Wat is een overstek?

Wat is een overstek?

Wilt u weten wat een overstek is en wat de functie hier van is bij dakkapellen?

Wat is een overstek?

Er zijn meerdere omschrijvingen van een overstek, o.a.:
  • Het overhangende gedeelte van het dak, van een verdieping of een gootconstructie.
  • Horizontale voorsprong van een bouwdeel of bouwonderdeel, bijvoorbeeld een lijst, verdieping, goot of dak ten opzichte van het eronder staande.
Het kan dus ook een verdieping van een gebouw zijn wat uitsteekt. Dit zag u in het verleden vaak in de grote steden waar de ruimte op de grond beperkt was. Om toch meer ruimte te krijgen liet men vaak de bovenliggende verdieping uitsteken door of de verdiepingsbalken door te laten lopen of aparte draagbalkjes te bevestigen.

Voor het gemak houden wij het bij ‘het uitstekende deel van een dak boven een constructie’.

dakkapel overstek

Functie overstek

Het uiterlijk van een dakkapel wordt verfraaid door een overstek. Ook wordt hierdoor het dak iets groter waardoor er bijvoorbeeld extra ruimte gecreëerd wordt voor zonnepanelen. Een overstek kan ook als zonwering worden gebruikt als het maar ver genoeg uitsteekt maar bij dakkapellen is dat eigenlijk nooit aan de orde. Bij schuine daken wordt de dakgoot vaak in het overstek verwerkt waardoor de vaak ontsierende dakgoot wordt verborgen.

Constructie overstek

Een overstek bij een plat dak wordt meestal gevormd door de draagbalken van een dak, door te laten lopen tot buiten de buitenmuur. Afhankelijk van de gewenste functie en de mogelijkheden wordt de breedte bepaald. Een Hollandia dakkapel heeft een dak dat uit 1 deel gebouwd wordt en is daarmee een constructief onderdeel van de dakkapel geworden.


Constructie overstek dakkapel

Deze constructie wordt vaak gebruikt bij het ter plekke bouwen van een dakkapel. Hollandia Dakkapellen gebruikt alleen speciaal isolerende dakplaten. Deze worden dusdanig geplaatst dat de uitstekende zijkanten kan worden bekleed met boeidelen en een overstek.

HPL-beplating of Keralit panelen

Dit kan met HPL of Keralit panelen die gelijmd worden bevestigd, net als de buitenkant van de wangen van de dakkapel. Alle panelen worden verlijmd bij Hollandia Dakkapellen omdat bevestiging met schroeven minder sterk is door werking van de buitenmaterialen (temperatuurschommelingen).  Door de werking van de materialen kunnen schroeven op den duur los komen waardoor water op een gegeven moment vrij spel krijgt om door te dringen in de achterliggende constructie.

Op de bovenzijde van het overstek wordt op de rand een daktrim geplaatst van meestal aluminium om de dakbedekking vast te kunnen zetten. Hollandia Dakkapellen gebruikt een platte aluminium daktrim of een aluminium kraal. Geen loden kraal omdat deze op den duur ernstig kan gaan bobbelen en daardoor lekkages kan veroorzaken.

Wat is het belang een overstek van een dakkapel?

Zoals hierboven al is beschreven kan een overstek een belangrijke rol spelen bij een dakkapel. Zowel esthetische als praktische overwegingen spelen hierbij een rol. Het is aan u wat u belangrijk vindt. 

Hollandia Dakkapellen helpt

Wilt u een overstek laten plaatsen? Wij kunnen u daarbij helpen. U kunt ons altijd vrijblijvend om advies vragen.

Offerte aanvragen

Wilt u direct een offerte aanvragen?


Offerte dakkapel aanvragen

of bel direct 023 540 61 51Gerelateerde informatie

Reactie plaatsen