Kleuren van een dakkapel

Kleuren van een dakkapel

Wat is er mogelijk met betrekking tot de kleur van een dakkapel? In dit artikel vertellen we u wat de mogelijkheden zijn en waar u op moet letten.

Kleuren algemeen

De meest verkochte dakkapel kleur is wit of crème wit. U ziet ze overal op het dak. Dit komt vooral omdat er vroeger niet zoveel kleuren beschikbaar waren. Wit is dan ook een goede kleur om hitte te weren en zorgt ervoor dat het materiaal niet onnodig extra wordt belast door de zon. Vooral een wit geverfd houten kozijn is veel minder gevoelig voor de ultraviolette straling van zonlicht. Dit geldt ook kunststoffen onderdelen.

Dakkapel bruin
Wit en crème wit kunststof delen zijn meestal ‘door en door’ gekleurd, dat betekent de kunststof zelf die kleur heeft en het onderdeel niet nadien is gekleurd met een folie.

Kleuren nieuwe materialen

Met de komst van nieuwe materialen en betere kleursystemen kunt u redelijk veilig andere kleuren kiezen. Toch zijn er tal van factoren die een belangrijke rol spelen bij het kiezen van de juiste kleur:
  • Van welk materiaal of materialen is uw dakkapel gemaakt?
  • Kleursystemen: hoe krijgt het eigenlijk kleur?
  • Welke onderdelen onderscheiden we en welke kleur wilt u per onderdeel?
  • Zijn deze kleuren wel leverbaar en is dat tegen een meerprijs of niet?
  • Wat is passend bij uw woning?
  • Optionele producten zoals rolluiken, screens, raambekleding, roosters en horren.
  • Is die kleur wel een verstandige keuze?
  • Geen garantie: RAL is niet altijd RAL!
  • In het geval dat het een vergunning betreft: mag dit van uw gemeente wel?

Grijze dakkapel

Gebruikte materialen van uw dakkapel

Een houten dakkapel kan eenvoudig in veel kleuren geschilderd worden. Als het gaat om een ‘kunststof’ dakkapel dan zijn er opeens alweer tal van keuzes te maken in materialen. De meest bekende zijn HPL en Keralit, maar er is ook Swiss, zink, Werzalit en staalplaat. Ook zijn er tal van merken en andersoortige kunststof materialen die opeens in populair zijn maar net zo plotseling weer verdwijnen.

Hollandia heeft inmiddels wel ervaren dat het beter is te blijven bij enkele betrouwbare en in de praktijk bewezen materialen. Wij gebruiken voor onze kunststof dakkapellen alleen nog Keralit, Swiss, HPL en Zink. Heel af en toe gebruiken we hout wanneer het b.v. moet van een gemeente.

Dakkapel groen

Keralit, Swiss, HPL, zink


In Keralit en Swiss (volschuim-panelen) onderscheiden we de rabatdelen van boeidelen, stroken en frontmaterialen. Kiest u voor de gekleurde wangen (zijkanten) van Keralit dan krijgt u dus rabatdelen (schroten) die erg veel op houten planken lijkt.

Deze zijn in een behoorlijk aantal kleuren leverbaar maar zeker niet in alle z.g. RAL kleuren. Keralit en Swiss kunnen beide zowel met een gladde als met een nerfstructuur geleverd worden. Ook deze zijn weer verschillende kleuren in leverbaar. In de gladde varianten is veel minder keuze in kleuren.

RAL kleur Keralit kozijnen

HPL


HPL is ook in vrijwel alle gangbare kleuren leverbaar maar wellicht toch minder dan u zou denken.

Zink


Zink heeft een natuurlijke glimmende lichtgrijze kleur die op termijn door weersinvloeden verandert naar een matte grijze kleur en kan niet worden geverfd.

kleur dakkapel grijs

Hout


Hout kan natuurlijk in grondverf worden geleverd. Het kan tegen meerprijs worden geschilderd/gespoten worden aangeleverd.

Kozijnen


Kunststof kozijnen zijn met een gladde afwerking of met een folie leverbaar. Deze folies hebben meestal een nerfstructuur op het op hout te laten lijken. De folie kan op het kozijn en het draaideel worden geplakt of op één van beide zodat allerlei kleurcombinaties mogelijk worden.

