hypotheek verhogen voor dakkapel

Hypotheek verhogen voor een dakkapel: zo werkt het!

Wanneer u meer leefruimte wilt in uw woning in de vorm van een extra slaapkamer of werkkamer, dan is het plaatsen van een dakkapel een van de mogelijkheden die het snelst is te realiseren. Helemaal wanneer u een prefab dakkapel van Hollandia Dakkapellen neemt, want die plaatsen wij in een dag. Een dakkapel kost echter geld en als u dat bedrag niet op de spaarrekening heeft staan, moet u het anders financieren. Een van de mogelijkheden daartoe is het verhogen van de bestaande hypotheek.

Eigen woning

We gaan in dit artikel er gemakshalve vanuit dat u de eigenaar bent van de woning waar de dakkapel op moet komen. Daarvoor heeft u destijds hoogst waarschijnlijk een hypotheek afgesloten om de woning te kunnen kopen of bouwen. U heeft toen gekozen voor een bepaald soort hypotheek met een bepaalde looptijd en rentepercentage. Maar kunt u deze hypotheek ook gebruiken voor het laten plaatsen van een dakkapel? U heeft een aantal opties.

Hypotheek verhogen

Onderhands verhogen

Onderhands verhogen van de hypotheek kan wanneer je destijds een hoger hypotheekbedrag hebt laten inschrijven bij de notaris dan dat je daadwerkelijk hebt afgesloten bij de hypotheekverstrekker. Wanneer de verstrekker met de verhoging akkoord gaat, hoeft u daarvoor niet naar de notaris maar regelt u het rechtstreeks met uw hypotheekverstrekker.

hypotheek verhogen voor dakkapel overwaarde

Overwaarde gebruiken

U kunt de hypotheek alleen verhogen als u een overwaarde hebt of de plaatsing van de dakkapel ervoor zorgt dat de woning meer waard wordt. Hiervoor heeft u natuurlijk de medewerking nodig van uw bank of een andere hypotheekverstrekker. De nieuwe verhoogde hypotheek mag trouwens niet meer zijn dan de (nieuwe) woningwaarde. De bank zal daarnaast de normale eisen stellen aan het inkomen en dergelijke. Tegenwoordig hebben gelukkig de meeste huiseigenaren veel overwaarde omdat de verkoopwaarde flink gestegen is!

Tweede hypotheek

Heeft u geen ruimte in de huidige hypotheek of kan deze om een andere reden niet worden verhoogd, kunt u een tweede hypotheek afsluiten bij uw huidige hypotheekverstrekker. U krijgt dan wel te maken met de gebruikelijke extra kosten als notariskosten en dergelijke. Deze zijn echter onder voorwaarden aftrekbaar bij uw Belastingaangifte. U kunt alleen een hypotheek bij een andere hypotheekverstrekker afsluiten wanneer u uw huidige hypotheek geheel aflost. Daarbij moet u rekening houden met een boete die u moet betalen, omdat u de hypotheek vervroegd aflost. De hoogte hangt onder meer af van de resterende looptijd en het rentepercentage. Vraag dit vooral goed na bij uw hypotheekadviseur.

Lenen

Een persoonlijke lening of doorlopend krediet is het snelst te regelen, maar daarvoor betaalt u ook meer rente en aflossing wat bij een lange looptijd (x aantal maanden) behoorlijk kan oplopen. Voordat u voor deze optie kiest moet u zeker weten wat de uiteindelijke kosten zijn over de hele looptijd en deze vergelijken met een eventuele verhoging of tweede hypotheek. Alleen wanneer u heel snel extra kunt aflossen, is een lening soms goedkoper.

Ga praten met uw bank of hypotheekverstrekker

Wilt u extra geld beschikbaar hebben voor een dakkapel, ga dan praten met uw hypotheekverstrekker of een adviseur die daar verstand van heeft. Alleen dan weet u waar aan u toe bent.

Gerelateerde artikelen

Offerte aanvragen

Wilt u direct een offerte aanvragen voor een nokverhoging?

Offerte dakkapel aanvragen

of bel direct 023 540 61 51

Ga naar:

Reactie plaatsen