Levensduur van een dakkapel

Levensduur van een dakkapel

De levensduur van een dakkapel is belangrijk voor u als eigenaar van een woning. Wat zijn de factoren die invloed hebben op de levensduur?

Wat heeft er allemaal invloed op de levensduur van een dakkapel?

De belangrijkste factoren:
 • Kwaliteit gebruikte materialen
 • Kwaliteit montage van de dakkapel zelf (prefab)
 • Detailleringen
 • Kwaliteit plaatsing op het dak
 • Onderhoud van de dakkapel

Levensduur en kwaliteit van de gebruikte materialen

Een dakkapel is natuurlijk nooit beter dan de som van zijn delen. Elk onderdeel is belangrijk, van de gebruikte schroeven tot de soort en kwaliteit van de dakbedekking.Kozijnen


Het gaat bij kozijnen niet om het soort profiel (b.v. Veka of Schuco) maar vooral om fabrikant van het profiel. Omdat u als consument dit vrijwel nooit te horen krijgt moet u erop vertrouwen dat uw leverancier zaken doet met een goede fabriek. H

et glas, de rubbers en het beslag zijn verder belangrijke elementen en ook daarin zijn behoorlijk wat verschillen. Zo is er beslag dat al na een paar jaar erodeert en slecht begint te werken wat dure reparaties tot gevolg kan hebben. Glas moet tegenwoordig minimaal HR++ zijn.


Isolatiemateriaal


Het dak van een dakkapel kan bestaan uit bijvoorbeeld Unilin (dak)platen of een balkenlaag met daartussen minerale wol eventueel i.c.m. PIR-platen (volschuim). Beide kunnen goed zijn en het gebruik hiervan hangt af van de eisen van de consument. Bijvoorbeeld: wilt u later zonnepanelen op het dak kunnen plaatsen.

Dakbedekking


Er wordt nog steeds veel gewerkt met bitumen maar dit moet sneller vervangen worden dan EPDM. In EPDM zijn ook weer verschillende diktes en kwaliteiten te krijgen.

Schroeven


Schroeven zijn klein maar toch heel belangrijk. De lengte, kwaliteit en roestwerende werking zijn op lange termijn toch echt heel belangrijk. Er zijn altijd veel balken te bevestigen en deze moeten allemaal goed en stevig vastgeschroefd zijn.dakkapel specialist duurzame dakkapellen

Het geheel moet een stevige constructie blijven tijdens het hijsen van de dakkapel en de dakkapel moet natuurlijk ook blijven staan bij alle weersomstandigheden gedurende zijn hele levensduur. Denkt u ook aan de inwerking van koude en warmte over de vele jaren. Dit veroorzaakt heel veel minieme interne werkingen die op den duur de constructie kunnen bedreigen.

Levensduur en kwaliteit montage dakkapel

Goede materialen die matig in elkaar gezet worden vormen een alsnog een minder kwalitatief geheel. Men heeft vakmensen nodig die precies weten wat ze doen. Specialisatie is ook hier de beste oplossing. De aannemer die af en toe een dakkapel bouwt kan dit heus wel maar zal nooit alle details beheersen.

Een belangrijk detail wat vaak misgaat, is het gebruik van de juiste lengte loodslabben of verholen goten voor een goede waterkering met name bovenin de dakkapel aan de achterbak.

levensduur hollandia dakkapellen bussum

De achterbak zelf is weer een verhaal apart, die moet geïsoleerd zijn, de juiste hellingshoek hebben en later van binnenuit met dampwerende folie afgedekt worden. Ook Hollandia Dakkapellen heeft vele jaren nodig gehad om hierin de juiste weg te vinden om zo de kwaliteit op een steeds hoger plan te tillen.

Omdat prefab dakkapellen gehesen worden moeten ze heel sterk zijn en bestand tegen trekkrachten die daarbij vrijkomen. Zo maakt Hollandia Dakkapellen een dakkapel met maar liefst een driedubbele balkenlaag boven het kozijn. Meestal wordt hier maar 1 balkenlaag voor gebruikt.

Detailleringen; de kleine dingen die het doen

Hier gaat het om de kleine onzichtbare dingen zoals bijvoorbeeld het exacte profiel van een kunststof kozijn. Daarnaast hoe het profiel gemonteerd wordt in een houten stelkozijn dat weer geschroefd is in de wang en het dak van de dakkapel.

Naden gebruikte buitenmaterialen

Hoe sluiten de naden van de gebruikte buitenmaterialen aan (zijn er hoekprofielen, zijn naden zichtbaar) en hoe kwetsbaar zijn deze? Ook de achterbak en de juiste opbouw hiervan is enorm belangrijk om lekkages te voorkomen en doorslag van condensvocht.

De juiste bevestiging van de dakbedekking in de daktrim is een ander detail dat van groot belang is. De bouwkundige detaillering geeft aan hoe iets precies is opgebouwd en hoe de verschillende materialen op elkaar moet aansluiten. Materialen moeten dus goed uitgekozen worden en ook op elkaar kunnen aansluiten zonder dat ‘kunst en vliegwerk’ nodig is.

Detail_afwerking

Kwaliteit van de montage op het dak

Stel, we hebben een perfecte dakkapel, goed gebouwd met mooie materialen en details. De dakkapel wordt op het dak gezet door b.v. een onderaannemer die een niet al te beste dag heeft. Of hij heeft niet genoeg ervaring of komt tijdens de montage verrassingen tegen. Dan hebt u nog steeds geen dakkapel met een lange levensduur want u kunt er zeker van zijn dat hier problemen van komen. Het internet staat er vol mee.

Wederom: specialisatie is het antwoord. Hollandia Dakkapellen plaats alleen maar dakkapellen en doet dat al vele jaren. Onze vakmensen weten precies wat ze moeten doen in elke situatie. Of het nu een sporenkap is met zijn benodigde constructieve aanpassingen, een gordingenkap of een wat ouder klapdak of bijvoorbeeld een dak met leisteen bedekking. Wij weten wat we te doen!

Veel voorkomende problemen:

 • Onvoldoende aanpassing van weggehaalde constructieve elementen
 • Het niet waterpas plaatsen van een dakkapel
 • Condensvocht problemen aan de achterbak
 • Lekkages doordat vergeten wordt een lange achterflap dakbedekking te gebruiken die onder de dakpannen door moet lopen

Onderhoud van de dakkapel

Tot slot kunt u zelf een steentje bijdragen door wat onderhoud te (laten) doen. Het is niet veel maar wel belangrijk.
 • Maak uw dakkapel minimaal 2 x per jaar schoon
 • Controleer de raamrubbers en maak deze ook goed schoon (eventueel invetten)
 • Smeer het beslag in met WD40 nadat u dit heeft schoongemaakt

Verder ook belangrijk

Kijk bij de levensduur dus niet alleen naar de garantievoorwaarden van het bedrijf zelf maar verdiep u in het bedrijf als geheel. Dat kan veel ellende achteraf besparen. Het is wat extra werk maar dan weet u zeker dat u voor lange tijd goed zit.

Zie ook: duurzaamheid dakkapellen

dakkapel zonepaneel duurzaam

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel?

Aarzel dan niet om deze vragen stellen door contact op te nemen met ons. Wij zijn altijd bereid uw vragen te beantwoorden. U kunt ook gewoon langskomen, u bent altijd welkom.

Gerelateerde artikelen


Offerte aanvragen

Wilt u direct een offerte aanvragen?


Offerte dakkapel aanvragen


of bel direct 023 540 61 51

Reactie plaatsen