Wat is nokhoogte, dakhoogte en daklengte?

Wat is nokhoogte, dakhoogte en daklengte?

Wat zijn de nokhoogte, dakhoogte en daklengte en welke rol spelen ze bij het plaatsen van een dakkapel. Wij hebben het voor u op een rij gezet.

Wat is nokhoogte?

De nok of noklijn is de bovenste scherpe, meestal horizontale snijlijn van twee dakvlakken; de bovenste rand van een dak. Met andere woorden het hoogste punt van een schuin dak is dan ook de nokhoogte. Er zijn veel verschillende soorten daken (dakvormen), platte daken niet meegerekend.

Nokhoogte bij daken

Al deze dakvormen hebben een hoogste punt in de nok; de nokhoogte vanaf de grond (‘maaiveld’). Op tekeningen wordt altijd gemeten vanaf ‘het peil’. Dit is de bovenkant van de afgewerkte begane grondvloer.

wat-is-nokhoogte-dakhoogte-daklengte

Wat is dakhoogte?

Zoals in de tekening te zien is de dakhoogte iets anders dan de nokhoogte, namelijk de hoogte vanaf de onderkant van het dak (dakvoet) tot de bovenkant van de nokgording. Deze is belangrijker dan de nokhoogte.

Is de nokhoogte belangrijk?

De totale hoogte van het huis tot aan de nok is niet zo belangrijk m.b.t. tot het plaatsen van een dakkapel. Wel moet het misschien uit esthetisch oogpunt worden meegenomen; past de dakkapel b.v. wel bij de vorm van de woning?

Waarom zijn dakhoogte en daklengte belangrijk?

De dakhoogte is juist wel belangrijk. De dakhoogte bepaalt niet alleen de ruimte onder de nok, de zolder en/of verdieping, maar ook de daklengte. De daklengte is bepalend voor de plaats van de dakkapel. Deze is namelijk aan regels gebonden.

Zo moet bijvoorbeeld de onderkant van de dakkapel minimaal 0,5 meter en maximaal 1 meter boven de dakvoet worden geplaatst, verticaal gemeten. Loopt het dak door en vormt het een overstek, dan kan de onderkant al snel te laag komen te zitten t.o.v. de verdiepingsvloer waar de dakkapel moet komen. Dit geldt ook wanneer u ‘vergunningsvrij’ kunt plaatsen. De bovenkant van de dakkapel moet minimaal 0,5m onder de nokgording komen. Dit komt meestal neer op 2 dakpannen onder de nok.
Zie hiervoor ook dit artikel over vergunningen.

Dakhoogte, nokhoogte, daklengte

Nokhoogte, dakhoogte of daklengte (zelf) meten?

Wanneer er een bouwtekening aanwezig is van de woning, kunt u de maten waarschijnlijk vanaf de tekening nemen. Is er geen tekening is het de vraag of de nokhoogte belangrijk is om te weten. Wilt u die toch weten dan kunt u dit natuurlijk doen vanaf een ladder o.i.d. maar dat wordt afgeraden. Laat dit voor u doen of probeer het uit te rekenen door andere maten op te nemen die u wel kunt meten.

De breedte van het dak, de dakhelling (beide dakvlakken) en hoogte van het maaiveld naar de dakvoet. Daarna is het goniometrie toepassen; driehoekmeetkunde en rekening houden met het midden van het dak. Voor de dakhoogte en de daklengte, die we wel willen weten, heeft u deze maten ook nodig behalve de hoogte tot de dakvoet. Daarnaast moet u weten op welke hoogte de bovenkant van de verdiepingsvloer en/of zoldervloer ligt. Al met al gaat het gaat te ver om te dit hier te behandelen.

Hollandia dakkapellen meet het voor u.

Om veiligheidsredenen kunt u het meten beter overlaten aan anderen die dit dagelijks doen. Zij hebben vaak meetapparatuur waarmee ze deze maten kunnen bepalen. Hollandia Dakkapellen heeft vakkundig personeel in dienst die de benodigde maten kunnen bepalen. Neem contact op met ons voor advies.

Offerte aanvragen

Wilt u direct een offerte aanvragen?


Offerte dakkapel aanvragen


of bel direct 023 540 61 51



Gerelateerde informatie

Reactie plaatsen