Naast kunststof kozijnen zijn er bijvoorbeeld ook aluminium en stalen kozijnen. Voor deze afwijkende kozijnsoorten gelden weer andere kleurmogelijkheden en kleursystemen die hier verder niet worden behandeld.

Dakkapel geleiders zelfde kleur front

Hoe krijgt het onderdeel eigenlijk zijn kleur?

Voor hout is dat ongetwijfeld voor iedereen glashelder maar als het om kunststof gaat ontstaat er al snel wat verwarring. Dat is logisch omdat het een vrij complex verhaal is wanneer je alles wilt bespreken. Dit komt omdat men verschillende materiaalsoorten te maken heeft die allemaal hun eigen kleursysteem hebben.

Dakkapel grijs

RAL-kleursysteem

Het RAL-kleursysteem is al lang geleden ontwikkelt en was specifiek bedoeld voor verfkleuren. Men bepaalde hoe een bepaalde kleur genoemd moest worden en uit welke kleuren deze precies bestond. Zo kon u overal ter wereld een kleur precies laten namaken en ontstond er een standaard. Denk bijvoorbeeld aan beige, maar wat is dat eigenlijk? Volgens het RAL-systeem is dat RAL 1001 en die kleur bestaat weer uit een mengsel van een x aantal andere kleuren in een bepaalde hoeveelheid.

Heel handig voor architecten, schilders en verder iedereen in de bouw. Toen later echter allerlei kunststofproducten op de markt kwamen, ontstonden er wel kleurafwijkingen. Kunststof krijgt zijn kleur niet altijd door er verfkleuren aan toe te voegen dus gaat het RAL-systeem niet meer op. Om niet al te uitgebreid hierop in te gaan bespreken we even de meest voorkomende systemen.

[caption id="attachment_12573" align="aligncenter" width="672"]RAL_syteem RAL Systeem[/caption]

Kunststof kozijnen

Kunststof kozijnen bestaan uit een kunststoffen profiel met een metalen kernprofiel aan de binnenzijde. Het kunststoffen profiel wordt gevormd door gesmolten kunststof door een matrijs te persen en daarna af te koelen. Het kernprofiel wordt er later ingebracht.

Het is dit kunststof dat een bepaalde kleur heeft, meestal dus wit. Wanneer er tijdens het smeltproces andere mengkleuren worden toegevoegd, spreek men over een kunststof wat door en door is gekleurd. Voor de meeste profielen geldt echter dat de kleur en eventuele nerfstructuur, achteraf op het profiel wordt aangebracht.

Voor Keralit en Swiss en andere kunststof rabatdelen en panelen en dakranden enz. geldt eigenlijk hetzelfde. Er zijn een paar basiskleuren zonder folie, meestal wit en crème wit. Wilt u een kleurtje, dan komt er dus weer een folie op. Er kan dan wel een klein kleurverschil optreden met verfkleuren, we bespreken dat later nog.

Welke onderdelen onderscheiden we en welke kleur wilt u per onderdeel?

Wij horen vaak: ‘ik wil graag de ramen in die en die kleur en de dakkapel in wit’ of iets in die trant. Begrijpelijk maar het is toch noodzakelijk goed te bespreken wat u nu eigenlijk precies bedoeld. We hebben de verschillende onderdelen van de dakkapel in een ander artikel al besproken. Voor de kleurstelling zijn deze het meest van belang:
  • Het boeideel, dat is de rand om het dak heen. Die kan dan van HPL of Keralit/Swiss gemaakt worden.
  • De wangen of zijkanten. Ook meestal HPL of Keralit.
  • Het kozijn: vrijwel altijd kunststof. Let wel op: het kozijn onderscheiden we weer van de draaidelen die los van het kozijn zelf gemonteerd worden. Als het om kleuren gaat spreken we dus van een kozijnkleur en een kleur van het draaideel.
  • Het front: dit onderdeel wordt vaak vergeten. Het zijn de brede stroken naast het kozijn die de dikte van de wangen bekleden. Deze zijn zo breed door de dikke isolatie van tegenwoordig. Meestal zijn deze van HPL of speciale panelen van Keralit of Swiss.
  • Het overstek (onder het boeideel), de strook boven het kozijn (althans, bij Hollandia Dakkapellen, verschilt per leverancier en ook of u wel of geen gelift dak hebt) en eventuele (blinde)panelen in het kozijn waar u een muurtje tegenaan wilt monteren.

