Bouwtekening dakkapel

Hebt u een bouwtekening van een dakkapel nodig?

Lees hieronder even het hele verhaal zodat u te weten komt wat u precies nodig hebt. Er zijn namelijk veel misverstanden over het onderwerp ‘bouwvergunning’ waardoor u met onverwachte en ingewikkelde procedures geconfronteerd kunt worden en hogere kosten dan u wellicht had verwacht. Laten we daarom eerst even vaststellen wat u precies bedoelt met ‘bouwtekening dakkapel’.

Bouwtekening dakkapel misverstand 1:

een technische bouwtekening van de dakkapel zelf wordt vrijwel nooit gemaakt. Dit is namelijk de blauwdruk van hoe een dakkapel van een bepaald bedrijf precies gemaakt wordt en die wordt niet zomaar afgegeven natuurlijk. Bovendien hebt u aan zo’n tekening ook niets, u wilt waarschijnlijk een ander soort bouwtekening hebben.

Bouwtekening dakkapel misverstand 2:

het bedrijf waar u de dakkapel besteld kan toch wel even de benodigde bouwtekening voor de vergunningsaanvraag aanleveren? Hier kunnen we kort over zijn: nee, dat kunnen ze niet. Er wordt overal wel beweerd dat men ‘dit wel even regelt’ maar in de praktijk kan een dakkapellenbedrijf alleen een standaard (commercieel) voor- en zijaanzicht aanleveren van uw dakkapel.

bouwtekening-dakkapel-standaard

(voorbeeld van standaard aan te leveren tekening)

Bouwtekening dakkapel misverstand 3:

met de aangeleverde bouwtekening van het dakkapellen bedrijf kan ik zelf de vergunningsaanvraag wel afronden. Die bouwtekening is helaas niet geschikt voor de omgevingsvergunning die u nodig hebt. Er worden door gemeenten veel strengere eisen gesteld aan de omgevingsvergunning waaraan alleen een specialist op dat gebied kan voldoen.

bouwtekening-dakkapel-4

(deze tekening wordt gemaakt door een tekenbureau)

Omgevingsvergunning toch liever zelf regelen?

Veel particulieren menen dat het regelen van een dakkapelvergunning tegenwoordig vrij eenvoudig is. Het kan immers online (lijkt het) maar deze problemen komt u tegen:
  • U moet technische details aanleveren waarover u niet beschikt en die per geval weer anders kunnen zijn. Zie hieronder de details van een gelift dak, de dakaansluiting boven en onder op het dakbeschot en de details van de aansluiting van het kozijn en de dakplaat.

bouwtekening-dakkapel-details-gelift-dak
  • U moet bouwtekeningen van de dakkapel maken die ingetekend zijn op uw dakvlak. Dit is vrijwel onmogelijk om goed te doen als u niet over de juiste software en goede bouwtekeningen van uw huis beschikt. U hebt een heel pakket aan tekeningen nodig met de juiste maatvoeringen.

bouwtekening-dakkapel-5
  • U moet onverwacht toch berekeningen inleveren waar u nog nooit van gehoord hebt. Deze zijn ook online niet te vinden en verschillen ook per geval.

bouwtekening-dakkapel-constructief-2
  • Regelmatig eist de gemeente zelfs een extra bouwkundige en constructieve onderbouwing die overlegd moet worden voordat u de dakkapel mag gaan plaatsen. Deze wiskundige onderbouwing kan ook de tekenaar niet maken maar moet een constructeur doen.

bouwtekening-dakkapel-constructief-3

Natuurlijk wilt u graag geld besparen en ongetwijfeld bent u in de veronderstelling dat het allemaal makkelijker gemaakt is tegenwoordig. Dus gaat u het toch liever zelf proberen. De praktijk wijst echter uit dat vrijwel elke particulier steeds opnieuw moet beginnen en weer aanvullende stukken moet insturen. Dit kan de plaatsing van uw dakkapel enorm vertragen en meestal komt het erop neer dat u alles uiteindelijk toch uit handen moet geven.

bouwtekening-dakkapel-constructief-4

Wanneer wel zelf uw vergunning regelen?

Soms kunt u profiteren van vereenvoudigde procedures – per gemeente kan dit verschillen. U hoeft dan niet een officiële omgevingsvergunning in te dienen. U kunt dan vaak toch met een eenvoudige tekening snel uw vergunning krijgen. Informeert u daarom eerst bij uw gemeente of u wellicht in aanmerking komt voor zo’n versnelde procedure.

U kunt ook nog proberen de tekeningen van een buurman te kopiëren en alleen wat basisgegevens te veranderen. Of dit lukt hangt ook weer af van hoe streng een gemeente is – ook dat verschilt helaas enorm in Nederland ondanks alle berichten dat het allemaal veel makkelijk gemaakt zou worden een dakkapel te laten plaatsen.

bouwtekening-dakkapel-3

Wij van Hollandia dakkapellen hebben geen enkel commercieel belang bij het maken van bouwtekeningen en besteden dit dan ook uit aan een specialist die dit voor een relatief laag bedrag goed en snel kan regelen voor u. Wij regelen overigens alleen de bouwvergunning als u bij ons een dakkapel besteld omdat de tarieven daarop afgestemd zijn. Wilt u toch een bouwvergunning voor een ander plan hebben dan kunt u wel altijd even contact met ons opnemen, wellicht dat wij u kunnen doorverwijzen.
Reactie plaatsen