Hoe bereken je de dakhelling schuin dak?
Niet iets wat u vaak zult doen of wat u zich wel eens afvraagt: wat is de hellingshoek van het dak en hoe bereken je de dakhelling van een schuin dak? Misschien wilt u het weten, omdat u nieuwe pannen op het dak wilt, zonnepanelen wilt plaatsen of een afdak met schuin dak in de tuin wilt. De hellingshoek speelt vaak een rol bij de keuze van het soort dakbedekking, maar ook bij de keuze van een dakkapel.
Wat is de dakhelling of hellingshoek van een dak?
Kort gezegd: de dakhelling is de hoek die het dakvlak maakt ten opzichte van de vloer ofwel de horizontaal. Door de hellingshoek (in graden) kunnen daken verdeeld worden in de volgende groepen:
- 0 tot 3: plat dak
- 3 tot 5: hellend plat dak
- 5 tot 15: flauw hellend dak
- Groter dan 15: schuin dak
In deze laatste groep zijn heel veel vormen van daken te vinden van een normaal zadeldak tot bijvoorbeeld een knikdak. Al deze daken hebben een bepaalde hellingshoek die mede bepaald welke dakbedekking toepasbaar is. Zo kunnen dakpannen op daken met een minimale hoek van 15 graden tot 55 graden en zelfs tot 90 graden mits de pannen vastzitten met zogenoemde panhaken. Daken met riet moeten minimaal een hellingshoek van 40 graden hebben.
Waarom is de dakhelling belangrijk bij de keuze van een dakkapel?
Wanneer u een dakkapel wilt (laten) plaatsen bepaalt de dakhelling mede de vorm van de dakkapel en de hoeveelheid materiaal. Hoe steiler het dak, hoe kleiner de afstand tussen de voorkant van de dakkapel en het dak. Dit betekent dat bij een kleine hellingshoek een grotere wang (zijkant) bekleed moet worden, maar ook meer extra ruimte. Zo krijgt u een idee hoe een dakkapel op het dak zal lijken en hoeveel ruimte u er eventueel bij krijgt. Hiervoor moet u wel de hellingshoek kunnen meten of berekenen. Hoe doet u dat? Ga naar ruimte door dakkapel voor meer informatie.
Hoe meet of berekent u de dakhelling of hellingshoek?
U kunt de dakhelling of hellingshoek meten en berekenen. Voor het meten kunt u gebruikmaken van een speciale app op uw smartphone. Zoek hiervoor naar een app met de zoekterm ‘hellingshoek meten’. Of u gebruikt een draad met een gewicht eraan (schietlood)en een gradenboog zoals hieronder.
Het berekenen van de hellingshoek is een combinatie van meten en berekenen. U meet hiervoor op een bepaalde plek de loodrechte hoogte (Hoogte) naar het dak en de horizontale afstand (Lengte) naar het dak. Gebruik een goed schietlood en een waterpas om het zo goed mogelijk te kunnen meten.
Wanneer u de maten heeft kunt u het berekenen op een rekenmachine, mits daar deze de functie Tan-1 heeft, maar u kunt het ook aflezen op onderstaande tabel. Om het uit rekenen op de rekenmachine vraagt u de Tan-1 van de hoogte gedeeld door de lengte (TAN-1(hoogte/lengte)). Stel dat u meet: hoogte 145, lengte 150. In de tabel leest u af dan af dat de hellingshoek tussen de 43 en 45 graden ligt.
Geschatte maten vormen een risico
Met de hiervoor gegeven methodes kunt redelijk nauwkeurig de dakhelling bepalen, maar om geen onjuiste maten door te geven aan een aannemer kunt het meten het beste laten doen. Zo bent u er zeker van dat de juiste maten worden gebruikt en mocht er iets niet goed zijn, bent u gedekt omdat u het niet zelf heeft gemeten. Gebruik de zelf gemeten maten alleen om een schets voor uzelf te maken.
Gerelateerde artikelen
Offerte aanvragen
Wilt u direct een offerte aanvragen voor een nokverhoging?
of bel direct 023 540 61 51