nok verhogen

Nok verhogen: zo werkt het

Let op s.v.p.: door de enorme drukte kan Hollandia dakkapellen momenteel geen dakopbouwen plaatsen. Informeer bij ons wanneer dit eventueel weer mogelijk wordt.

Nok verhogen, wat is dat eigenlijk en hoe gaat het in zijn werk? We leggen het u uit in dit artikel, waarin we allerlei zaken aan de orde laten komen.

Waarom nok verhogen?

Er is eigenlijk maar een reden waarom u een nok zou verhogen en dat is om meer ruimte te creëren op de zolder of bovenverdieping en een gewone dakkapel geen optie is. Normaal gesproken zou u een dakkapel laten plaatsen, maar de ruimte - of liever gezegd de hoogte van de ruimte - is daartoe niet voldoende. Voor een dakkapel heeft u namelijk in het midden minimaal een normale stahoogte nodig. Daar komt bij dat een dakkapel minimaal 50 cm onder de nok moet zitten. Dat is een van de voorwaarden wanneer u vergunningsvrij een dakkapel wilt plaatsen.

Ga naar vergunning dakkapel voor meer informatie hierover.

Hoe ziet een nokverhoging eruit?

Stelt u zich voor dat u een kleine vliering hebt waar u in het middel niet kunt staan, maar wel wanneer u de nok omhoog zou brengen. Als u dan over een bepaalde lengte de een deel van het dak in zijn geheel omhoog brengt, dan heeft u een goede voorstelling.

Nok verhogen doe je niet zomaar

De nok van een dak is het hoogste punt van een schuin dak en dan maakt het niet uit welke dakbedekking het dak heeft. Het is de punt waar de twee schuine helften van het dak bij elkaar komen. Het vormt een belangrijk onderdeel van de constructie van het dak en bestaat meestal uit een nokbalk met daarop de zogenoemde ruiter. De ruiter is een brede plank waarop de nokvorsten zijn vastgezet wanneer het om een pannendak gaat. Om een nokverhoging uit te kunnen voeren zal een deel van het dak worden verwijderd, echter niet zonder de rest van het dak eerst goed te ondersteunen.

Dat geldt ook bij het plaatsen van een normale dakkapel, waarbij u niet zomaar een gat in het dak kunt zagen. Voordat de zaag in het dak wordt gezet bekijken wij eerst wat de constructie van het dak is en nemen de noodzakelijke maatregelen. Ter plaatse van de nokverhoging moet het hele dak vooraf worden opgevangen door een aparte constructie, zodat alles op dezelfde plaats blijft zitten. Voor een nokverhoging is dus meer voorwerk en materiaal nodig dan voor een dakkapel.

Plaatsen nokverhoging

Wanneer alles is voorbereid verwijderen wij het deel uit het dak waar de nokverhoging moet komen en maken dan alles zover klaar dat de verhoging in een keer op het dak kan worden gezet. De nokverhoging bouwen we niet ter plaatse, maar vooraf in de werkplaats waardoor het dak zo kort mogelijk ‘open’ ligt. Een en ander geeft natuurlijk heel wat rommel en afval, maar daar hoeft u zich geen zorgen over te maken aangezien wij alles direct opruimen en afvoeren.

In principe kan het plaatsen van de nokverhoging in een dag worden uitgevoerd, mits er geen onverwachte zaken optreden. Na het plaatsen is het met betrekking tot de aansluiting op het dak en de dakbedekking belangrijk zo snel mogelijk alles aan de buitenkant netjes af te werken. De afwerking aan de binnenkant kunt u ook door ons laten doen.

Ga naar dakopbouw verhoogde nok voor meer informatie.

Meer weten over nokverhoging?

Heeft u nog vragen over de mogelijke verhoging van het dak van uw woning voor meer ruimte? Neem dan even contact op met ons of kom eens langs in een van onze showrooms. We kunnen u dan uitgebreid informeren.

Gerelateerde artikelen

Offerte aanvragen

Wilt u direct een offerte aanvragen voor een nokverhoging?

Offerte dakkapel aanvragen


of bel direct 023 540 61 51

Ga naar:

Reactie plaatsen