Dakkapel kozijn
Het kozijn van je dakkapel beïnvloedt je uitzicht en de doorlating van licht in een ruimte. Daarom is het belangrijk om goed over de indeling van je dakkapel kozijn na te denken, zoals de materiaalkeuze, hoeveel en wat voor ramen erin moeten komen en of het een verdiept of vlak kozijn moet zijn. In dit artikel bespreken we de verschillende mogelijkheden rondom het dakkapel kozijn.
Verschillende opbouwen dakkapel kozijn
Wat betreft het kozijn van je dakkapel kun je verschillende keuzes maken. Zo kun je zelf kiezen hoeveel en wat voor ramen erin moeten komen. Daarnaast zijn er mogelijkheden op het gebied van de stijl van het kozijn.
Type en aantal ramen
Bij een nieuwe dakkapel kun je voor allerlei raamindelingen gaan. Veel mensen kiezen voor een combinatie van draaikiepramen en vaste ramen. Een draaikiepraam gaat naar binnen open, waardoor je beide kanten gemakkelijk schoon kunt maken. Ook kun je zo de ruimte waar de dakkapel in zit makkelijk laten luchten. De maximale breedte van een draaikiepraam is 100 centimeter en voor een vast raam is dit 145 centimeter. Je kunt hierbij ook voor een bepaalde dikte kiezen, zoals HR++-glas, ter isolatie van de ruimte.
Hoe groter je dakkapel moet worden, hoe meer ramen erin zullen komen. Bij een dakkapel van vijf meter zit je bijvoorbeeld al snel aan drie draaikiepramen en twee normale ramen. In het geval van een grote dakkapel, die bijvoorbeeld twee ruimtes betrekt, kun je ook kiezen voor panelen in je dakkapel kozijn om eventuele bestaande tussenwanden te onderscheiden.
Binnendraaiende of buitendraaiende ramen
Draaikiepramen zijn ramen die naar binnen draaien en deze worden op een andere manier in het kozijn gemonteerd dan naar buiten draaiende ramen. Deze laatste liggen namelijk meer op het kozijn. Naast de keuze voor binnendraaiende of buitendraaiende ramen is het ook mogelijk om een deur in je dakkapel te laten maken om bijvoorbeeld een opening naar een balkon te creëren.
Vlak of verdiept kozijn
Je kunt de stijl van je dakkapel helemaal op je huis afstemmen door voor een vlak of juist verdiept kozijn te kiezen. Bij een vlak profiel ligt het kozijn vlak tegen het draaideel aan, waardoor een ranke uitstraling aan je huis wordt gegeven en de bouwdiepte wordt beperkt. Een verdiept profiel ligt verder van het draaideel af en zorgt op deze manier voor een optisch diepte-effect.
De keuzes die je maakt voor de opbouw van een dakkapel kozijn hangen wel af van het type dakkapel dat je op je dak wilt laten zetten. De keuzes voor een dakkapel met een schuin dak zijn bijvoorbeeld wel beperkter dan voor een plat dak.
Verschillende materialen dakkapel kozijn
Voor het kozijn van je dakkapel kun je verschillende materialen gebruiken. De volgende drie zijn het meest voorkomend:
- Hout: Dit materiaal geeft een authentiek karakter aan je huis en heeft goede isolerende eigenschappen. Hardhout is hierbij de beste keuze door de lange levensduur en je kunt een houten kozijn ook laten schilderen, waardoor je het helemaal op je eigen stijl kunt afstemmen.
- Kunststof: Een goed alternatief van hout is kunststof door de aantrekkelijke prijs en het onderhoudsvriendelijke karakter. Het is tevens populair omdat het een goede isolatiewaarde heeft, waardoor je je energieverbruik kunt verminderen. Overigens zijn er ook veel mogelijke kleuren bij dit materiaal.
- Aluminium: Aluminium wordt minder toegepast, maar zorgt wel voor een hele elegante uitstraling en het is een sterk materiaal met een lange levensduur. Bovendien vereist aluminium heel weinig onderhoud en je hoeft het ook niet te schilderen.
Extra opties
Je kunt voor je kozijn ook nog extra opties toevoegen, zoals ventilatieroosters, rolluiken en screens. Hierdoor kun je de warmte makkelijker buiten houden en verzorg je een goede luchtcirculatie in je woning. Daarnaast kun je bij Hollandia Dakkapellen kiezen voor zinken zijwangen, wat een onderhoudsvrij materiaal is en heel lang meegaat. Ook zorgt het zink voor een hogere isolatiewaarde.