Wat is een raveling (dakkapel laten plaatsen)

Orienteert u zich op een dakkapel en vraagt u zich af wat een raveling is? Een raveling is een term die eigenlijk in heel veel omstandigheden gebruikt wordt. De definities verschillen van elkaar maar doen eigenlijk niet zo veel ter zake. De ene timmerman zal deze heel anders uitleggen dan de andere maar dat komt dan door de aard van het werk dat ze doen. Het komt hier op neer:

Daar waar u ergens een gat maakt en er bepaalde krachten opgevangen moeten worden is een nieuwe raveling nodig om deze krachten op te vangen.

Montage van een dakraam

Denk maar aan de montage van een dakraam: u zaagt een gat in het dak en het dakraam zorgt voor inwerking van krachten op het dakbeschot (zwaartekracht, winddruk, sneeuwdruk).

Het dakbeschot kan dit mogelijk niet dragen en dan moeten er balken rondom het dakraam bevestigd worden die weer doorlopen naar andere balken die de krachten of naar de muurplaten en/of naar de vloer brengen.

Ga door naar: onderdelen dakkapel

Wanneer is een raveling van belang?

Of een raveling nodig is hangt af van diverse aspecten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan manier waarop het dak gemonteerd is, de grootte van de dakkapel het type dak.

Montage van een dakkapel

Als u een dakkapel monteert wordt er ook een groot gat gezaagd in het dak. Of een raveling noodzaak is hangt sterk af van het soort dak waarop u dit doet en de manier waarop dit dak al vanuit de bouw gemaakt is (vanuit constructief oogpunt bekeken)

Ook is het formaat van de dakkapel en de hellingshoek van het dak van belang (een flauw dak draagt een veel grotere dakkapel).

Raveling en gordingkap

Groot gat in dak, zware kapel erop: wel goed opvangen!

Kleine of grote dakkapel

Een kleine dakkapel op een gordingenkap kan vaak gemonteerd worden op bestaande gordingen (of deze worden in hoogte wat verplaatst). Er zijn dan alleen nog slapers nodig (balken van boven naar beneden die onder de wangen komen en gemonteerd worden tussen de bestaande gordingen).

Is de dakkapel wat groter (meer dan 2,5-3.0m) dan moet er soms een knieschot gebouwd worden (paaltjes onder een gording, eventueel afgewerkt met plaatmateriaal voor extra sterkte). Als de gordingen ‘onder gedimensioneerd’ zijn moeten deze verzwaard worden.

Wat is een raveling: definitie en begrip

Raveling op spant: onderste gording, bovenste gording en slapers

Sporenkappen of klapdaken

Bij sporenkappen of klapdaken is bij de wat grotere dakkappellen altijd een zogenaamde ‘onderslagbalk’ nodig. Dat is een combinatie van 2 balken die van muur tot muur gemonteerd worden, een haaks en een plat tegen het dakbeschot aan. Dit voorkomt het schuiven en het doorzakken van de ‘sporen’ en draagt veel van de krachten die de dakkapel bovenin uitoefent op de sporen.

De dakkapel moet ook altijd op een bestaand of nieuw te bouwen knieschot staan om de rest van de krachten naar de vloer te brengen en slapers zijn ook hier noodzakelijk.

Dakkapel en raveling?

Slapers onder de wangen en de gordingen op de juiste plek gemonteerd.

Combinatie van maatregelen

De raveling is dus altijd de combinatie van extra maatregelen die getroffen moeten worden om ervoor te zorgen dan na montage alles minimaal even sterk is als daarvoor, het liefst zelfs sterker. Het komt nog steeds veel voor dat dakkapellen op een ondermaatse of verkeerde raveling gemonteerd worden.

Dit gaat goed totdat het fout gaat, bijvoorbeeld als het weer eens flink gaat sneeuwen in Nederland en de daken flink extra belast worden. Sneeuw kan namelijk vele honderden kilo’s wegen. Ook bij enorme winddruk die net even uit de verkeerde hoek komt kan het fout gaan. Wie goed oplet ziet ook her en der wel daken die wat doorgezakt lijken te zijn na montage van een dakkapel, dit komt dan door een ondeugdelijke raveling.

Gerelateerde informatie

Offerte aanvragen

Wilt u direct een offerte aanvragen?

Offerte dakkapel aanvragen

of bel direct 023 540 61 51

Marie de Jonge
Door

Marie de Jonge

op 08 Aug 2019

Bedankt voor het delen van de extra uitleg over dakramen. Er worden inderdaad veel verschillende definities gebruikt voor een dakkapel en ik raak af en toe het overzicht kwijt. Volgende week wordt ook eindelijk mijn dakraam geplaatst!

Reactie plaatsen