epdm dakbedekking dakkapel

EPDM dakbedekking dakkapel

Wat is EPDM dakbedekking en waarom is dit uitermate geschikt voor een dakkapel en krijgt het dak van een dakkapel extra aandacht? Vragen waar we in dit artikel een antwoord opgeven.

Wat is EPDM dakbedekking?

Welk dak u ook bekijkt, het is afgewerkt met een bepaalde dakbedekking die de constructie moet beschermen tegen de elementen. Op een schuin dak liggen meestal dakpannen, shingles, golfplaten of dakleien. Een andere dakbedekking zijn kant en klare dakplaten met isolatiemateriaal en een metalen buitenlaag in de vorm van dakpannen.

Platte daken hebben van oudsher vaak een bedekking van dakleer of zelfs gegoten teer. Deze dakbedekking is goed voor jaren bescherming mits het niet beschadigd raakt, maar na verloop van tijd ontstaan er vaak problemen. Om beschadiging te voorkomen werd er vaak een laag grind aangebracht over het dakleer.

Een variant op het dakleer is de bitumen dakbedekking wat erg veel lijkt op het ouderwetse dakleer. Deze dakbedekking brengt men ook aan door de onderlaag te verhitten, waardoor het zich verlijmt met de ondergrond.

epdm dakbedekking dakkapel aansluiting

Problemen met dakbedekking dakkapel

De meeste problemen met het dak van een dakkapel betreft lekkages door beschadigingen, veroudering van het materiaal en onjuist aangebrachte bekleding. Omdat dak van een dakkapel meestal slecht toegankelijk is, vergeten mensen de staat van het dak te controleren, terwijl dit eigenlijk jaarlijks moet gebeuren. Een probleem wordt pas opgemerkt wanneer lekkages zichtbaar worden aan de binnenkant.

Flexibele dakbedekking

EPDM staat voor Ethyleen-Propyleen-Dieen-Monomeer en wordt al decennialang gebruikt in vele sectoren, waaronder de bouwwereld. Ga naar Wikipedia voor meer informatie. EPDM-dakbedekking is uiterst sterke maar flexibele synthetische rubber en wordt bij voorkeur in een stuk op het dak gelegd. Dat in tegenstelling tot dakleer, wat in banen wordt gelegd en de overlappingen altijd een bron van problemen kunnen zijn. Daar heeft u met een dakbedekking van EPDM geen last van, omdat de dakbedekking naar alle kanten ver oversteekt bij het aanbrengen.

EPDM verlijmt men met speciaal daarvoor bedoelde lijm op de ondergrond. Voor dakdoorvoeren, opstaande randen en hoeken maakt men gebruik van speciale doorvoeren, hoekstukken en speciale lijm.

epdm dakbedekking dakkapel dakdoorvoer

Onderhoud EPDM

Het onderhoud van een met EPDM bekleed dak beperkt zich tot een jaarlijkse controle op beschadigingen en het verwijderen van bladeren en takken. EPDM is sterk, maar tegen een afgewaaide tak met een scherpe punt is bijna niets bestand. Voordeel van EPDM is dat een beschadiging zeer eenvoudig is te herstellen door de beschadiging af te plakken met een stuk EPDM.

Daarnaast is EPDM goed bestand tegen basen, zuren, zouten en weersomstandigheden, waaronder uv-straling. Het kan echter niet tegen aardolieproducten als benzine en andere stoffen geraffineerd uit aardolie.

EPDM gaat minimaal veertig jaar mee, mits goed aangebracht en onderhouden.

Aansluiting EPDM dakbedekking dakkapel

Met aansluiting van de EPDM, bedoelen we hier hoe het materiaal aansluit op de randen van het dak en het bestaande dak van de woning. Omdat EPDM zo flexibel is en te vervormen, kan het goed tegen de randen en op de opstaande randen van de dakkapel worden gelegd. De hoeken van het dak verstevigt men door daar op maat gemaakte stukken EPDM over te plakken. De randen worden daarna afgewerkt met speciale hoeklijnen of daktrimmen die men vastzet met schroeven.

De aansluiting op het bestaande dak behoeft extra aandacht, omdat daar vaak lekkages ontstaan. De dakbedekking moet daar minimaal dertig centimeter doorlopen op het dakbeschot en goed worden verlijmd. Regenwater kan door een flinke wind ver opgestuwd worden en achter de dakbedekking komen wanneer de bedekking niet ver genoeg doorloopt. Hetzelfde probleem kan stuifsneeuw geven, wat lekkages geeft wanneer dit gaat smelten.

Gerelateerde artikelen

Offerte aanvragen

Wilt u direct een offerte aanvragen voor een nokverhoging?

Offerte dakkapel aanvragen

of bel direct 023 540 61 51

Ga naar:

Reactie plaatsen