Dakkapel 5 meter breed

Dakkapel 5 meter breed

Een dakkapel van 5 meter breed is geen probleem voor Hollandia Dakkapellen. Wij maken dakkapellen van een meter tot 7 meter breed en plaatsen deze in één dag voor u.

Wat is een dakkapel?

Een dakkapel wordt officieel beschouwd als een uitbouw op een hellend dak met één of meerdere ramen. Het is mogelijk dat het glas is vervangen door ander (ondoorzichtig) materiaal wanneer het bijvoorbeeld gaat om een badkamer of iets dergelijks.

Meer (leef)ruimte

De reden voor het plaatsen van een dakkapel is vaak ruimtegebrek of de behoefte aan meer ruimte onder het schuine dak. Op de verdieping onder het schuine dak kan zich al een slaapkamer bevinden die eigenlijk te klein oppervlak heeft met voldoende stahoogte. Dan is die eenvoudig op te lossen met een dakkapel.

Het kan ook zijn dat de slaapkamer de hele breedte van de zolder beslaat en u deze eigenlijk wilt splitsen in twee aparte ruimten. Dan is er waarschijnlijk aan elke kant van het dak een dakkapel nodig om voldoende ruimte te kunne creëren.

Hoe breed mag een dakkapel zijn?

In principe mag een dakkapel de hele breedte van het schuine dak beslaan tot 50 cm van de zijkant van het dak of de scheidingsmuur met de buren. Of het bouwtechnisch ook uitvoerbaar is, moet blijken bij het opmeten en of de dakkapel niet breder wordt dan 7 meter. Dat is namelijk de maximum standaard breedte voor een dakkapel van Hollandia Dakkapellen. Breder is eventueel mogelijk na overleg.

Het is wel altijd de vraag of vergunningsvrij kunt plaatsen wat u kunt nagaan op de site Omgevingsloket van de overheid.

Dus een dakkapel van 5 meter is geen enkel probleem om te maken. Het is alleen verder afhankelijk van uw wensen wat en hoe de dakkapel er uit moet komen te zien.

Let op: als deze 'centimeter eisen' zijn slechts theorie! In de praktijk wordt dit altijd anders i.v.m. de noodzaak om de juiste pannenmaat aan te houden of omdat er obstakels zijn  zoals dakuitvoeren en schoorstenen waar de juiste afstand aangehouden moet worden.

Indeling van de ramen

Eén van die dingen is het aantal ramen die in de dakkapel komen. De maximum breedte van een vast raam is 1,5 m en voor een draai- kiepraam 1 m. Ook is het mogelijk tussenschotten te plaatsen om bijvoorbeeld de plaats van een tussenwand op te vangen. Of een dicht schot op de plek van een badkamer. Hieronder een voorbeeld.


dakkapel-5-m-breed--voorbeeldtekening


In het voorbeeld goed te zien dat het geheel uit twee kozijnen bestaat met daartussen een kunststof plaat. In de ramen zijn vaste ventilatieroosters opgenomen en er zijn drie draai-/kiepramen.

U kunt ook zien dat het overstek, het deel wat buiten de wangen steekt, niet wordt meegerekend bij de breedte; aan beide kanten 100 mm. Het dak heeft dus een breedte van 5,2 m.

De maximale breedte van een kozijn is trouwens 4,8 m wat te maken heeft met de eisen die aan de constructie worden gesteld met betrekking tot de sterkte van het geheel. Bredere kozijnen zullen altijd bestaan uit twee gekoppelde kozijnen van een smallere breedte. Maar dit is bij een dakkapel van 5 m niet aan de orde.

En verder?

Er zijn naast de breedte van de dakkapel zijn er meer zaken waar u aan moet denken en een keuze uit moet maken, o.a.:

  • Kunststof of houten kozijnen
  • Kleur kozijnen
  • Afwerking buitenkant (kleur en materiaal)
  • Grootte overstek
  • Enz.


Geïnteresseerd in een dakkapel van 5 m?

Neem gewoon contact op met ons en vraag naar de mogelijkheden of kom langs bij één van onze twee vestigingen. We staan u graag te woord en hebben een antwoord op al uw vragen.

U kunt ook direct een offerte aanvragen als u wilt.

Lees de volgende artikelen voor meer informatie


Offerte aanvragen

Wilt u direct een offerte aanvragen?


Offerte dakkapel aanvragen


of bel direct 023 540 61 51

Geertje
Door

Geertje

op 01 Apr 2021

Een groot dakkapel heb ik altijd mooi gevonden. En 5 meter breed is behoorlijk groot en heb je meer ruimte beschikbaar. Geertje" rel="nofollow" target="_blank">https://www.zinkwaliteitsborging.nl/kwaliteitsborger/\">Geertje

Reactie plaatsen