Aanvraag dakkapel gemeente

Een aanvraag voor een dakkapel bij de gemeente indienen

Overweeg je een dakkapel te plaatsen op je woning? Dan is het belangrijk om te onderzoeken of er een vergunning nodig is. Wanneer is er wel een aanvraag voor een dakkapel bij de gemeente nodig? En hoe gaat een dakkapel aanvragen bij de gemeente in zijn werk? Familiebedrijf Hollandia Dakkapellen is al jarenlang werkzaam binnen de wereld van de dakkapellen, waardoor onze specialisten je vakkundig adviseren over de vergunning voor een dakkapel. Wij verzorgen dakkapellen in vrijwel iedere regio van Nederland, van dakkapellen in Nijmegen tot dakkapellen in Den Helder. Meer informatie over de dakkapel aanvragen bij de gemeente of de dakkapel kosten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via de website.

Wanneer is een aanvraag voor een dakkapel bij de gemeente noodzakelijk?

Veel particulieren gaan ervan uit dat zolang je een dakkapel aan de achterzijde laat bouwen en 0,5 meter afstand bewaard tot de buren, er geen vergunning nodig is. In de dagelijkse praktijk zit het echter ingewikkelder in elkaar. Bijna elke gemeente hanteert afwijkende regels, waardoor het belangrijk is om de specifieke regels voor een vereiste omgevingsvergunning in jouw gemeente na te lezen. Veelvoorkomende voorschriften zijn:

De isolatiewaarde bij vergunningsvrij bouwen

Om vergunningsvrij te bouwen dient de dakkapel te voldoen aan het meest recente bouwbesluit en het Burenrecht. Tegenwoordig geldt hierbij dat een Rc waarde van 6.3 voor het dak en 4.7 voor de zijkanten verplicht is, zelfs als het om een oude woning gaat met slechte isolatie. Als de nieuwe bouwplannen niet aan de gewenste isolatiewaarde voldoen, kan dat leiden tot complicaties en vertragingen.

Een halve meter afstand van de buren

De regel dat je een halve meter afstand moet bewaren tot de buren wordt meestal als uitgangspunt genomen. Het gaat hierbij om de kern van de scheidingsmuur. In feite is de verplichte afstand van binnenuit bekeken dan 35 tot 40 centimeter. In de praktijk zijn deze afstanden meestal niet haalbaar. Zo moet je een bepaalde pannenmaat volgen of zijn er obstakels als een dakuitvoer. In dat geval informeer je bij de gemeente wat toegestaan is.

Bouwen uit de dakvoet

Over de voorwaarde dat je minimaal 0,5 meter en maximaal 1 meter uit de dakvoet bouwt, zijn geregeld misverstanden. Als de dakkapel bijvoorbeeld meer dan een meter boven de dakvoet komt, is de dakkapel zichtbaar vanaf de andere kant. Niet iedere gemeente gaat soepel om met deze eis. Soms zijn gemeentes bij nieuwbouwlocaties makkelijk, aangezien er bijvoorbeeld in dat geval geen andere oplossing mogelijk is. Andere gemeentes zijn strikt met de regel van een meter.

Vaststellen van de nokhoogte

Het voorschrift van een halve meter onder de nok bouwen is meestal eenvoudig vast te stellen. Hiervoor geldt meestal dat je ten minste twee dakpannen onder de nok de dakkapel moet plaatsen. Anders is een vergunning toch noodzakelijk, ook aan de achterkant van de woning. Aangezien een dakpan vrijwel nooit een halve meter onder de nok ligt, kan het besluit van de gemeente over de plaatsing van de dakkapel enorm strikt zijn. Het komt voor dat de buren bijvoorbeeld een dakkapel van één dakpan onder de nok hebbe, terwijl toch een afstand van twee dakpannen moet aanhouden. Hierdoor is het plafond van de dakkapel lager. Hollandia Dakkapellen heeft hiervoor een oplossing: een gelift dak in de dakkapel.

De openbare weg

Wil je een aanvraag voor een dakkapel bij de gemeente indienen die zich aan de zijkant bevindt? Let hierbij op de openbare weg. Zelfs een smal looppad langs het huis wordt gezien als openbare weg, waardoor de dakkapel niet vergunningsvrij is. De zijkant wordt in dat geval beschouwd als een voorkant, waarbij dezelfde regels gelden. Loopt er een pad naast het huis dat jouw eigendom is? Dan is de dakkapel meestal vergunningsvrij, alhoewel je dan de voorschriften uit het burenrecht moet opvolgen.