Dakkapel blauw

Leverbare kleuren Hollandia (onder voorbehoud)

Keralit rabatdelen


  • RAL 9010 – 9001 – 1015 – 6005 – 6009
  • Monumentengroen
  • RAL 8004 – 3011 – 3005 – 5011 – 5004
  • Donkerbruin - bruingrijs
  • RAL 7001 – 7039 – 7016 – 9005
  • Eiken – Ceder - Bruin Ceder - Western Red Ceder - Golden Oak - Californian Redwood - Mahonie

Tegen een meerprijs t.o.v. deze ‘standaard’ kleuren zijn ook andere kleuren leverbaar.

Keralit of Swiss boeidelen


  • RAL 9010 – 9001 – 1015 – 6009
  • Monumentengroen
  • RAL 3005 – 5011
  • Donkerbruin
  • RAL 7001 – 7016
  • Ceder - Golden Oak - Mahonie

Tegen een meerprijs t.o.v. deze ‘standaard’ kleuren zijn ook andere kleuren leverbaar.

HPL


  • RAL 9010 – 9001 – 1096 – 3005 – 5011 – 6009
  • Monumentengroen
  • RAL 7035 – 7037 – 7039 – 7016 - 8014

Tegen een meerprijs t.o.v. deze ‘standaard’ kleuren zijn ook andere kleuren leverbaar.

Kleuren kozijnen


RAL 9016 – 9010 - 9001 zijn standaard leverbaar zonder meerprijs. Het hangt sterk af van de leverancier van de kozijnen welke kleuren daarnaast leverbaar zijn. Sommige kleuren zijn zo zeldzaam dat het niet loont voor een leverancier om folies op voorraad te hebben. De kleuren zijn dan altijd tegen een meerprijs omdat er extra werk en materiaal nodig is.
Momenteel zijn deze kleuren leverbaar voor een meerprijs:

AL 9018 – 1018 – 8022 – 3005 – 3081 – 3003 – 3054 – 6009 – 6005 – 6004 – 6001 – 5011 –5013 – 5007 – 7016 – 7155 – 7038 -7251
  • Monumentengroen
  • Verder nog andere kleuren zonder RAL-nummers, zie ‘Farbubersicht’ van ‘German Windows’.

Dakkapel gekleurd draaideel

Wat is passend bij uw huis?

Vaak is de gedachte de kleurstelling zoveel mogelijk te laten overeenkomen met kleuren het gevelaanzicht van de woning. Zeker voor kozijnkleuren is dit een goede gedachte. Maar omdat de dakkapel op een schuin, vaak donkergekleurd, dakvlak staat is het toch beter de dakkapel niet al te veel te laten opvallen. Ook zie je een dakkapel op dat schuine dakvlak vaak veel minder goed dan het gevelaanzicht.

Kleur RAL 7016

De kleur RAL 7016 antraciet wordt veel gebruikt omdat deze de dakkapel mooi laat wegvallen tegen donkere dakpannen. Al hebt u dan kleur in bijvoorbeeld gevelbekleding dan is het wellicht toch niet zo mooi wanneer u die kleur ook op dat hoge en schuine dakvlak laat terugkomen.

Het kan ook zijn dat er al veel dakkapellen van eenzelfde kleur staan en dan is het soms mooier om de kleuren zoveel mogelijk gelijk te houden met de andere. ‘Smaken verschillen’ zult u waarschijnlijk zeggen. Dat is zo maar eenheid en rust zijn ook belangrijk. Denkt u daarnaast ook aan een toekomstige verkoop: speciale kleuren zijn zelden de beste keuze.

Opties als rolluiken, screens, raambekleding e.d.

