Nieuwe dakkapel

Een dakkapel op je huis zorgt voor meer ruimte, licht en isolatie. Echter, dan is het wel belangrijk dat je dakkapel in een goede staat verkeert. Het kan namelijk gebeuren dat je dakkapel aan vervanging toe is doordat deze te veel is beschadigd of aangetast door weersomstandigheden. Je kunt allerlei soorten nieuwe dakkapellen op je huis laten zetten, van luxe tot mini en in allerlei constructies. Hoe zit het echter met een vergunningsaanvraag en het kostenplaatje dat erbij komt kijken?

Waarom een nieuwe dakkapel?

Een dakkapel biedt diverse voordelen. Het creëert bijvoorbeeld direct meer beloopbare vloeroppervlakte in je huis, waardoor je woning meer ruimte krijgt. Een bijkomstigheid hiervan is dat je wellicht van een mooi uitzicht kunt genieten vanuit jouw vergrote slaapkamer, studeerkamer of hobbykamer. Naast de eindeloze mogelijkheden kan een dakkapel al binnen één dag geplaatst worden als je kiest voor een kant-en-klaar model met standaardafmetingen.

Daarnaast wordt de lichtinval in je woning vergroot met een dakkapel en de verkoopwaarde van je huis gaat tevens omhoog. Immers vergroot je de oppervlakte van een ruimte of meerdere ruimtes, wat direct van invloed is op de prijs die je kunt vragen voor je huis bij de verkoop. Als laatste voordeel zorgt een dakkapel op je dak voor meer isolatie door gebruik te maken van materialen met een hoge isolatiewaarde, zoals kunststof. Je maakt er geen extra kosten voor, maar kunt wel genieten van een beter geïsoleerde ruimte.

 Het vervangen van een dakkapel kost ongeveer hetzelfde als een hele nieuwe dakkapel laten plaatsen, maar is wel noodzakelijk. Immers kan een sterk verouderde dakkapel minder goed wind- en waterdicht zijn en andere problemen veroorzaken. Door deze op tijd te vervangen, geniet je van de volgende voordelen:

  • Waardevermeerdering: Je oude dakkapel vervangen zorgt ervoor dat je dakkapel milieuvriendelijker is door de nieuwe, duurzame materialen van tegenwoordig. Daarnaast gaat de isolatiewaarde hoe dan ook omhoog, waardoor je duurzamer uitkomt. Uiteindelijk verhoogt het zo de waarde van je huis.
  • Meer keuze: Er gaat meestal best veel tijd overheen voordat een dakkapel vernieuwd moet worden, waardoor je automatisch meer keuze hebt op het gebied van afmetingen, kleuren en materialen. Zo kun je je nieuwe dakkapel helemaal aanpassen aan jouw stijl en wensen. De meest voorkomende materialen zijn hout, kunststof en polyester, maar daarnaast kun je ook kiezen voor de duurzame keralit of High Pressure Laminate (HPL). Ook voor je dakkapel kozijn kun je verschillende materialen en stijlen kiezen, zoals een verdiept kozijn.
  • Extra opties: Daarnaast kun je bij een vernieuwing van je dakkapel allerlei extra's erbij nemen, zoals extra draaikiepramen, HR++-glas en LED-lampen. Of laat zonnepanelen op het dak van je dakkapel installeren. Bij Hollandia Dakkapellen kun je ook deze klus uitbesteden, waardoor jij al helemaal een duurzame keuze maakt.

Wat voor soort nieuwe dakkapel?

Je kunt dus allerlei soorten dakkapellen kiezen, van groot tot klein, gemaakt van allerlei materialen en met een verdiept of vlak kozijn. Tevens is het mogelijk om een dakkapel met een schuin dak of juist plat, punt of rieten dak te nemen. Zo kun je bijvoorbeeld gaan voor een hele luxe dakkapel, die wel meerdere ruimtes in je huis betrekt en voorziet van meer licht. Hierbij kun je ook voor speciale materialen kiezen die een nog hogere isolatiewaarde hebben. Of ga juist voor een mini dakkapel, wat voor een unieke uitstraling en meer licht zorgt, maar tegelijkertijd niet heel veel hoeft te kosten. Dit kun je ook gemakkelijk combineren met een airconditioninginstallatie.

Daarnaast zijn er twee constructietypen, de prefab- en maatwerkconstructie. Bij een prefab constructie wordt de hele dakkapel van tevoren in een fabriek in elkaar gezet, waarna het in één dag op je dak gezet kan worden. Een dakkapel op maat wordt ter plekke op je dak gebouwd en kost door de extra arbeidsuren ook wel meer geld. Echter, in dit geval kun je de dakkapel wel helemaal personaliseren aan je eigen voorkeuren en wensen.

Heb je een vergunning nodig voor je nieuwe dakkapel?

Voor sommige verbouwingen aan je huis moet je een vergunning aanvragen, wat meestal valt onder de omgevingsvergunning. Dit is een vereiste wanneer het uitzicht van je woning naar de straatkant beïnvloed wordt en kan dus ook noodzakelijk zijn bij de bouw van een nieuwe dakkapel. Wanneer je een vergunningsaanvraag voor je dakkapel moet doen, kan dit de uitvoeringstermijn van het project verlengen. Daarnaast zijn er extra kosten aan verbonden.

Het is dus prettiger om een dakkapel vergunningsvrij te laten plaatsen door deze aan de achterzijde van je huis te laten bouwen. Ook dan moet je dakkapel nog aan bepaalde eisen voldoen wat betreft de afmetingen. Tevens mag een dakkapel niet op een tijdelijk woongebouw, zoals een woonwagen, gebouwd worden of op een vakantiehuisje dat niet permanent bewoond wordt. Als je je aan deze regels houdt, welke kunnen verschillen per gemeente, kun je vergunningsvrij een dakkapel laten bouwen.

Wat kost een nieuwe dakkapel?

De prijs van een nieuwe dakkapel hangt af van diverse factoren, zoals het materiaal waar je voor kiest, de afmetingen van de constructie en het type constructie. Een aantal voorbeelden van prijzen voor houten en kunststof dakkapellen zijn:

Afmeting

Prijs vanaf

Indeling kozijn

2 meter

€6.003

Een draaikiepraam en een normaal raam

3 meter

€6.767

Twee draaikiepramen en een normaal raam

4 meter

€7.764

Twee draaikiepramen en twee normale ramen

4,8 meter

€8.550

Drie draaikiepramen en twee normale ramen

5 meter, met tussenpaneel

€8.696

Drie draaikiepramen en twee normale ramen

5,5 meter

€9.398

Vier draaikiepramen en twee normale ramen

6,3 meter, met tussenpaneel

€9.779

Vier draaikiepramen en twee normale ramen


 Al met al ligt de prijs van een nieuwe dakkapel tussen de €6.000 en €10.000, afhankelijk van de keuzes die jij hierbij maakt. De kosten kunnen erg uiteenlopen, aangezien de kosten van een dakkapel van vier meter inclusief montage rond de €7.500 kost, terwijl het ook veel groter of juist kleiner kan. Voor de specifieke kosten van een dakkapel laten plaatsen, kun je het beste een offerte bij ons aanvragen. Wij kunnen je dan advies op maat geven om de beste constructie op basis van jouw voorkeuren en budget te ontwerpen.

 

Reactie plaatsen