Dichte dakkapel; zonder ramen

Dichte dakkapel; zonder ramen

Een dichte dakkapel zonder ramen? Is dat mogelijk en kan dat zomaar? Wel wanneer u zich aan de regels houdt.

Wat is een dichte dakkapel?

Een dichte dakkapel heeft geen ramen of het grootste gedeelte heeft geen ramen. De voorkant kan dus geheel bestaan uit panelen. De extra ruimte die wordt gewonnen door de dakkapel blijft hetzelfde en ook de wet schrijft niet voor dat er ramen in een dakkapel moeten zitten.dichte dakkapel 2 ramen paneelHet is dus toegestaan. Of het ook door de toetsing van de welstandscriteria van uw gemeente komt is een andere vraag. Informeer hierna bij uw gemeente om problemen achteraf te voorkomen.

Waarom een dichte dakkapel?

Wanneer uw woning zeer dicht op die van uw buren staat mag u niet zomaar een dakkapel plaatsen; er gelden een aantal regels (vrij vertaald van Burgerlijk Wetboek, boek 5, art. 50):
  • Een aan- of opbouw (wat een dakkapel is) moet minimaal 2 m uit de erfscheiding worden aangebracht. Wanneer uw woning tegen die van de buren aan staat, zoals vaak te zien is in het centrum van een stad, betekent dat dus vanaf de buitenkant van uw buitenmuur.
  • Vanuit de dakkapel mag u geen rechtstreekse inkijk hebben op al aanwezige ramen of andere muuropeningen van de woning naast u. Dat geldt ook voor het zicht op het erf (bijvoorbeeld tuin) van uw buren.

dakkapel dicht

Uw buren zullen het waarschijnlijk niet leuk vinden wanneer u vrije inkijk krijgt in hun woning vanuit de dakkapel. De buurvrouw zal het ook niet leuk vinden wanneer zij weet dat u haar kunt zien liggen zonnen in de tuin. Dat zou u waarschijnlijk ook niet leuk vinden. Daarom zijn deze regels opgesteld; om uw buren maar ook u te beschermen.

zonder raam dichte dakkapel
Dus om toch de gewenste extra ruimte te krijgen die u zo graag wilt op uw zolder, zult u zich aan deze regels moeten houden. Maar kan het best zijn dat met het deels toepassen van panelen in de dakkapel, u geen rechtstreeks zicht meer heeft op het raam of erf van uw buren.

[caption id="attachment_12542" align="aligncenter" width="754"]Inkijk vanuit dakkapel Inkijk vanuit dakkapel[/caption]

Overleg met de buren

Toch is er mogelijk een oplossing, namelijk door overleg met uw buren. Ga met ze in gesprek en vraag of zij bezwaar hebben tegen een dakkapel met ramen. Ze zullen heus wel begrijpen dat u meer ruimte nodig hebt omdat er bijvoorbeeld een kind op komst is.

Hebben ze wel bezwaar, dan zit er niets anders op om in plaats van ramen, panelen te plaatsen of ondoorzichtige ramen. Op die manier hebben de buren geen last van inkijk.

Wel toestemming van de buren? Erfdienstbaarheid vastleggen

Hebben uw buren geen probleem met een dakkapel waar ramen inkomen, dan is het belangrijk dat u dit vastlegt bij een notaris als z.g. erfdienstbaarheid. Bij erfdienstbaarheid gaat het vaak over bijvoorbeeld het bekende ‘het recht van overpad’. Dat betekent dat de buurman/vrouw heeft het recht om bij u over het erf te gaan. U laat dat dus toe.

Datzelfde kan ook wanneer u inkijk heeft bij uw buren; uw buren laten toe dat u bij hen inkijk heeft. Door dit notarieel vast te leggen voorkomt u dat u met eventuele volgende bewoners van de woning van uw buren of bij verkoop problemen krijgt.

Lees ook: dakkapel en de waarde van uw woning

dakkapel zonder raam Trespa

Dichte dakkapel: Laat u goed voorlichten

Wanneer u denkt of wilt voorkomen dat u problemen krijgt, laat u dan goed voorlichten door uw gemeente. Zij kunnen u alles vertellen over wat mag, kan en niet mag of mogelijk is.

dichte dakkapel paneel Keralit

Blijf niet met vragen zitten

Ook Hollandia Dakkapellen kan u op weg helpen in deze schijnbare wirwar van regels. Maak een afspraak voor een gesprek of kom eens langs met uw ideeën. Wij staan u graag te woord en proberen uw vragen altijd zo goed mogelijk te beantwoorden.

Leest u ook de volgende artikelen:


Offerte aanvragen

Wilt u direct een offerte aanvragen?


Offerte dakkapel aanvragen


of bel direct 023 540 61 51

Reactie plaatsen