Rolluiken en screens zitten in geleiders. Die kunt u het beste in dezelfde kleur houden als het front omdat deze daarop gemonteerd zitten. Dus een antracieten dakkapel met rolluik met geleiders in antraciet.

Voor het rolluikpantser geldt weer wat anders. Niet alle kleuren zijn leverbaar, bij sommige leveranciers zelfs alleen de basiskleuren. Het pantser moet zonlicht en dus hitte weren. Lichte kleuren doen dat het beste.

Kleuren dakkapel

Screens

Voor screens geldt dat de doeken in vele kleuren en soorten leverbaar zijn. Het beste is de kleur van het doek aan te laten sluiten bij de kleur van het aangezicht van uw huis. Deze doeken moeten licht doorlaten zodat u erbinnen ook wat aan hebt. Een gekleurde doek zal een kleurzweem in de ruimte erachter geven. Lichte neutrale kleuren zijn daarom vaak de verstandige keuze.

Raambekleding

Raambekleding voor kunststof kozijnen wordt op maat gemaakt en is ook leverbaar in verschillende materialen en kleuren. Smaken verschillen maar men kiest vrijwel altijd net als bij screens voor neutrale kleuren zoals wit en beige.

Dakkapel rolluiken en screens wit

Een aluminium inzethor wordt altijd in dezelfde kleur als het draaideel geleverd omdat deze daarin gemonteerd worden.
Voor roosters geldt weer wat anders. Deze zijn standaard wit, crème wit of aluminium. De roosters zitten meestal in de ‘vaste’ ramen dus tegen een kozijnstijl aan gemonteerd. Hebt u een kozijn in een kleur dan leveren wij de roosters in een aluminium kleur. Roosters in een kleur zijn erg duur zijn (4 x zo duur als de standaard leuren).

Is die kleur wel een verstandige keuze?

De kleur rood is altijd een lastige kleur, zeker voor een dakkapel. De dakkapel kan de hele dag in de zon staan waar deze kleur snel verkleurt. Rood verkleurt van alle kleuren het snelste, ook al is deze van kunststof. Nu wordt er weliswaar een garantie op de kleur gegeven maar de leveranciers van het materiaal hebben meestal wel in de voorwaarden opgenomen dat een bepaalde verkleuring kan optreden (binnen grenzen). Deze verkleuring van rood gaat u zeker zien.

Rode kozijnen

Rode kozijnen waar een folie op zit raden wij eenvoudigweg af net als alle donkere kleuren met folies die vol in de zon staan. Donkere kleuren houden meer warmte vast. Het gaat dus verkleuren- veel is het niet en het valt niet op omdat het heel langzaam gaat maar toch, denk eraan voordat u het besteld. HPL is wat dat betreft wel een beter materiaal omdat het echt een heel harde toplaag heeft die erg goed bestand is tegen verkleuring.

Denk bij speciale en felle kleuren ook aan de toekomstige verkoop van uw huis: de meeste mensen houden er niet van. En het nadeel van kunststof is dat het (bijna) niet te schilderen is.

Geen garantie: RAL is niet altijd RAL

We hebben al verteld over het RAL-kleursysteem. Dit is ontwikkeld voor verfkleuren. Kunststof RAL 9001 is niet exact hetzelfde als verf RAL 9001. Dit komt doordat de materiaalsoorten verschillen en daarmee de terugkaatsing van het licht dat onze ogen bereikt. Er zijn nog veel mensen die houten kozijnen hebben en de kozijnen schilderen in RAL-kleur x, y of z. Houdt u er rekening mee dat dit nooit exact dezelfde kleur is als uw HPL of Keralit dakkapel. Het is vrijwel niet te zien maar we zeggen het voor de perfectionisten onder de lezers. Hetzelfde geldt voor HPL en Keralit; de RAL-kleuren zullen niet exact overeenkomen.

Vergunning en kleuren.

Als u een vergunning nodig heeft, komt het nogal eens voor dat uw gemeente eist dat u dezelfde kleuren gebruikt als de ‘trendsetter’. Het is ook van belang de juiste kleurstelling aan te geven op de vergunningsaanvraag. Als u dit niet doet en een dakkapel met een afwijkende kleurstelling laat plaatsen kunt u daar achteraf problemen mee krijgen. Dit komt vooral voor in nieuwbouwwijken waar de architect met de gemeente de kleurstelling heeft besproken. Iedereen moet zich daar dan aan houden.

