10x veelgemaakte fouten dakkapel

10x veelgemaakte fouten bij een dakkapel plaatsen

Een dakkapel brengt talrijke voordelen met zich mee, zoals een grotere en lichtere leefruimte en een waardevermeerdering van je woning. Het plaatsen van een dakkapel is echter niet eenvoudig, en vraagt om de hulp van professionals. Hollandia Dakkapellen verzorgt professionele installaties van dakkapellen in vele regio's in Nederland. Zo plaatsen wij onder meer dakkappellen in Utrecht, dakkappelen in Tilburg en dakkappellen in Katwijk. Wat zijn 10 veelgemaakte fouten bij dakkappellen? Wij zetten ze voor u op een rij:

1. Geen vergunning aanvragen

Een van de meest voorkomende fouten die bij het plaatsen van een dakkapel voorkomt, is dat mensen geen vergunning aanvragen. Tegenwoordig is er veel meer toegestaan als het gaat om een aanbouw, maar toch is het van belang om van tevoren te controleren of een vergunning nodig is. U wilt immers niet voor nare verrassingen komen te staan, bijvoorbeeld dat de bouw stil komt te liggen of u het dak weer in originele staat moet terugbrengen.

2. Een vergunning voor een dakkapel aan de achterkant van de woning?

Veel mensen gaan ervan uit dat een dakkapel aan de achterzijde van het huis vergunningsvrij is. Hiervoor gelden echter wel een aantal voorwaarden. Zo dient de dakkapel ten minste vijftig centimeter vrij zijn vanaf de nok, en tussen de wang en de woning scheidende muren. Bovendien dient er dakkapel ten minste vijftig centimeter en maximaal honderd centimeter tussen het dakeinde en het kozijn van de dakkapel te zijn. Kiest u een dakkapel met andere afmetingen? Dan is er vaak een vergunning vereist.

3. Welstandvrij gebied?

Vrijwel alle gemeenten in Nederland hebben een welstandsbeleid vastgesteld. Ongeveer de helft van deze gemeenten hebben één of meerdere welstandsvrije gebieden aangewezen. Veel mensen gaan ervan uit dat je bij een welstandsvrij gebied geen vergunning nodig hebt voor het plaatsen van een dakkapel. Dit is echter niet altijd juist, aangezien het afhangt van de interpretatie die jouw gemeente aan de voorwaarden stelt. Ook komt het voor dat de regels onduidelijk zijn, waardoor je ten onrechte ervan uit gaat dat er geen vergunning nodig is. We raden dan ook aan om altijd bij de gemeente na te vragen of er een vergunning nodig is. Vind je dit lastig? Dan nemen onze experts van Hollandia Dakkapellen dit graag voor je uit handen.

4. De duurste dakkapel laten plaatsen

Een dakkapel die op maat gemaakt is, kost veelal meer geld dan een prefab dakkapel. Het voordeel van een prefab dakkapel is daarnaast dat deze modellen weinig tijd in beslag nemen om te laten installeren. Hollandia Dakkapellen biedt meerdere soorten prefab en op maat gemaakte dakkapellen aan. Neem een kijkje in onze catalogus of kom langs in de showroom voor de mogelijkheden.

5. Geen kunststof dakkapel kiezen

Een andere misvatting die vaak voorkomt, is dat men denkt dat een kunststof dakkapel er redelijk plastic zal uitzien. De technieken zijn echter de afgelopen jaren enorm verbeterd, waardoor een kunststof dakkapel een fraaie en moderne uitstraling heeft. Daarnaast beschikt kunststof over uitstekende isolerende eigenschappen. Kunststof is verder verkrijgbaar in uiteenlopende tinten en uitvoeringen, zoals een dakkapel met een houten uitstraling. Dit maakt een kunststof dakkapel een voordelige en goede keuze.

6. Vergeten contact op te nemen met de buren

Of je nu kiest voor een op maat gemaakte dakkapel, of een prefab dakkapel laat plaatsen: de buren merken al snel geluidshinder op van het verbouwingsproject. We raden je daarom aan om vooraf contact met hen op te nemen, zodat de buren niet met klachten bij je terechtkomen. Ook kan het zijn dat voor een prefab dakkapel een hijskraan op een, voor de buren, lastige plek moet worden neergezet. Vraag daarom van tevoren bij de buren of zij bijvoorbeeld hun auto op een andere plek kunnen zetten. Ook is het handig om overeenstemming bij de buren te vinden als het gaat om een dakkapel waarvoor een vergunning noodzakelijk is. Met toestemming van de buren is een dakkapel eerder toegestaan.

7. Geen bezoek aan de showroom brengen

Ondanks dat de verschillende soorten dakkapellen prachtig op onze website vermeld staan, raden wij u aan om een van onze showrooms te bezoeken. U ziet hier hoe de kleuren er daadwerkelijk uitzien, en krijgt een indruk van hoe de dakkappellen zijn samengesteld. Bovendien geven onze experts graag advies over welke mogelijkheden er voor uw situatie zijn. Regelmatig komt het voor dat cliënten bij ons opties zien, waar ze voorheen nog niet aan gedacht hadden. Door de dakkapellen van dichtbij te bewonderen, weet u exact welke selectie u kiest tegen welk tarief.

8. Geen ventilatieroosters laten installeren

Bij het plaatsen van een dakkapel raden wij het installeren van ventilatieroosters aan. De nieuwe dakkapel is namelijk volledig wind- en waterdicht, waardoor de ventilatie op zolder wordt verminderd. Het water dat zich in de lucht opstapelt, kan daardoor niet uit de lucht worden gehaald. Dit leidt tot condensatie op de ramen. Met een ventilatierooster houdt u een juiste luchtcirculatie op gang.

9. Geen onderhoud plegen

Wat zeker ook tot de 10x veelgemaakte fouten bij een dakkapel hoort, is het feit dat het onderhoud vergeten wordt. Zeker bij een houten dakkapel is regelmatig onderhoud noodzakelijk om de levensduur van de dakkapel te verlengen. Een houten dakkapel dient iedere vijf jaar te worden geschuurd en geverfd.

10. Niet vergelijken van aanbieders

Belangrijk is het om niet voor de eerste, de beste te gaan als het gaat om het laten installeren van een dakkapel. Door verschillende bedrijven met elkaar te vergelijken door een offerte op te vragen, bespaart u wel veertig procent op de kosten voor uw verbouwing. Zo vindt u het bedrijf met de beste prijs-kwaliteitverhouding voor uw dakkapel. Vraag meteen een vrijblijvende offerte aan bij Hollandia Dakkapellen via onze website.

Reactie plaatsen