Warmtelekken bij daken

Warmtelekken zijn een veelvoorkomend probleem bij daken. In dit artikel leggen wij u uit hoe warmtelekken ontstaan, waarom dit belangrijk, wat het verschil is tussen goede en slechte dakkapellen en wat het verschil is daar waar het gaat om uw energierekening.

Wat is een warmtelek?

De term warmtelekken is op meerdere manier uit te leggen. In dit artikel leggen wij dit zo uit: bij de montage van een nieuwe bouwwerk (zoals een dakkapel) ontsnapt er warmte van binnen naar buiten. Bedenk daarbij dat het andersom ook een probleem is: warmte van buiten die naar binnen doordringt, denk maar aan snikhete zolders in de zomer.

Hoe ontstaan warmtelekken?

Warmtelekken bij dakkapellen kunnen grofweg ontstaan door 3 oorzaken:
  • Lage isolatiewaarden van de gebruikte materialen.
  • Slechte aansluitingen op het dakvlak bij de montage.
  • Koudebruggen in de constructie van de dakkapel.

  • Lage isolatiewaarden

    Een ‘lek’ ontstaat in dit geval als het huidige dakbeschot beter isoleert dan de dakkapel die erop gezet wordt. Nu is het zo dat veel huizen in Nederland een ‘gordingenkap’ hebben, dat is een wat oudere constructie waarbij er balken van links naar rechts lopen en op die manier een houten dakbeschot ondersteunen waarop de dakpannen liggen. Dit dak kan dan nog van binnen (en heel soms) van buitenaf geïsoleerd zijn met bv. minerale wol.

    De Rc waarde van dit soort daken is meestal niet veel hoger dan 2-2.5 en vaak zelfs minder! De kans op een warmtelek door montage van een dakkapel op dit soort daken is dan ook erg klein.

    Klapdak of sporendak


    Anders is het bij nieuwbouwhuizen of huizen met een ‘sporenkap’ of ‘klapdak’. Dit zijn vaak beter isolerende kapellen (behalve de wat oudere versies hiervan) en hebben een Rc waarde van minimaal 2.5 oplopend tot 6.0 of nog hoger. Een klapdak is een dak dat in zijn geheel geplaatst wordt. Dit dak heeft geen zichtbare balken op zolder en bestaat uit kant en klare platen die (vaak) geïsoleerd zijn met hardschuim.

    De oudere versies hebben vaak nog minerale wol in de constructie. Stel dat een dakkapel met een Rc waarde van 2.5 gemonteerd wordt op een sporenkapel met een Rc waarde van 4.5/6.0 dan is het duidelijk dat de dakkapel de ‘zwakke’ plek is en er dus via die dakkapel warmte kan ontsnappen. Warmte is namelijk druk die wil ontsnappen en zal altijd de zwakste plek in een constructie zoeken.

    [caption id="attachment_11819" align="aligncenter" width="469"]Warmtelek klapdaken Een klapdak is een dak dat in zijn geheel geplaatst wordt en heeft geen zichtbare balken op zolder en bestaat uit kant en klare platen die vaak geïsoleerd zijn met hardschuim.[/caption]

    Slechte aansluitingen

    De wangen (zijkanten) van een dakkapel, de onderzijde van het kozijn (of paneel onder het kozijn) en de ‘achterbak’ (achterzijde van het dak dat tegen het dakbeschot aanleunt) vormen samen de aansluiting op het dak beschot. Deze aansluitingen moeten zo goed mogelijk zijn en strak tegen het dakbeschot aan gemonteerd worden.

    Anders kan er lucht doorheen ontsnappen wat uiteraard een warmtelek oplevert. De loodslabben (of ander materiaal zoals bijvoorbeeld ubiflex, verholen goten, EPDM) aan de wangzijden en de voorzijde moeten ook goed aangebracht zijn.

    Achterbak

    Maar het grootste probleem vormt toch de achterbak. Dit is een schuine plaat die gemaakt is met dezelfde hellingshoek als het bestaande dak en die ook goed geïsoleerd moet zijn. Klopt de hellingshoek niet helemaal (en dit moet op de graad goed zijn!) dan ontsnapt er veel warmte door omdat het een relatief groot contactoppervlak is.

    Is de achterbak niet goed geïsoleerd dan ontstaat er weer condensvochtdoorslag- een geheel ander en veel ernstiger probleem. Bovendien vormen de hoekpunten en de aansluitingen op het dak weer een extra mogelijk probleem omdat dit een lastig punt is. Loodslabben en EPDM dakbedekking moeten lang genoeg zijn en voldoende overlap hebben om warmtelekken en lekkages te voorkomen.

    Koudebruggen en warmtelekken dakkapel

    Koudebruggen

    Het is mooi als een dakkapel gemaakt wordt van hoog isolerend materiaal, bijvoorbeeld unilin dakplaten met een Rc waarde van 6.0. Maar als deze platen niet op de juiste wijze verwerkt worden in de constructie als geheel dan kunnen er veel ‘koudebruggen’ ontstaan (of thermische bruggen). Uiteindelijk is een dakkapel altijd gemaakt met een houten constructie waarop de wangen en het dak en het kozijn rusten.

    Alle aansluitingen moeten dus strak zijn en zoveel mogelijk verzonken gemonteerd worden en eventueel overlap hebben. Het voert te ver om dit technisch goed toe te lichten maar er komt veel bij kijken om een dakkapel echt goed te bouwen. Het lijkt wellicht eenvoudig maar er kan ook heel veel fout gaan omdat het helaas niet zo simpel is allemaal. Zoek daarom een bedrijf met veel ervaring en goede referenties om ellende achteraf te voorkomen.

    [caption id="attachment_11823" align="aligncenter" width="579"]Warmtelekken dakkapel voorkomen De meeste warmte in een woning gaat verloren via het dak. Is een dakkapel niet goed geplaatst of opgebouwd dan verliest u veel onnodige warmte.[/caption]

    Thermische brug

    Tot slot de energierekening: wat is nu het verschil? Dat is lastig te zeggen en in elke situatie weer anders. Wel is bekend dat de meeste warmte door het dak ontsnapt. Hoeveel meer dit aan kosten met zich meebrengt is overal anders maar gunstig is het nooit. Isolatie wordt niet voor niets gepromoot en zal altijd honderden euro’s per jaar besparen.

    Onderaan de streep geldt echter wel dat een dakkapel met warmtelekken eerst opgelost moet worden. Simpelweg omdat is maar eigenlijk is het zo een dakkapel met (teveel) warmtelekken niet deugdelijk is en dat is op zich een veel groter probleem.

    Verschillen tussen een goede en een slechte dakkapel als het gaat om warmtelekken zijn indicatief voor veel meer problemen en ondeskundigheid bij de bouwer. Verdiep u er daarom in en weet wat u koopt!

    [caption id="attachment_11824" align="aligncenter" width="572"]Geld besparen door dak te isoleren Bespaar op uw energierekening door warmtelekken te voorkomen bij het plaatsen van een dakkapel[/caption]

    Gerelateerde informatie


    Offerte aanvragen

    Wilt u direct een offerte aanvragen?


    Offerte dakkapel aanvragen


    of bel direct 023 540 61 51

Reactie plaatsen