Welstandsnota en welstandsvrijgebied

Geldt er een welstandsnota voor de regio waarin je woont? Onderzoek hierin de regels over dakkapellen op het huis. De regels over de welstandscriteria zijn veelal verwarrend. Schakel daarom een specialist in die op de hoogte is van de correcte terminologie. Als het gaat om een welstandsvrij gebied, betekent dat niet direct dat er geen vergunning noodzakelijk is. Vraag daarom informatie aan bij een expert of neem contact op met de gemeente.

Voor deze dakkapellen moet je altijd een aanvraag bij de gemeente indienen:

Ondanks dat er verschillende soorten regels per gemeente zijn, geldt bij een aantal soorten dakkapellen dat er altijd een vergunning noodzakelijk is:

    Een dakkapel die je samen met de buren laat plaatsen, waarbij de bouw over de woning scheidende muur heen gaat

    Een dakkapel met een nokverhoging, bouw over de nok heen of dakopbouw

    Een dakkapel die hoger is dan 1,75 meter

    Een dakkapel die breder is dan de volledige breedte van je woning

    Een dakkapel met een schuin dak

Een aanvraag voor een dakkapel bij de gemeente: zelf doen of niet?

Mensen gaan er vaak vanuit dat de aanvraag voor een dakkapel bij de gemeente eenvoudig is, omdat je het simpelweg online kunt regelen. Helaas ligt een dakkapel aanvragen bij de gemeente veelal ingewikkelder dan vooraf gedacht. Struikelblokken waar je bijvoorbeeld tegenaan kunt lopen, zijn:

    Het aanleveren van gedetailleerde bouwkundige elementen

    Een bouwkundige tekening opstellen

    Berekeningen voor het plaatsen van de dakkapel op het dak

    Een aanvullend constructief rapport dat gemeente vereist

Je staat uiteraard vrij om volledig zelf de aanvraag voor de dakkapel bij de gemeente regelen. Er geldt echter ook een risico dat je als particulier bepaalde zaken onvoldoende hebt toegelicht, waardoor je continu de vergunningsprocedure opnieuw moet starten. Dit vertraagt de plaatsing van de dakkapel. Door een professional in te schakelen voor de aanvraag van de dakkapel bij de gemeente, worden misverstanden voorkomen. Als ervaren specialisten bij een dakkapel plaatsen, weet Hollandia Dakkapellen welke informatie de gemeente nodig heeft om de aanvraag voor de dakkapel zorgvuldig te beoordelen. Wij geven je duidelijk en eerlijk advies om latere teleurstellingen te voorkomen. Zo verloopt de vergunningsprocedure snel en effectief.

Versnelde procedure bij de aanvraag voor een dakkapel aan de gemeente

In uitzonderlijke situaties krijg je met een simpele bouwtekening snel een omgevingsvergunning van de gemeente. Het gaat hierbij om onder meer de volgende gevallen:

    De dakkapel die je wilt laten plaatsen is identiek aan de trendsetter. Bovendien beschikt de gemeente over een zogenaamd snelloket om standaard dakkapellen te beoordelen. Het varieert per gemeente met welke informatie ze genoegen nemen. Soms is een eenvoudige schets voldoende, in andere gevallen vraagt men om een complete set aan bouwtekeningen.

    Je beschikt over de bouwtekeningen van de buren en wilt exact dezelfde dakkapel laten plaatsen. In dat geval accepteert de gemeente vaak dat je de gegevens simpelweg kopieert.

Begin je een aanvraag, maar loopt dit complicaties op? Dan leidt tot niet alleen tot tijdverlies, maar ook tot hogere kosten. Een professionele tekenaar heeft namelijk meer inspanning nodig om de bestaande verkeerde aanvraag voor de dakkapel bij de gemeente te corrigeren. Neem daarom gerust contact op met Hollandia Dakkapellen om zorgvuldig advies over de aanvraag in te winnen.

De verlening van de omgevingsvergunning

Binnen een periode van acht weken ontvang je een antwoord op de aanvraag voor de dakkapel bij de gemeente. Is de vergunning toegekend? Dan hebben de omwonende zes weken de tijd om bezwaar te maken tegen het project. Vervolgens mag de gemeente hierop binnen zes weken reageren. Deze termijn van zes weken is over het algemeen een formaliteit, aangezien een bezwaar enkel toegelaten wordt bij procedurele fouten. De vergunning is vervolgens onherroepelijk en ten minste een jaar geldig.

Neem contact op met Hollandia Dakkapellen over een dakkapel aanvragen bij de gemeente

Wil je meer weten over een dakkapel aanvragen bij de gemeente? Of zoek je meer informatie over de mogelijkheden voor het laten plaatsen van een dakkapel? Kom dan gerust langs in een van onze showrooms waar onze experts je graag meer vertellen over een dakkapel plaatsen. Of neem contact met ons op via het online contactformulier op de website. Wij nemen vervolgens zo spoedig mogelijk contact met je op om je vragen te beantwoorden.


Reactie plaatsen