ventilatielatten dakkapel

Ventilatielatten: welke rol spelen ze bij een dakkapel?

Isoleren is belangrijk, maar ventileren is net zo belangrijk. Hoe dat zit, leggen we u uit in dit artikel over ventilatielatten van een dakkapel.

Isoleren en ventileren

Wanneer u niet alleen een lagere energierekening wilt, maar ook een bijdrage wilt leveren aan een gezonder milieu, kunt u uw woning isoleren. Maar alleen isoleren is niet voldoende, want ook ventileren speelt een grote rol en is noodzakelijk.

Isoleren van een woning houdt ’s winters de warmte binnen en in de zomer juist buiten, want warmte verplaatst zich altijd van warm naar koud. Het is afhankelijk van het gebruikte isolatiemateriaal en de dikte van de isolatielaag hoe goed de warmte wordt tegengehouden.

Zie ook Rc-waarde van woning met dakkapel.

Isoleren betekent echter ook dat niet alleen de warmte binnenblijft, maar ook het vocht wat zich in de lucht bevindt. Dit vocht is normaal gesproken afkomstig door het koken, wassen, douchen en van de mensen die zich in de woning bevinden. Warme lucht kan veel vocht opnemen in tegenstelling tot koude lucht, maar het vocht in de lucht kan condenseren op koude oppervlakten. Daarom moet de lucht in een woning regelmatig ververst worden en niet alleen om het vochtgehalte laag te houden, maar ook voor een gezond leefklimaat.

Een goed geïsoleerde woning moet dan ook voldoende voorzieningen hebben om te ventileren, meestal in de vorm van een mechanische ventilatie. Hetzelfde geldt voor een dakkapel die u op uw dak laat plaatsen.

Ventilatielatten van een dakkapel

Een dakkapel bestaat uit een aantal standaard onderdelen waarvan het dak en de zogenoemde wangen er drie zijn. De wangen zijn de beide zijkanten van de dakkapel. Het constructieve deel van een wang bepaalt mede de stevigheid van de dakkapel.

Net als het dak moet ook de dakkapel goed geïsoleerd zijn en een hogere isolatiewaarde hebben dan de rest van het dak. De isolatie bestaat uit isolatieglas (minimaal HR++) en isolatiemateriaal in het dak en de wangen. Conventioneel opgebouwde wangen bestaan uit (van binnen naar buiten):

  1. Afwerking binnenkant: bijvoorbeeld gipsplaat
  2. Dampremmende folie
  3. Regels ten behoeve van gipsplaten
  4. Constructiebalken met isolatiemateriaal daartussen
  5. Dampopen folie
  6. Ventilatielatten
  7. Afwerking buitenkant: HPL, Keralit, zink of ander materiaal.

ventilatielatten dakkapel tekening

Wanneer men gebruik maakt van kant en klare isolatieplaten, is een afwerking aan de binnenkant meestal niet nodig en werkt de afwerklaag dampremmend. Andere isolatiematerialen hebben al een dampremmende laag waardoor een extra laag niet nodig is. Bij dit soort isolatie is het wel nodig dat alle naden zo goed mogelijk worden afgeplakt met goede tape.

Zie dampopen folie voor meer informatie.

Vocht

Er kan zich echter altijd vocht verzamelen in het isolatiemateriaal en de constructie van de wangen. Dit vocht moet kunnen verdampen en verdwijnen via de dampopen folie. Voor een goede verdamping is een minieme luchtstroom nodig, wat de vochtige lucht afvoert. Dit kan verkregen worden door het plaatsen van twee tot drie centimeter dikke ventilatielatten op bepaalde afstand van elkaar. Voor een goede werking moeten de latten wel verticaal gemonteerd zijn.

Door de opbouw van de speciale dampopen folie kan geen vocht van buiten naar binnendringen.

Gerelateerde artikelen

Offerte aanvragen

Wilt u direct een offerte aanvragen voor een nokverhoging?

Offerte dakkapel aanvragen

of bel direct 023 540 61 51

Ga naar:

Reactie plaatsen