Dakkapel vergunningsvrij

De indruk bij veel consumenten is dat er steeds meer mag en er minder vaak een vergunning nodig is dan vroeger. 'een dakkapel is nu toch vergunningsvrij' zegt men dan, de regels zijn toch sterk versoepelt? Dat is ook gedeeltelijk zo. Echter, in een behoorlijk aantal gevallen blijkt dat je toch een vergunning nodig hebt en dat ook de regels voor vergunningsvrij plaatsen verkeerd begrepen worden.

Dakkapel aan de achterzijde

  • ‘Mijn dakkapel komt aan de achterzijde, ik heb dus geen vergunning nodig’. Dat klopt helaas in behoorlijk wat gevallen niet. De meest gemaakte fouten zijn hier dat een dakkapel niet alleen minimaal 50 cm ruimte moet hebben tussen de wang en de woning scheidende muren (of einde dakvlak) maar er ook 50 cm in verticale zin moet zijn tussen de nok en de bovenzijde van de dakkapel (minimaal 2 dakpannen). Bovendien moet er minimaal 50 cm in verticale zin zijn tussen de het einde van het dakvlak en de onderzijde van het kozijn EN mag die afstand maximaal 100 cm zijn. Vooral bij dat laatste gaat het vaak fout als je een ‘doorstekend’ dakvlak hebt. Dus een dak waarvan de dakgoot onder het niveau van de vloer van de zolder of eerste verdieping ligt. Let op: deze 50 cm eis is in de praktijk nooit exact haalbaar, meestal wordt dit wat meer omdat je te maken hebt met bv. een pannenmaat of een obstakel.


dakkapel-vergunningsvrij-achterzijde

(deze dakkapel aan de achterzijde is niet vergunningsvrij, er zit meer dan 1 meter tussen de onderzijde van het kozijn en het einde van het dak)



Ik woon in een welstandvrij gebied

  • ‘Ik woon in een welstandvrij gebied, ik heb dus geen vergunning nodig’. Ook dat klopt helaas lang niet altijd. Dit hangt volledig af van de interpretatie die je gemeente geeft aan deze term. Soms heb je aan de voorzijde dan toch een vergunning nodig en moet je echt de regels van je gemeente kennen.


Vergunningscheck geeft geen vergunning nodig

  • ‘Ik heb de vergunningscheck op de website van de gemeente gedaan en ik heb wel/geen vergunning nodig’. In de praktijk komt het toch vaak voor dat consumenten een bepaalde regel niet goed begrepen hebben. Plaats je toch een dakkapel zonder vergunning dan heb je dus een probleem.


Gemeente gebeld

  • ‘Ik heb de gemeente gebeld en ze vertelden me dat ik geen vergunning nodig heb’. Heb je de juiste persoon aan de lijn gehad? Regelmatig wordt je verkeerd begrepen of weet de medewerker in kwestie het ook niet. Als u toch illegaal plaats hebt u alsnog een probleem. Laat daarom dit soort uitspraken altijd per e-mail bevestigen.


Welstandsnota's

  • Tot overmaat van ramp: gemeenten hebben door de legeskosten een bron van inkomsten. Daarom zijn ze soms heel creatief om toch allerlei vergunningsplichtige situaties te creëren. Welstandsnota’s veranderen voortdurend en de situatie kan zelfs per wijk verschillend zijn.


dakkapel vergunning

Kies de juiste partij

Doe daarom alleen zaken met een bedrijf dat ervaring heeft in dit soort situaties. Vergeet niet dat jij als privé persoon aangesproken wordt door de gemeente, niet het bedrijf dat de dakkapel plaatst! Ga ook niet zelf een omgevingsvergunning proberen te regelen want het is veel lastiger dan je denkt en gespecialiseerd werk. Je loopt vast en dan kost het alleen maar onnodig extra veel tijd en ergernis.


Alleen in situaties waarin je via een ‘snelloket’ o.i.d. eenvoudig met een schets een vergunning kunt krijgen is het de moeite waard het zelf te doen. U kunt er hier meer over lezen.


Klik hier voor veelgestelde vragen over vergunningen.

Gerelateerde informatie


Offerte aanvragen

Wilt u direct een offerte aanvragen?


Offerte dakkapel aanvragen

Reactie plaatsen