- Aanvraag vergunning dakkapel? Hollandia Dakkapellen helpt je verder
- Waar kan ik een vergunning voor de dakkapel aanvragen?
- Wat heb ik nodig voor een aanvraag vergunning dakkapel?
- Welke dakkapellen zijn vergunningsvrij?
- Dakkapel aan de achterkant en zijkant
- Dakkapel aan de voorkant
- Hoe ziet het proces van de vergunning aanvragen voor een dakkapel eruit?
Aanvraag vergunning dakkapel
Aanvraag vergunning dakkapel? Hollandia Dakkapellen helpt je verder
Voor een dakkapel plaatsen heb je in sommige situaties een omgevingsvergunning nodig bij de gemeente. Ligt de woning aan de achter- of zijkant? Dan is er meestal geen vergunning noodzakelijk, tenzij deze kanten aan openbaar toegankelijk gebied liggen. Welke regels gelden er bij een dakkapel vergunning aanvragen? En hoe dien je de aanvraag van een vergunning voor een dakkapel in? Hollandia Dakkapellen geeft professioneel advies over het plaatsen van dakkapellen. Ons familiebedrijf beschikt over 37 jaar ervaring in de wereld van de dakkapellen, waardoor wij je vakkundig kunnen ondersteunen bij een dakkapel aanvragen bij de gemeente. Wij plaatsen dakkapellen in talrijke steden in Nederland, van dakkapellen in Bilthoven tot dakkapellen in Berkel & Rodenrijs. Laat je inspireren door onze dakkapellen op de website of vraag vrijblijvend een offerte op maat aan.
Waar kan ik een vergunning voor de dakkapel aanvragen?
Een aanvraag voor een dakkapel dien je in bij de gemeente. Het gaat hierbij een omgevingsvergunning; voorheen werd deze vergunning de bouwvergunning genoemd. De regels en voorschriften over het verlenen van een omgevingsvergunning vind je in de Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht, kortweg WABO. De aanvraag voor de vergunning van de dakkapel dien je in bij het Omgevingsloket. De belangrijkste vereisten voor het verlenen van een vergunning zijn dat de dakkapel geen veiligheidsrisico vormt en de bouwtekening in orde is. Via de website van het Omgevingsloket kun je meteen controleren of je daadwerkelijk een vergunning moet aanvragen.
Wat heb ik nodig voor een aanvraag vergunning dakkapel?
Wanneer je een vergunning wilt aanvragen voor een dakkapel, dien je in ieder geval een bouwtekening aan te leveren. Sommige gemeentes vragen om extra informatie, zoals een constructieberekening, foto´s van het dak en de woning en kadastergegevens. Voordat je een vergunning gaat aanvragen voor een dakkapel is het daarom verstandig om bij de gemeente na te vragen welke documenten nodig zijn. Je kunt zelf een aanvraag voor een vergunning van een dakkapel versturen, of experts in de arm nemen. Zeker als je geen ervaring hebt met de aanvraag voor dakkapel vergunning, raden we je aan om een specialist als Hollandia Dakkapellen in te schakelen. Dankzij onze kennis en ervaring verloopt de procedure voor de vergunning zo snel en efficiënt mogelijk.
Welke dakkapellen zijn vergunningsvrij?
In de ideale situatie hoef je geen vergunning aan te vragen voor je dakkapel. Een aanvraag vergunning dakkapel brengt namelijk kosten met zich mee, zoals leges aan de gemeente. Daarnaast neemt de procedure voor de vergunning veel tijd in beslag. Daardoor duurt het langer voordat de dakkapel daadwerkelijk geplaatst kan worden. Bij een vergunningsvrije dakkapel is de dakkapel levertijd aanzienlijk korter. Welke mogelijkheden zijn er voor een vergunningsvrije dakkapel?
Dakkapel aan de achterkant en zijkant
Een dakkapel aan de achtergevel is meestal vergunningsvrij. Ook voor een dakkapel aan de zijkant van de woning, die niet aan openbaar toegankelijk gebied grenst, geldt dat een vergunning niet altijd noodzakelijk is. De vergunningsvrije dakkapel dient dan wel aan een aantal voorwaarden te voldoen. Zo moet het gaan om een dakkapel met een plat dak en dient de maximale hoogte van de dakkapel 1,75 meter te zijn. Ook moet de dakkapel ten minste een halve meter afstand hebben ten opzichte van de boven-, zij- en onderkant van het dak. Bovendien geldt voor een dakkapel zonder vergunning dat het huis zich niet in een welstandsgebied bevindt. Is dit wel het geval? Dan heb je vaak een vergunning nodig.
Dakkapel aan de voorkant
Voor een dakkapel aan de voorzijde of zijkant gericht naar openbaar toegankelijk gebied is soms een vergunning nodig. Heeft de gemeente bijvoorbeeld eisen gesteld aan het lokale bestemmingsplan met betrekking tot de dakkapel en is het huis welstandsvrij? Bovendien gelden voor een dakkapel aan deze kant dat deze niet hoger dan 1,75 meter moet zijn voor een vergunning. Ook dient de dakkapel, net als bij de achter- en zijkant, ten minste een halve meter afstand hebben ten opzichte van de boven-, zij- en onderkant van het dak om vergunningsvrij te zijn. Weet je niet zeker of er een vergunning voor jouw dakkapel nodig is? Onze experts adviseren je graag over de aanvraag van een vergunning voor de dakkapel.
Hoe ziet het proces van de vergunning aanvragen voor een dakkapel eruit?
Of het nu gaat om een nieuwe dakkapel op een schuur, een dakkapel op een bijgebouw of een dakkapel op je woonhuis, de procedure voor het aanvragen van een vergunning verloopt steeds hetzelfde. Ook voor een vergunning voor een dakkapel verbreden of een dakkapel vervangen vergunning geldt dezelfde procedure. We zetten het stappenplan op een rij:
Stap 1: Informeer of er een vergunning voor de dakkapel nodig is
Alvorens je een aanvraag voor een vergunning dakkapel indient, informeer je eerst bij de gemeente of dit daadwerkelijk noodzakelijk is. Is de dakkapel namelijk vergunningsvrij, dan kun je meteen aan de slag met een dakkapel plaatsen.
Stap 2: Offerte op maat en inmeten dakkapel
Heb je een zorgvuldig besluit genomen over de te bouwen dakkapel? Dan komen onze inmeters bij je langs om de precieze afmetingen van de dakkapel vast te stellen. Ook kunnen onze experts voor jou de aanvraag vergunning voor de dakkapel in werking stellen.
Stap 3: Het maken van de vergunningstekening
De gemeente eist een bouwtekening met de te bouwen dakkapel voor de vergunning. Onze experts stellen een gedetailleerde vergunningstekening op. Ga je akkoord met deze tekening? Dan verzenden we deze bij de aanvraag voor de vergunning aan de gemeente.
Stap 4: De vergunning is verleend
Zodra de gemeente de vergunning heeft verleend, controleren onze experts of er eventuele opmerkingen zijn vermeld. Vervolgens ontvang je de definitieve orderbevestiging.
Stap 5: Plaatsingsdatum voor de dakkapel
Zodra de orderbevestiging akkoord is, maken we een afspraak voor de plaatsing van de dakkapel.
Benieuwd wat de dakkapel kosten zijn voor jouw woning? Vraag vrijblijvend een offerte op maat aan via onze website.