Denkt u hieraan

  • Probeer verticale en horizontale lijnen in de dakkapel in eenzelfde kleur te houden. Neem bijvoorbeeld een boeideel in de kleur groen en ook de draaidelen. Dit geeft een mooi contrast omdat deze lijnen tegenover elkaar staan.
  • Heeft u een donkere dakpan, overweeg dan de kleur antraciet in HPL. Dit is voordelig en goed en geeft toch een strakke en luxere uitstraling en kost u niets extra. Bovendien past deze kleur bij vrijwel elk huis ongeacht de kleur van de gevel.
  • Alleen de wangen van een dakkapel in een kleur is zelden een mooi gezicht. Dit komt omdat het een schuine zijde heeft en aansluit op het front, het overstek en boeideel, die een andere kleur hebben.
  • Vermijd de kleur rood zoveel mogelijk. Hetzelfde geldt voor zwart Keralit. HPL is meer solide als het om verkleuring gaat van donkere kleuren.
  • Voor de smallere draaidelen zijn donkere kleuren geen probleem. Het kozijn zelf in een donkere kleur wordt al wat moeilijk als het om kleurvastheid gaat. Een vlak profiel kan nog goed, een verdiept donker kozijn zal sneller verkleuren omdat de oppervlakte een stuk groter is.
  • Een kleur betekent een nerf en dus meerprijs maar bedenkt u dit: u ziet dit van buiten niet of nauwelijks hoog op het dak. U kunt dan wellicht beter overwegen de nerf binnen te laten terugkomen.
  • Hebt u een paneel in het kozijn? Neem die dan in dezelfde kleur als het kozijn. Het paneel deelt het kozijn vaak op in ongelijke delen. Een gekleurde strook valt dan vaak negatief op.
  • Wit, RAL 9010 is wel erg wit. Doe dit alleen i.c.m. een buitenzijde in antraciet bijvoorbeeld zodat het mooi afsteekt of als uw huis al witte kozijnen heeft. Crème wit, RAL 9001 is wat vriendelijker en zachter en een stuk minder fel. Bovendien krijgt u in de kleur crème wit van Swiss, mooie gladde frontstroken die de naden van HPL goed wegwerken.
  • Wat is standaard? De standaard is eigenlijk wat het meest wordt verkocht. Dat zijn dakkapellen volledig in crème wit, dakkapellen met HPL buitenzijde in antraciet en witte kozijnen. Pas daarna komen de dakkapellen met een gekleurd boeideel en draaidelen in dezelfde kleur.
  • Wilt u toch speciale kleuren die niet standaard leverbaar zijn? Dan kan het zomaar zijn dat u daar heel veel extra voor moet betalen. Omdat ieder bedrijf zijn eigen leveranciers heeft met weer hun eigen standaarden. Vergelijk offertes dus niet 1 op 1 maar vraag na wat standaard leverbaar is.

Wilt u meer weten over kleuren of heeft u andere vragen?

Neem gerust contact op met ons en stel uw vragen. Wij zijn altijd bereid uw vragen te beantwoorden. U mag ook altijd langskomen zodat u de verschillende mogelijkheden kunt zien. U kunt natuurlijk ook direct een offerte aanvragen.

Leest u ook deze artikelen


Offerte aanvragen

Wilt u direct een offerte aanvragen?


Offerte dakkapel aanvragen


of bel direct 023 540 61 51

Paul van der zijden
Door

Paul van der zijden

op 03 Jun 2020

Mijn buren hebben een dakkapel laten plaatsen ( geheel dicht) van 12 meter lengte vergunningvrij, in de kleur 7016 (antraciet) grijze dakpannen eronder en ernaast . Wij ervaren dit als enorm dominant of wel lelijk. Wij hebben de buurman gevraagd om een andere kleur en dat wil hij e.v.t wel. Mijn vraag is welke kleur dan aan u als expert, alvast bedankt.

Reactie plaatsen