Dakkapel plaatsen

Een dakkapel kan in je huis voor veel licht en extra ruimte zorgen, waarnaast je ruimtes beter kunt ventileren en de waarde van je woning stijgt. Hierdoor is het een slimme en goede investering. Echter, wat voor keuzes kun je op dit gebied maken, hoe gaat een dakkapel laten plaatsen in zijn werk en wat zijn de kosten?

We nemen het stap voor stap met u door. Vergeet niet de video’s te bekijken, onderaan het artikel.

Waarom een dakkapel laten plaatsen?

Een dakkapel kun je op verschillende plekken in je huis laten plaatsen, zowel aan de voorkant als de achterkant. Je kunt bijvoorbeeld voor een dakkapel op zolder kiezen, waar het dak van een huis vaak schuin afloopt. Zo wordt de beloopbare ruimte namelijk veel groter en kun je je zolder voor meer dan alleen een opslagruimte gebruiken. Daarnaast biedt een dakkapel, doordat er ramen in zitten, veel meer licht aan een donkere ruimte. Je creëert tevens veel frisse lucht door het draaikiepraam open te zetten en zorgt zo voor een gezonde luchtcirculatie in huis.

Een ander voordeel van een dakkapel in je woning laten plaatsen, is de waardestijging van je huis als gevolg. Dit geldt zeker bij de keuze voor duurzame materialen in je dakkapel, waardoor het lang meegaat en isolerend is.

Waar moet je rekening mee houden?

Wanneer je besluit een dakkapel te laten plaatsen in je huis, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden.

1. Plek in huis

Ten eerste is de plek van deze constructie van belang, wat van invloed is op de vorm en grootte van de dakkapel. Ga na waar het beste uitzicht is, welke hoek een goede lichtinval heeft en wat een praktische bestemming is.

2. Grootte

De meest gebruikelijke grootte voor een dakkapel is 3 of 4 meter en 1,5 meter hoog, maar 1,75 meter hoog komt ook voor en er zijn ook dakkapellen van vier meter of langer. De grootte is gebaseerd op wat je wilt doen met de ruimte die je creëert. Zo heeft een slaapkamer vaak meer ruimte nodig dan een kantoor.

3. Aantal en type ramen

Meestal worden over de hele breedte van een dakkapel ramen geplaatst. Hierbij kun je onder andere kiezen voor klap-, kiep-, schuif- en valramen.

4. Materiaal

Er zijn tegenwoordig allerlei materialen voor de bouw van dakkapellen, waarbij de meest voorkomende hout, kunststof en polyester zijn. Echter, er zijn ook zinken dakkapellen, die onderhoudsarm, maar wel duurder zijn. Of kies voor keralit of High Pressure Laminate (HPL), wat zeer weerbestendige en duurzame materialen zijn.

5. Constructie

Bij de bouw van een dakkapel kun je kiezen voor een prefab model en voor maatwerk. Prefab betekent dat de dakkapel van tevoren in een fabriek is gebouwd, wat zowel bij kunststof als bij hout kan. Bij maatwerk wordt de dakkapel ter plekke op het dak gebouwd, waardoor het naadloos aansluit op je woning.

6. Isolatie en ventilatie

Tot slot is het handig om je dakkapel goed te laten isoleren, bijvoorbeeld door voor HR++-glas te kiezen. Tevens is een goede ventilatie belangrijk, wat je kan faciliteren via het plaatsen van ventilatieroosters.

Hollandia dakkapellen plaats al vele jaren elke dag kunststof prefab dakkapellen in een dag. Er zitten belangrijke verschillen in de aangeboden dakkapellen en het is goed u daar in te verdiepen zodat u de juiste keuze maakt en niet achteraf spijt krijgt.

dakkapel-plaatsen-ruimte

Inmeting

De inmeting is het belangrijkste voorwerk, om te zorgen dat de te plaatsen dakkapel ook daadwerkelijk past. We meten altijd ter plekke de beschikbare ruimte voor de gewenste breedte van de dakkapel. Dat doen we van binnenuit, en proberen ‘tussen de pannen’ te meten, zo dat zo min mogelijk pannen hoeven te worden geslepen.

We bekijken de constructie van het dak, zodat we weten welke maatregelen moeten worden genomen, om de sterkte van het dak te garanderen. Men kan niet zomaar een gat in een dak zagen, zonder rekening te houden met de dakconstructie.

Lees alles over de Inmeting.

Mogelijke problemen na plaatsing

Wanneer het voorwerk niet goed gebeurt, kan dat een probleem zijn bij de plaatsing. Maar vaak komen de problemen, door onjuiste plaatsing, pas als de dakkapel al enige tijd op het dak staat. De belangrijkste problemen die zich voor kunnen doen:

  • Verzakking van uw dak of van de dakkapel zelf door gebrekkige constructieve aanpassingen.
  • Lekkages rondom uw dakkapel - vooral bovenin met de aansluiting op uw dakvlak.
  • Klemmende ramen door onvoldoende stijfheid van de dakkapel zelf.


dakkapel plaatsen

Hoe gaat een dakkapel laten bouwen in zijn werk?

