dampopen folie dakkapel

Dampopen folie en dakkapellen: waarom belangrijk?

Dampopen, dampremmende, dampdichte of dampdoorlatende folie, benamingen die u regelmatig tegenkomt wanneer u zich verdiept in het isoleren van een woning, maar ook bij het plaatsen van een dakkapel. Dat kan soms voor verwarring zorgen en vandaar dat we hier een en ander uitleggen over de verschillende folies in relatie tot dakkapellen.

Vocht: grootste vijand van bouwconstructies

Dat vocht problemen kan veroorzaken in een woning weet u waarschijnlijk wel en de schimmelplekken als bewijs daarvan heeft u vast weleens gezien. Deze schimmelplekken ontstaan op die plekken waar veel vocht in de constructie zit wat er niet uit kan. Meestal ziet u deze plekken in een badkamer of in de hoek van een kamer. Deze vochtplekken vormen een ideale voedingsbodem voor schimmels en bacteriën. Het zijn vooral de schimmels die voor gezondheidsproblemen kunnen zorgen, bijvoorbeeld infecties aan de luchtwegen.

Uw gezondheid komt op de eerste plaats, maar de constructie van de woning komt daarna en vocht wat niet uit een constructie verdampt, kan rotting in de houten constructies veroorzaken.

dampopen folie vochtplekken

Waar komt dat vocht vandaan?

Al het vocht in de lucht binnen in een woning komt van het koken, wassen, douchen en door de aanwezigheid van personen in die woning. Het is heel normaal dat de lucht dit vocht opneemt, dit is op zich geen probleem. Het wordt een probleem wanneer er te veel vocht in de lucht zit en het condenseert op koudere oppervlakken zoals ramen en koude muren. Vooral poreuze koude materialen nemen veel vocht op, wat het probleem steeds groter maakt.

Het eerste wat u moet doen om dit te voorkomen, is zorgen voor regelmatige en voldoende ventilatie van de woning, zodat het vocht naar buiten wordt afgevoerd. Toch zal er altijd vocht in de wanden, plafonds en afwerking van dak terechtkomen. U moet voorkomen dat dit vocht verder de (houten) constructie binnendringt en het vocht wat toch verder doordringt moet u afvoeren. Vandaar dat u vooral op het dak, dampremmende en dampopen folie nodig hebt. Hoe zit dat?

Wat is dampremmende en dampdichte folie

Dampremmende folie remt het doordringen van vocht af en dampdichte folie houdt het vocht geheel tegen. Deze foliën zitten altijd aan de ‘warme kant’ van een constructie, dus aan de binnenkant van een gebouw. Dit in tegenstelling van de dampopen folie. Een dampdichte folie vormt een zogenoemd dampscherm en plaatst men vooral onder een dak met een bitumen of andere waterdichte bedekking en wanneer er geen andere ventilatie is voor het afvoeren van vocht uit deze constructie.

nieten

Wat is dampopen en dampdoorlatende folie

Dampdoorlatende folie laat minder vocht door dan dampopen folie, maar beiden hebben de functie om vocht wat zich in de constructie of isolatiemateriaal bevindt door te laten en af te voeren naar de buitenlucht. Deze dampopen folie zit dan ook altijd aan de ‘koude kant’ van een constructie, aan de buitenkant. Deze folie is cruciaal voor het behoud van constructies en gaat rotting tegen. Vocht kan wel uit de constructie verdampen, maar ander vocht zoals regen of lekwater kan niet door de folie naar binnendringen.

Dampopen folie en dakkapellen

Nu u dit weet, weet u dat dit bij dakkapellen ook opgaat, want deze bestaat voor een groot deel uit een houten draagconstructie met isolatiemateriaal in de wanden en het dak. Dat isolatiemateriaal mag niet nat worden door vocht uit de woning, waardoor het vocht het hout kan aantasten. Vocht wat wel doordringt in de constructie moet kunnen verdampen door de dampopen folie aan de andere kant van het isolatiemateriaal c.q. constructie.

Gerelateerde artikelen

Offerte aanvragen

Wilt u direct een offerte aanvragen voor een nokverhoging?

Offerte dakkapel aanvragen

of bel direct 023 540 61 51

Ga naar:

Reactie plaatsen