Aangekapte dakkapel
Een aangekapte dakkapel laten installeren door Hollandia Dakkapellen
Een aangekapte dakkapel behoort tot een van de mooiste varianten onder de dakkapellen. Dit komt doordat het schuine dak van de dakkapel naadloos integreert met de rest van het dak. De ruimtewinst is bovendien hetzelfde als bij een dakkapel met plat dak. Familiebedrijf Hollandia Dakkapellen beschikt over een jarenlange ervaring met het plaatsen van dakkapellen. Wij leveren bovendien dakkapellen in het hele land: van dakkapellen in Almere tot dakkapellen in Tilburg. Meer weten over aangekapte dakkapellen? Neem dan gerust contact met ons op via het online contactformulier.
De voor- en nadelen van een aangekapte dakkapel
Wanneer je een aangekapte dakkapel laat installeren, zitten hier een aantal voor- en nadelen aan. We zetten de plus- en minpunten op een rij, zodat je een goed beeld krijgt van deze variant op de dakkapel.
De voordelen van een aangekapte dakkapel
Bij het laten plaatsen van een aangekapte dakkapel geniet je van verschillende voordelen:
• Meer woonoppervlak op de bovenetage Waar de zolder vaak een donker opslaghok is, zorgt de plaatsing van de aangekapte dakkapel ervoor dat er plotseling meer woonoppervlak beschikbaar is. De dakkapel maakt het mogelijk om op stahoogte te staan, waardoor je geen last hebt van het schuine dak op zolder. Dit extra oppervlak zorgt daarbij voor een waardevermeerdering van je woning. Zeker als je na verloop van tijd gaat verhuizen, komt dit van pas.
• Extra natuurlijk licht voor aangenaam woonplezier Vanwege de ramen in de aangekapte dakkapel haal je natuurlijk daglicht in huis. Hierdoor voelt de bovenverdieping aangenaam aan, waardoor je urenlang comfortabel in de ruimte bent. Zo tover je de zolder om in een kantoor, slaapkamer of badkamer. Of wat dacht je van een grote kinderkamer op zolder? Met een aangekapte dakkapel zijn de mogelijkheden eindeloos.
• Betere afvoer van het regenwater Bij een dakkapel met een plat dak is er een risico dat natuurlijk afval en regenwater op het dak blijft liggen. Door te kiezen voor een aangekapte, schuine dakkapel, beschik je over een betere afvoer. Zo hoef je minder vaak onderhoud te verrichten en gaat de dakkapel langer mee.
• Volledige integratie met de rest van het dak De dakkapel krijgt dezelfde dakbedekking als het overige dak. Hierdoor is de dakkapel volledig geïntegreerd en valt deze minder op.
De nadelen van een aangekapte dakkapel
Naast voordelen zijn er ook een paar nadelen te noemen voor het laten plaatsen van een aangekapte dakkapel:
• Altijd een vergunning vereist Voor dakkapellen met een plat dak bestaat de mogelijkheid dat deze vergunningsvrij is. Helaas is bij een aangekapte dakkapel altijd een omgevingsvergunning noodzakelijk.
• Grotere investering dan een dakkapel met plat dak Aangekapte dakkapellen dienen op maat gemaakt te worden. Een prefab dakkapel is dan ook geen optie. Hierdoor liggen de kosten gemiddeld zo'n 10 tot 15 procent hoger dan wanneer je een dakkapel met een plat dak laat plaatsen.
• Hellingshoek van ten minste 35 graden Bij een aangekapte dakkapel dien je rekening te houden met de hellingshoek. Zo moet het schuine dak een hellingshoek van ten minste 35 graden hebben. Hierdoor is in sommige gevallen een aangekapte dakkapel niet mogelijk.
Vergunningen voor een aangekapte dakkapel
Voor een aangekapte dakkapel heb je altijd een vergunning van de gemeente nodig. Het maakt hierbij niet uit of de dakkapel aan de voor-, zij- of achterkant wordt geplaatst. Gemiddeld bedraagt een dakkapel vergunning ongeveer 2 procent van de totale kosten van het project. Doorgaans komen de kosten voor een vergunning neer op circa € 650,-. Veel particulieren willen zelf de dakkapelvergunning regelen. Je kunt de aanvraag immers online indienen bij de gemeente, dus het lijkt voor velen op het eerste gezicht een gemakkelijke klus. Er zijn echter wel een aantal haken en ogen bij het indienen van een aanvraag voor een dakkapel bij de gemeente. Zo heb je in de eerste plaats specifieke bouwkundige details nodig waar particulieren meestal niet over beschikken. Daarnaast dien je bouwkundige tekeningen en berekeningen aan te leveren, die lastig te realiseren zijn als je niet dagelijks met dit soort projecten bezig bent. Ook kan de gemeente een aanvullend constructief rapport eisen. De kosten voor dit rapport lopen snel op. Wij raden je daarom aan om een specialist als Hollandia Dakkapellen in te schakelen. Zo voorkom je dat je telkens opnieuw moet beginnen en steeds nieuwe stukken moet aanleveren. Dit vertraagt de termijn waarbinnen de dakkapel kan worden geplaatst. Helaas maken wij geregeld dit soort situaties mee. Hollandia Dakkapellen adviseert altijd transparant en eerlijk om grote problemen op een later tijdstip te voorkomen. Verloopt de vergunningsprocedure namelijk verkeert, dan kunnen de sancties behoorlijk zijn. Zelfs het verplicht weghalen van de kapel behoort dan tot de opties.
Subsidie bij een aangekapte dakkapel
Is er subsidie mogelijk om een aangekapte dakkapel? Er is niet een speciale subsidie voor de dakkapel als geheel, maar bepaalde onderdelen van de dakkapel komen wél in aanmerking voor subsidie. Laat je de dakkapel bijvoorbeeld voorzien van isolerend glas om kies je ervoor om de dakkapel en het omringende dak meteen goed te isoleren? Dan zijn hier meerdere subsidies voor mogelijk. Bovendien geldt voor het duurzamer maken van de woning dat je recht hebt op een BTW-verlaging op de loonkosten van de vakman. Benieuwd welke subsidies en besparingen er mogelijk zijn? Bekijk dan de Energiesubsidiewijzer van de rijksoverheid of laat je informeren door de specialisten van Hollandia Dakkapellen.
Vraag meteen een offerte op maat aan voor een aangekapte dakkapel
Wil je meer weten over een aangekapte dakkapel op je dak? Vraag dan via ons contactformulier een vrijblijvende offerte op maat aan. Onze specialisten sturen je zo snel mogelijk een globale prijsopgave. Of kom langs in een van onze showrooms om inspiratie op te doen.