Zinken dakkapel

Zinken dakkapel

Een zinken dakkapel in plaats van een houten dakkapel? U kiest dan voor iets wat uw woning een bepaalde moderne uitstraling geeft. Maar wat is een zinken dakkapel eigenlijk? We leggen het u uit in dit artikel.

Wat is zink?

Zink is een metaal en niet zoals sommigen denken, een legering van twee of meerdere metalen. Zink haalt men uit het mineraal calamien en is al heel lang bekend. Het wordt echter pas sinds 200 jaar in pure vorm geproduceerd en gebruikt omdat zink zelf verdampt bij een relatief lage temperatuur.
Zink gebruikte men sindsdien vooral als legeringsmetaal voor onder andere messing en tin. Daarnaast als voor bekleding en voor regenpijpen, dakgoten en dakbedekking. Het grote voordeel hierbij is het feit dat zink (bijna) niet aangetast wordt door de zuurstof in de lucht (roestvorming).

Voor meer informatie over zink kijkt u op bijvoorbeeld Wikipedia.

Zink als bekleding

Men gebruikt zink al heel lang als bekleding voor bijvoorbeeld schoorstenen en andere delen van gebouwen die men wilde beschermen. Dat gold ook voor dakkapellen en deze vorm wordt steeds populairder.

zinken dakkapel voorbeeld 1

Voordelen zinken dakkapel

Zink heeft een paar grote voordelen:
 • Volledig recyclebaar
 • Duurzaam (door de lange levensduur)
 • Waterdicht
 • Corrosiebestendig (roestvast)
 • Onderhoudsarm
 • Eenvoudig te verwerken

Nadelen zink

Zink heeft een nadeel en dat is de prijs: duurder dan andere metalen.

Prefab zinken dakkapel

Een prefab dakkapel van Hollandia dakkapellen bouwen we vooral in onze werkplaats en plaatsen deze in een dag op uw dak. Dit heeft natuurlijk grote voordelen ten opzichte van het ter plaatse bouwen op het dak:
 • Gegarandeerde kwaliteit.
 • Snel geplaatst.
 • Geen week of langer het dak ‘open’.
 • Relatief lagere kosten.
 • Weinig overlast omgeving.

Een zinken dakkapel bestaat uit een houten constructieframe die zorgt voor de nodige stevigheid van het geheel. De wangen (zijkanten) en het dak maken we van speciale isolatieplaten met een hoge isolatiewaarde.
Het dak werken we af met EPDM, een speciale flexibele maar sterke kunststoffen bekleding. EPDM heeft een veel langere levensduur dan de traditionele bitumen dakbedekkingen.
De wangen werken bekleden we geheel met speciale zinken platen. Deze laten we perfect aansluiten op de overige onderdelen waardoor we voorkomen dat er condensvorming optreedt achter het zink. Dit kan zink namelijk wel aantasten na verloop van tijd.

zinken dakkapel voorbeeld 2

Zink geeft een unieke uitstraling

Een dakkapel met een zinken afwerking geeft de woning een unieke uitstraling. U moet vooraf wel bekijken of de uitstraling ook bij de woning past. Meestal is dat wel het geval omdat niet de gehele dakkapel uit zink bestaat.
Heeft u een mooie moderne woning, dan kan een zinken dakkapel heel goed passen. Maar het kan net zo goed op een andere woning passen. Het is ook afhankelijk van de andere aspecten van de dakkapel:

Laat u goed informeren in een van onze showrooms waar u alles kunnen laten zien.

Onderhoud en kosten

Zink is duurder dan andere materialen die we gebruiken voor de afwerking van onze dakkapellen. Maar het wel duurzamer omdat het veel langer meegaat. Daarnaast heeft zink eigenlijk geen onderhoud nodig. Regelmatig (om het jaar) schoonmaken is voldoende om het zink mooi te houden.
Ga voor meer informatie naar Onderhoud dakkapel en Reinigen dakkapel.

Vergunning zinken dakkapel

De vergunning voor een dakkapel is meestal geen probleem mits u voldoet aan de regels. Het kan echter zijn dat er bepaalde regels gelden in uw gemeente ten aanzien van de bekleding van de dakkapel. U kunt daarvoor contact opnemen met uw gemeente en daarna vragen. Wij kunnen de gehele vergunningaanvraag ook voor u regelen.
Ga voor meer informatie naar Vergunning dakkapel.

Gerelateerde informatie


Offerte aanvragen

Wilt u direct een offerte aanvragen?


Offerte dakkapel aanvragen
De Vries
Reactie plaatsen