Dakkapellen: de valkuilen

Op zoek naar een dakkapel? Let op deze valkuilen! Kent u de belangrijkste onderdelen van een dakkapel al? Zo niet dan wordt het erg lastig een juiste keuze te maken. Je kunt er natuurlijk altijd van uitgaan ‘dat het allemaal wel goed zit’ maar of dat nu zo verstandig is? Dakkapellen: de valkuilen. Lees ze even door en kom goed beslagen ten ijs! Het is niet moeilijk, u hoeft het alleen maar even te weten.

Let vooral op deze valkuilen:

RC Waarden

  • Over ‘Rc waarden’ wordt helaas heel vaak ronduit en plat gezegd gelogen. Omdat hoge Rc waarden tegenwoordig steeds meer gewenst zijn en door gemeenten ook soms vereist worden schrijft men maar dat een dakkapel een ‘Rc waarde heeft van 3,5 of 5.0’ Maar is dit wel zo? Attesten van de verschillende onderdelen kunnen dit aantonen.

Traditionele kapel

  • Een ‘traditioneel’ gebouwde dakkapel (dak en wangen met balkenlagen en minerale wol als isolatie) kan haast geen hogere Rc waarden bereiken dan Rc 2,5 omdat anders de wangen en het dak veel te dik worden.

  • Rc waarden van 6.0 voor het dak en wangen met een waarde van Rc 4,5 worden steeds meer geëist door gemeenten in het geval je een vergunning nodig hebt. Deze waarden zijn ONMOGELIJK te halen voor veel bedrijven die dakkapellen maken omdat ze geen ervaring hebben met deze enorm veel hogere waarden. Je hebt daar andere materialen voor nodig en andere machines om dit nog te kunnen verwerken. U kunt hier meer lezen over isolatiewaarden en materialen. Voor de meest recente data kunt u altijd even contact met ons opnemen - de genoemde data in de folder is verouderd maar in de kern een goede uitleg van het systeem.

Verzamelnaam Keralit en HPL

  • De termen ‘Keralit’ en ‘HPL’ zeggen helaas niet zoveel omdat deze een verzamelnaam zijn geworden van allerlei producten met soms een inferieure kwaliteit. Zo is er een enorm verschil in inkoopprijs van het ene merk en het andere. Maar wat krijgt u nu precies?

  • Lang niet alle kunststof kozijnen zijn ook automatisch ‘goed’. Slechte profielen ( de lange lengtes waar het kozijn van gemaakt wordt) komen nauwelijks nog voor, wel slechte raamfabrieken en daar draait het dus om. Niet het profielmerk is belangrijk, maar de raamproducent. Zij zijn de eindschakel en daar wordt de kwaliteit van het product bepaald. Laat je dus niet misleiden door mooiklinkende marketingnamen van de bekende kozijnen maar vraag naar een KOMO certificaat met attest (te vinden op SKG.nl).

Rolluiken en screens

  • Rolluiken en screens worden vaak in het dak ingebouwd omdat dit minder werk is en materiaalkosten scheelt maar bij onderhoud of service moet het dak opengezaagd worden. Dat levert het probleem op dat je dakbedekking niet meer naadloos is en er dus een zeer zwakke plek gecreëerd wordt of dat de motor niet te vervangen is. Let daar dus goed op.

  • Sorry, maar dit zijn nog maar de hoofdzaken. Als een dakkapel gehesen moet worden moet deze dus enorm sterk en stijf gebouwd zijn. Hoe deze dus gebouwd wordt is van groot belang. Mocht je technische nieuwsgierigheid zo ver gaan zoek dan een bedrijf die je ook dat graag wil uitleggen en kan laten zien.

dakkapellen: de valkuilen

 

Gerelateerde informatie


Offerte aanvragen

Wilt u direct een offerte aanvragen?


Offerte dakkapel aanvragen
Reactie plaatsen