet afgewerkt met plaatmateriaal. Meestal zit dit rond de 1 meter hoogte.

Dit moet u niet verwarren met de vele andersoortige aftimmeringen die je ziet waarachter veelal de ‘rommel’ wordt opgeslagen op zolders. Heel veel van dit soort aftimmeringen zijn er om alleen kastdeurtjes tegenaan te monteren of radiatoren maar doen verder niets in de constructie van het geheel.

Wat is een knieschot?

Constructief knieschot

Vrijwel elke moderne sporenkap (of klapdak) heeft een knieschot, ook wel constructief knieschot genoemd. Dit betekent dat dit knieschot een functie heeft in de ondersteuning van de kap van de woning. Zou het knieschot er niet zijn dan kan de kap inzakken. Er staat dan ook vaak op dat dit knieschot niet verwijderd mag worden. Een gordingenkap heeft overigens nooit een knieschot omdat hier de houten balken die van muur tot muur (van links naar rechts) aangebracht zijn het dak dragend maken.

Hollandia Dakkapellen bouwt bij een sporenkap de dakkapellen of op het bestaande knieschot of zet dit naar voren toe zodat u meer ruimte wint. Het spreekt voor zich dat dit dan goed moet gebeuren want je haalt niet alleen een bouwkundig element weg maar je plaatst er ook nog eens een zware en grote dakkapel op die extra gewicht en wind- en sneeuwdruk op de kap geeft.

Wat is een knieschot?

De inmeting

Tijdens de inmeting kan bepaald worden wat er moet gebeuren en hoe en dit hangt mede af van de gewenste plafondhoogte en de soort constructie van de kap en hoe hoog het bestaande knieschot zit.

Belangrijke begrippen

Wij hebben meerdere belangrijke begrippen voor u op een rij gezet.

thermische brug  - front - knieschot - loodslabben - boeideel

Gerelateerde informatie


Offerte aanvragen

Wilt u direct een offerte aanvragen?


Offerte dakkapel aanvragen


of bel direct 023 540 61 51


Reactie plaatsen