Velux dakkapel

Velux dakkapel, een goed alternatief? Met 10.000 werknemers en 35 landen is de Deense firma Velux de onbetwiste marktleider als het om (daglicht) ramen in daken gaat. De markt van dakramen is bijna volledig in handen van Velux. Velux dakramen is daarom bijna synoniem geworden voor dakraam. Naast de dakramen is Velux via haar investeringsvehikel ook eigenaar van vele ander bedrijven waaronder Rationel Vinduer  een ramen fabriek. Ook de Velux dakkapel heeft inmiddels zijn intrede gedaan.

De eerste dakramen

De geschiedenis van Velux begint al rond 1945 toen de oprichter Villum Kann Rasmussen zijn eerste dakraam vervaardigde en monteerde - in die tijd een revolutie. In 1952 zette hij de eerste stappen buiten Denemarken, n.l. Duitsland. Om deze markt goed te kunnen betreden zocht hij een partnerschap met  Ernst Günter Albers.

In 2013 besloot Velux, na jaren met een schuin oog te hebben gekeken naar de sterke groei van het aantal dakkapellen in Nederland, met een alternatief te komen voor een dakkapel.

De constructie van de Velux dakkapel heeft wel iets weg van een dakkapel, maar de Velux dakkapel is eigenlijk meer een naar buiten geplaatst dakraam met 2 zijwangen en een dakje. De ramen blijven schuin in het dakvlak liggen en geven niet de ruimtewinst die je van een dakkapel verwacht. Het design en de uitstraling zijn puur Scandinavisch en passen niet goed in het gevelbeeld van de Nederlandse woning.

Velux dakkapel

Drie typen Velux dakkapellen

Er zijn 3 types die Velux in haar lijn voert:
  • De ”Singel” met een GGL dakraam erin.
  • De “Plus“ heeft de meeste overeenkomsten met een normale dakkapel.
  • De “Serre” is en type wat lijkt op de Plus maar dan met een glazen dak.

Zoals altijd worden dingen gekopieerd.  De Luxbox is daar een voorbeeld van. Dit systeem is feitelijk een kopie van de Velux Plus dakkapel. Hoewel de benaming ‘dakkapel’ op zijn zachts gezegd niet echt van toepassing lijkt.

Ruimtewinst beperkt

Kenmerkend is dat de ruimtewinst beperkt is maar de arbeid om een Velux dakapel te monteren gelijk is aan echte dakkapel. Hierdoor zal het nooit een echte concurrent worden van de traditionele dakkapel.

Voordelen:
  • relatief goedkoop
  • Snel geplaatst.

Nadelen
  • Erg beperkte ruimte winst.
  • Past niet echt in het Nederlandse gevelbeeld.

Velux dakkapel ruimtewinst

Conclusie:  Als we kijken naar de verkoopaantallen van dit systeem dan kun je concluderen dat de Velux dakkapel voor Nederland geen goed alternatief is voor de traditionele dakkapel omdat deze ver achterblijven bij de verkochte aantallen echte dakkapellen.

Offerte aanvragen

Wilt u direct een offerte aanvragen?


Offerte dakkapel aanvragen
Johnny
Door

Johnny

op 08 Oct 2020

Wat zielig om zo te schrijven over een concurrent. Kijk eens naar de enorme lichtinval. Dat zie je niet bij een traditionele dakkapel, daarmee zit je half in het donker.

Jj
Door

Jj

op 05 May 2021

Dit is een gigantisch mooie tweede optie voor als een mob.kraan voor een reguliere dak.kapel niet mogelijk is. En een dakkapel opbouwen op je dak te duur word.

Reactie plaatsen