Duurzaamheid dakkapellen

Duurzaamheid dakkapellen

Tegenwoordig moet alles duurzaam zijn. Wat is duurzaamheid en wat betekent dit voor dakkapellen?

Duurzaamheid

Duurzaamheid wil niet alleen zeggen dat iets lang mee moet gaan. Het is belangrijker dat een product niet, of zo min mogelijk, belastend is voor ons milieu. Dat geldt dan niet alleen voor het eindproduct maar ook voor de gebruikte onderdelen, materialen en de productie daarvan. Over de levensduur van een dakkapel leest u meer in het artikel levensduur dakkapellen’.

dakkapel plastic recyclen

Duurzaamheid belangrijkste onderdelen en materialen van een dakkapel

Een dakkapel bestaat verschillende onderdelen die wij vooraf (prefab) monteren in onze fabricagehal. Deze onderdelen of materialen moeten dus ook zo duurzaam mogelijk zijn, belangrijkste daarvan:
  • Kunststof kozijnen en glas
  • Buitenbekleding
  • Dakbedekking
  • Hout
  • Isolatiematerialen
  • Afwerking rondom de dakkapel

Kunststof kozijnen

Kunststof is niet meer weg te denken uit ons leven. Kijkt u maar eens om u heen, in bijna alle dingen is wel een kunststofsoort verwerkt. Dat de meeste kunststoffen een aardolieproduct zijn, dat wist u waarschijnlijk al, en dat ze daardoor dus minder duurzaam zijn. Heel veel kunststoffen zijn echter heel goed recyclebaar en worden weer gebruikt om nieuwe producten van te maken.

Vandaar dat ook veel kunststoffen gemaakt zijn van gerecycled materiaal. Daarom is het belangrijk dat wij afgedankte kunststofproducten apart inzamelen. Vrijwel alle kunststof kozijnen worden gemaakt van gerecycled kunststof en belasten zo het milieu zo min mogelijk.

Kunststof dakbedekking (EPDM)

EPDM is een synthetische rubber die zeer lang meegaat en volledig recyclebaar. Alleen de productie heeft een belastend effect op het milieu. Dit in tegenstelling tot de bekende dakbedekking van bitumen die bij de productie belastend is en veel minder lang meegaat. Uit meerdere onafhankelijke onderzoeken door gerenommeerde instituten als Boom en het NIBE, blijkt dat deze vorm van dakbedekking voor platte daken, het milieu het minst belasten.

Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer

Glas

Ook glas is volledig recyclebaar en veel glas wordt dan ook gemaakt van gerecycled glas. Bovendien wordt glas gemaakt van grondstoffen waarvan de winning minder milieubelastend is. Voor de productie van glas is wel veel energie nodig in de vorm van warmte; de grondstoffen moeten nu eenmaal worden gesmolten om deze om te kunnen vormen.

Maar glas gaat in principe oneindig mee en de industrie zelf is bezig om de productieprocessen minder milieubelastend te maken. Mocht uw ruit toch stuk gaan door de voetballende kinderen, weet u zeker dat het glas opnieuw wordt gebruikt.

Glas dakkapellen

Buitenbekleding

De buitenkant van een dakkapel wordt vaak bekleed met HPL of Keralit. HPL is een product dat bestaat uit geperste houten vezels en een harde toplaag. Hierdoor ontstaat een zeer sterk product die lang mee kan gaan. Bovendien is HPL ook recyclebaar.

Keralit is een kunststofproduct met een aparte toplaag van kunststof. Deze toplaag bepaalt de kleur en het eventuele gebruikte reliëf. Ook Keralit is volledig recyclebaar.

duurzame trespa dakkapellen

Hout

Een kunststoffen dakkapel bestaat niet alleen uit kunststof onderdelen. De ruggengraat van het geheel bestaat uit een houten constructie. Dat hout een minder duurzaam product kan zijn, dat weet u. Daarom is het FSC-keurmerk in het leven geroepen zodat u weet dat hout met dit keurmerk een duurzame kwaliteit heeft. Vooral voor hout wat blootgesteld wordt aan de buitenlucht is dit keurmerk belangrijk. Het gaat dan meestal om hardhouten kozijnen waarvan het hout veelal uit tropische gebieden komt. Dan is het belangrijk om te weten dat het uit duurzaam beheerde bossen komt.

Productie duurzame dakkapellen
Het hout wat voor de constructie van een dakkapel wordt gebruikt is vrijwel altijd vurenhout afkomstig van naaldbomen. Dit hout komt bijna altijd uit duurzaam beheerde bossen van Europa of Noord-Azië. Deze naaldbomen groeien relatief snel waardoor gekapte bomen ‘snel’ worden vervangen door nieuwe bomen.

Isolatiemateriaal

De belangrijkste isolatiematerialen zijn minerale wol en volschuim-producten zoals Unilin dakplaten en PIR platen. Steen- of minerale wol is een natuurproduct, nagenoeg onuitputtelijk en volledig herbruikbaar. PIR is meer belastend voor het milieu tijdens de productie ervan maar heeft desondanks toch nog een NIBE-milieuklasse 2a. Daarnaast gaan deze volschuim-platen lang mee omdat ze zeer goed vochtwerend zijn.

De productie van isolatiematerialen is milieubelastend maar dat wordt bijna volledig tenietgedaan door de lagere stookkosten bij het toepassen van goede isolatiematerialen. Hierdoor wordt de duurzaamheid van een dakkapel alleen maar groter.

dakkapel unilin isolatie

Afwerking rondom dakkapel

De afwerking rondom de dakkapel (voor een goede waterkering) kan met Ubiflex, verholen goten, EPDM of lood. Lood is verreweg het meest gekozen omdat het alle eigenschappen heeft die u graag wilt zien. Lood heeft een slechte naam maar is toch het meest duurzaam. Alleen in de winning belastend maar dat zijn alle andere alternatieven ook. Alle vernieuwingen in de bouw ten spijt, het oude vertrouwde lood blijkt wel degelijk een zeer milieuvriendelijk bouwmateriaal. Dat is ook de uitkomst van een TNO-onderzoek naar de milieueffecten van lood in de bouw. Met name de duurzaamheid en de hoge mate waarin lood kan worden hergebruikt draagt bij aan de goede milieuprestaties.

Conclusie

Een kunststoffen dakkapel is een duurzaam product te noemen: het gaat erg lang mee en de milieubelasting is relatief gezien gering omdat vrijwel alles gerecycled kan worden. Er zijn in ieder geval geen alternatieven denkbaar die de dakkapel nog duurzamer zouden kunnen maken behalve werken met 2e hands hout enz. maar dat is geen optie vanwege de grote vraag. Een kunststof dakkapel is nog duurzamer dan een houten en een prefab dakkapel die geplaatst en gebouwd wordt in 1 dag het aller duurzaamst.

duurzaam hout in dakkapellen

Heeft u nog vragen?

Zijn er toch nog vragen m.b.t. de duurzaamheid van een dakkapel, neem dan contact met ons op of kom gewoon langs. We zijn altijd bereid uw vragen te beantwoorden.

Gerelateerde artikelen:

Offerte aanvragen

Wilt u direct een offerte aanvragen?


Offerte dakkapel aanvragen


of bel direct 023 540 61 51

Reactie plaatsen