Constructie dakkapel

Constructie dakkapel

Welke onderdelen van de constructie van een dakkapel (en dak) zijn belangrijk? Hollandia Dakkapellen legt het u hier uit.

Geen bouwhandleiding

De ‘constructie’ van dakkapellen kan puur technisch of meer commercieel benaderd worden. De meeste consumenten zullen vooral interesse hebben in de belangrijkste constructieve elementen van een dakkapel. Voor wie meer de diepte in wil gaan en alle ins en outs wil leren kennen van het (zelf) bouwen van een dakkapel is dit artikel niet geschikt.

Overweegt u een dakkapel te laten plaatsen en wilt u gewoon meer weten over de constructie? Lees dan even verder.

Dakkapel én Dak even belangrijk

We onderscheiden 2 hele belangrijke ‘constructies’ als het om dakkapellen gaat. Dat is de constructie van de dakkapel zelf en de constructie van het betreffende dak waar de dakkapel op wordt geplaatst. Beide constructies moeten immers goed zijn om een kwalitatief hoogwaardige ‘constructieve eenheid’ te vormen.

Constructie van de dakkapel

Geraamte

Elke dakkapel is gemaakt van houten balken die het geraamte vormen. Of dit nu een prefab kunststof dakkapel is of zelfs een polyester dakkapel, het geraamte is overal hetzelfde. Een goede constructie heeft balken van de juiste dikte én die op de goede manier gekoppeld zijn. Deze balken ziet u niet meer als de dakkapel op uw woning gemonteerd wordt tenzij u een na te isoleren dakkapel aangeleverd krijgt.

[caption id="attachment_12821" align="aligncenter" width="720"]Dakkapel Frame Houten dakkapel waarvan het geraamte nog te zien is; wordt na-geïsoleerd.[/caption]

Kunststof kozijnen

Het kunststof kozijn is geen dragend element en moet in een houten ‘stelkozijn’ gemonteerd worden. Boven het kozijn komt het dak met het boeideel en daarom moeten er boven het kozijn extra houten balken aangebracht worden om het gewicht goed te verdelen. Hollandia dakkapellen gebruikt daarvoor 3 balken in plaats van 1. Dit is mede noodzakelijk omdat een prefab dakkapel gehesen wordt en daarbij absoluut niet mag vervormen.

Gehesen dakkapel

Onder het kozijn komt een ‘mastiekschroot’. Dat is een lat die het kozijn verbindt met het schuine dak.

Mastiekschroot

Dak

Het dak zelf kan of met een balkenlaag gebouwd worden met daartussen bijvoorbeeld PIR of minerale wol of een combinatie daarvan. Het kan ook bestaan uit platen met daarin schuim (bijvoorbeeld Unilin dakplaten). Deze dakplaten hebben vanuit de fabriek al houten balken erin gemonteerd maar zijn verder onzichtbaar. Zie ook ons artikel over het ‘klapdak’ of ‘sporenkap’. Het dak wordt meestal afgewerkt met een boeideel en een overstek.

[caption id="attachment_12824" align="aligncenter" width="720"]Balkenlaag dakkapel Balkenlaag dak[/caption]

Wangen

Voor de wangen of zijkanten geldt hetzelfde als voor het dak. De keuze in de soort isolatie bepaalt dus mede de constructie van de dakkapel. Toch blijft het zo dat balkenlagen, zichtbaar of onzichtbaar, de constructie blijft bepalen.

[caption id="attachment_12825" align="aligncenter" width="720"]Isolatieplaten Isolatieplaten[/caption]

Achterbak

De achterbak is ook een heel belangrijk maar onzichtbaar constructief element van het dak. De achterbak verbindt (net als de mastiekschroot) een plat element met de schuinte van het dak. De achterzijde van het dak moet immers goed aansluiten op het dakbeschot. Ook moet het goed geïsoleerd zijn om doorslag van condensvocht te voorkomen. Condensvocht is één van de belangrijkste problemen bij een onjuist geplaatste en/of  slecht geïsoleerde dakkapel.

