Wat is een rolluik?

Wat is een rolluik?

Wat is een rolluik eigenlijk want rolluiken ziet u steeds vaker en ze worden ook meer en meer populairder in verband met de gevraagde energiebesparende maatregelen. Waarom? We leggen het u uit in dit artikel.

Maar wat is een rolluik?

Als u Wikipedia erop naslaat krijgt u de volgende omschrijving:


“Een rolluik is een verticaal bewegende afsluiting voor een raam, deur of andere opening in een gebouw of andere ruimte.”


Een rolluik bestaat uit kunststoffen, metalen of houten strippen die onderling met elkaar verbonden zijn en kan net als bijvoorbeeld een rolgordijn, worden opgerold in een speciaal daarvoor bedoelde bak of kast. In deze kast zit ook het oprolmechanisme al dan niet met een elektromotor. Omdat de strippen, ook wel lamellen genoemd, veel dikker zijn dan een rolgordijn, neemt een opgerold rolluik veel meer ruimte in dan een opgerold rolgordijn.


Om een rolluik goed te laten afsluiten en om te voorkomen dat het luik gevoelig is voor wind, loopt het rolluik aan weerszijden door een geleider. De aluminium geleiders zorgen er ook voor dat een neergelaten rolluik niet eenvoudig te openen is.


Hollandia Dakkapellen gebruikt altijd onderdelen van dezelfde kleur als de dakkapel zelf al zijn andere kleuren ook mogelijk.

Opbouw of inbouw?

Wilt u voor bestaande ramen of deuren een rolluik plaatsen, dan zult u de bak meestal op de buitenmuur en boven het raam of de deur moeten plaatsen; opbouw-bevestiging.

Bij nieuwbouw kunt u er voor kiezen de bak met oprolmechanisme in de spouw te plaatsen waardoor de bak geheel onzichtbaar is.


rolluik opbouw


Het rolluik van een Hollandia Dakkapel is altijd een inbouw maar dan wel ingebouwd in het overstek van de dakkapel. Het hele mechanisme is vooraf geplaatst zodat wij niet achteraf nog een keer het dak op hoeven. Het grote voordeel hiervan is dat bij een eventueel defect of onderhoud, alleen de onderkant van het overstek verwijderd hoeft te worden wat heel wat rommel scheelt aan de binnenkant.


rolluik inbouw

Bediening rolluik

Een rolluik moet gemakkelijk kunnen worden neergelaten of geopend en dat kan door handbediening maar ook elektrisch. Voor een rolluik met handbediening is het noodzakelijk dat er een verbinding komt naar de binnenzijde van de woning, naast het raam of de deur.


Voor het elektrisch bedienbare rolluik moet er een voeding worden aangelegd naar de elektromotor die het mechanisme aandrijft. De bediening op zich gebeurt dan met een bedieningsschakelaar aan de binnenkant of draadloos. Een groot voordeel van een elektrisch rolluik is dat deze niet vanaf de buitenkant met de hand te openen is, omdat de motor dit tegenhoudt.


rolluik-buismotor


De rolluiken in onze dakkapellen zijn allemaal elektrisch en met een schakelaar te bedienen of met een afstandsbediening. De schakelaar kan in principe overal worden geplaatst.

De elektromotor is een buismotor van het merk Somfy® omdat deze zich in de loop van de jaren heeft bewezen een betrouwbare motor te zijn. Deze motor is in de oprolbuis gemonteerd wat dus geen extra ruimte vraagt. De motor heeft een obstakel-detectie tijdens het neerlaten en het ophalen van het rolluik waardoor de motor zal automatisch stoppen als het teveel kracht moet leveren. Hierdoor wordt voorkomen dat de motor doorbrandt. Hollandia biedt ook nog prijsgunstigere alternatieven voor haar klanten. 

Voordelen rolluik

Dat een rolluik vele voordelen kent mag duidelijk zijn:

 • Verduistering: een neergelaten rolluik laat absoluut geen licht door.
 • Veiligheid: een rolluik is zeer inbraakwerend.
 • Thermische isolatie: in de winter houdt het de warmte binnen, in de zomer juist buiten.
 • Geluidsisolatie: geluiden van buiten worden zeer goed gedempt.
 • Privacy: rolluiken geven een waarborg voor de privacy.
 • Vele kleuren en uitvoeringen


Nadelen rolluik

Toch kent een rolluik enkele nadelen:

 • Aanschaf en installatie kan prijzig zijn.
 • Kwetsbaar: kies voor kwaliteit om problemen te voorkomen met bijvoorbeeld een elektrisch rolluik.
 • Handbediende rolluiken zijn minder inbraakwerend dan elektrische rolluiken.


Deze drie nadelen gaan niet op voor de rolluiken die wij installeren omdat:

 • De aanschafprijs is een deel van de dakkapelprijs en de installatie doen wij vooraf.
 • We gebruiken alleen kwaliteitsproducten.
 • We installeren alleen elektrische rolluiken.


dakkapel rolluik

Ook een dakkapel met rolluik?

Wilt u weten welke mogelijkheden er zijn voor een nieuwe dakkapel? Wanneer u direct rolluiken laat installeren, scheelt dat behoorlijk in de kosten.

Neem contact op met ons of kom langs in de showroom.

Gerelateerde artikelen


Offerte dakkapel aanvragen

Wilt u direct een offerte aanvragen?


Offerte dakkapel aanvragen


of bel direct 023 540 61 51

Reactie plaatsen