Als je helemaal hebt uitgezocht welke soort dakkapel er bij jou moet komen, kun je een dakkapellen offerte aanvragen. Bij Hollandia Dakkapellen zetten we zo de dakkapel kosten overzichtelijk voor jou op een rijtje, zodat je weet waar je aan toe bent. Vervolgens wordt er allerlei voorbereidend werk verricht, zoals het opmeten van de plaats waar het moet komen en de bouw van de dakkapel in een fabriek, in het geval van een prefab constructie. Ook moet je van tevoren kijken of er een vergunning nodig is voor het laten zetten van de dakkapel.

 Op de dag van de dakkapel montage wordt eerst een sparing in het dak gezet. Van binnenuit wordt er aan de dakpannen gewerkt, waarna het dakvlak gedemonteerd wordt. Vervolgens komt de kraan waarmee de dakkapel geplaatst wordt. De rest van de dag wordt gebruikt voor de afwerking, zoals alles water- en winddicht maken. Tevens wordt er nog isolatie aangebracht en er komt een afwerkplaat op.

Dag van plaatsing

Als de inmeting gedaan is en de definitieve order bekend is wordt er een dag van plaatsing afgesproken.

  • 07:00 - 08:00 uur: aankomst en begin monteurs.
  • 09:30 - 10:30 uur: kraan aanwezig (meestal).
  • 14:00 - 16:00 uur: afronding werkzaamheden.


U bent dus in een dag klaar, en dan rest alleen nog het aftimmerwerk dat u zelf kunt doen met ons aftimmerpakket, of u laat ons het doen.

dakkapel plaatsen daksparing

Plaatsing van de dakkapel

De plaatsing van de dakkapel zelf doorloopt de volgende stappen:

  • We zorgen ervoor dat u zo min mogelijk in de rommel komt en blijft zitten. Daarvoor dekken we zoveel mogelijk de vloer en nog aanwezige meubels af. Al vragen we u wel, vooraf zoveel mogelijk ruimte te maken.
  • Als u zelf het nodige sloopwerk van aftimmering e.d., nog niet hebt gedaan, dan doen wij dat, voordat we in het dak kunnen zagen. Al het sloopafval verzamelen we in grote afvalzakken (big bags).
  • We zagen daarna het gat in het dak, waarbij we de dakpannen verzamelen in bigbags, net als het sloophout.
  • Zodra de kraan aanwezig is, halen we het sloopafval en de pannen, door het dak naar buiten, om te worden afgevoerd.
  • We voeren de noodzakelijke constructieve werkzaamheden uit, om te voorkomen dat het dak verzakt. Dit is een belangrijk onderdeel van de werkzaamheden, die anderen nogal eens ‘vergeten’.
  • Daarna plaatsen we met behulp van de kraan, de dakkapel in de gezaagde daksparing.
  • Aanvullende constructieve werkzaamheden uitvoeren die daarvoor niet gedaan konden worden, onder andere het verankeren van de dakkapel aan het dak.
  • De EPDM dakbedekking van de dakkapel moet daarna op de juiste wijze worden weggewerkt onder de pannen aan de achterzijde van de dakkapel.
  • Zodra het kan, leggen we de dakpannen terug en werken we deze tegen de wangen aan. Zo nodig worden de pannen op maat geslepen.
  • Rondom de dakkapel kloppen we daarna het lood aan (of ander materiaal), zodat alles goed aansluit.
  • Uiteindelijk voeren we de finale check uit van de constructie, soepele werking ramen, eventuele zonwering en andere details.

  • dakkapel-plaatsen-aansluitingdakkapel-plaatsen-aansluiting-klaar

















    Wat zijn de kosten van een dakkapel laten plaatsen?

    De prijzen van het laten plaatsen van een dakkapel kunnen uiteenlopen, maar variëren van €6.000 tot €10.000, afhankelijk van de keuzes die jij maakt. De kosten voor het vervangen van een dakkapel komen op hetzelfde uit, aangezien er dan ook een nieuwe dakkapel in moet komen.


    10 jaar garantie

    Hollandia dakkapellen geeft een uitgebreide garantie van 10 jaar, en mocht u service nodig hebben dan staan wij uiteraard klaar voor u. Overigens houdt onze garantie veel meer in dan alleen een jaartal, verdiep u daarom altijd even goed in de belangrijkste aspecten van de garantie van een bedrijf.

    Voor video's van dakkapel plaatsingen kunt u op onderstaand plaatje klikken.
    dakkapel-plaatsen-video's

    Offerte aanvragen

    Wilt u direct een offerte aanvragen?


    Offerte dakkapel aanvragen
Reactie plaatsen