[caption id="attachment_12826" align="aligncenter" width="720"]Klaarstaande prefab dakkapel Prefab dakkapel, klaar om te worden geplaatst[/caption]

Even belangrijk als de constructieve elementen

Tot zover de echte constructieve elementen. Er zijn verder tal van details die weliswaar niet echt tot de constructie zelf behoren maar die in het hele plaatje toch een belangrijke functie vervullen.

  • De dakbedekking, de daktrim, de opstaande rand van het dak zelf en de spuwers voor de waterafvoer zijn verder belangrijke elementen om ervoor te zorgen dat u geen last krijgt van lekkages.

[caption id="attachment_12827" align="aligncenter" width="720"]Aansluiting EPDM op dak Aansluiting op het dak van EPDM dakbedekking[/caption]

  • De buitenbekleding moet op de juiste manier gemonteerd worden. HPL moet men verlijmen en Keralit en zink volgens de voorschriften van de fabrikant monteren. Dit omdat alles werkt door inwerking van temperatuurschommelingen.
  • Opties zoals roosters, rolluiken en screens worden geïntegreerd in de constructie van de dakkapel. Laat uw rolluiken niet in het dak zelf monteren maar altijd in het overstek zodat deze bij problemen relatief eenvoudig gedemonteerd kunnen worden.

Daken

Een dakkapel die goed in elkaar gezet is maar niet goed op uw dak gemonteerd wordt is nog steeds geen goede dakkapel. Daarom is de constructie van de zogenaamde ‘raveling’ zeer belangrijk. In Nederland hebben we grofweg slechts 2 dakconstructies en dat zijn gordingenkappen en sporenkappen.

Constructie gordingenkap

Dit is een kap met houten balken van links naar rechts en meestal een spant wanneer de gordingen niet op een binnenmuur kunnen steunen. Een spant is een schuine balk van de nok naar de vloer die de gordingen ondersteunt. De gordingen die (deels) verwijderd moeten worden verzwakken de kap natuurlijk, dus dat moet goed opgevangen worden. Altijd met slapers onder de wangen (korte spanten onder de zijkanten van de dakkapel) en eventueel een nieuwe gording onder en boven de dakkapel.

Let op: vaak wil de klant dat het spant ook verwijderd wordt omdat dit de ‘doorloop’ in de dakkapel belemmerd. Maar dit kan absoluut niet zomaar omdat de volledige draagconstructie van uw dak daarmee in gevaar komt. Het verwijderen van een spant kan soms maar niet altijd, vraag altijd deskundig advies of laat een constructierapport maken.

Sporenkap of klapdak

Alle nieuwe woningen hebben een klapdak. Dat werkt snel en is prefab aan te leveren. Maar klapdaken worden al vanaf de jaren 80 gebouwd! Ook in de deze kappen zitten houten sporen maar die lopen van de nok naar het einde van het dak. Daarnaast zit er vaak een constructief knieschot in dat het dak ondersteunt. Het dak zelf is in zijn geheel sterk genoeg maar niet om een dakkapel op te zetten.

In een sporenkap moeten vrijwel altijd onderslagen (zware balken van muur tot muur) gemonteerd worden. Deze balken (bij voorkeur 2, eentje plat en eentje haaks op de sporen) worden op de muurplaten gemonteerd. Als ook het knieschot verlaagd moet worden, dan moet dit extra stevig zijn. Afhankelijk van de dikte van de houten sporen in een sporenkap kan een smalle dakkapel eventueel tussen de sporen gemonteerd worden.

Tenslotte

De constructie van een dakkapel houdt niet op bij de dakkapel zelf. Wederom geldt: zoek een goede en deskundige leverancier en voorkom problemen achteraf.

Informeer naar de constructie van de dakkapel

We zijn altijd bereid uw vragen te beantwoorden met betrekking tot de constructie van de dakkapel. Neem gerust contact op met ons of kom gewoon even langs. U bent altijd van harte welkom.

U kunt ook altijd een offerte aanvragen.

Lees ook de volgende artikelen

Reactie plaatsen